Het blog "overleven doe je (niet) zo" trok aardig wat interessante reacties. Reaguurder Tetzmol vatte het mooi samen, hij (zij?) schreef: "Failing to prepare is prepairing to fail". In dit stuk gaan we wat dieper in op voorbereiding en overleven. Overleven of survival wordt meestal gezien als hobby van 'paramilitaire doemdenkers' zelf zie ik het meer als vooruitblikken door verantwoordelijke doendenkers. De meeste boeken over survival spreken over wat te doen als je in woestijn, jungle of arctische biotopen terecht komt. Voor u en mij is die kans vrij klein. Met 16 miljoen Nederlanders op een paar honderd vierkante kilometers hebben krijgt survival een geheel andere betekenis.

( Vakanties, de periode om uw survival skills te oefenen )

We kunnen survival onderverdelen in verschillende hoofdstukken. Overleven in de vrije natuur is daarvan doorgaans de makkelijkste. Maar hoe overleef je tussen Vinexwijken en snelwegen? Het grootste gevaar schuilt in de mensen om u heen. In geval van serieuze ellende valt de sociale structuur uit elkaar en ziet u zich geconfronteerd met anarchie enerzijds en overheid anderzijds. En terwijl de ene groep eigen wetten nastreeft grijpt de overheid naar noodverordeningen. In feite komt het er op neer dat groepen of individuen bij u willen weg halen wat ze zelf nodig hebben om te overleven en overheden die u bijvoorbeeld het liefst in interneringskampen stopt of uren laat wachten voor gaarkeukens.

Wat is de kans dat u in dergelijke scenario's terecht komt? De samenleving is complex en we zijn allemaal aan elkaar veroordeeld. Een tekort aan drinkwater en zeker in combinatie met een olieschaarste kan de boel al flink ontwrichten. Onlusten zoals bijvoorbeeld in voormalig Joegoslavië geven ons een goed beeld hoe snel verval kan plaatsvinden. Rampscenario's kan men onderverdelen in aanslepende en acute situaties.

Acute situaties worden meestal veroorzaakt door natuurgeweld of onvoorziene ramp van betekenis. Zo lig je nog tevreden te zappen op de bank en zo staat het water tot aan je lippen. Het is dan te laat om over survival na te denken en veel mensen zullen dan verdwaasd datgene over zich heen laten komen wat is. Aanslepende scenario's geven wat meer ruimte. Voor urban survival geldt; 'hoe leger de koelkasten hoe groter de kans op anarchie en ellende’. Niets brengt een volk sneller op de been dan voedseltekorten.

Regeringen en VIP's weten dat de vlam in principe op elk moment de pan kan slaan. Zij beschikken daarom ook over 'safe locations' zoals bunkercomplexen en schuilkelders. (lees dit blogje er nog maar eens op na) Natuurlijk voeren zij ook het bevel over de gewapende macht en hulpdiensten. U en ik daarentegen zijn in extreme situaties in hoge mate op onszelf aangewezen.

Vertrouwen in de overheid.

Naarmate de ellende groter wordt kan de overheid minder voor u doen. Wat ze dan aan hulp bieden is in feite 'crowd control'. Het liefst proppen ze dan zoveel mogelijk mensen bij elkaar en spannen ze er 'voor uw veiligheid' prikkeldraad omheen. Vluchtelingenkampen of noodopvang noemen ze dat. Op zich prima als de noodsituatie binnen een paar dagen onder controle gebracht kan worden. Maar gaat het langer duren dan bent u de klos. Hoge concentraties van mensen onder noodsituaties brengen allerlei problemen met zich mee. Ziektes en diefstal zijn dan de eerste tekenen van verval. Ook binnen kampen vallen sociale structuren snel uit elkaar, de overheid zal dan mannen en vrouwen scheiden en met harde hand de orde bewaken. Gezinshereniging kan u wel vergeten, vol is vol en uw geliefden worden elders ondergebracht.

U zult ook merken dat een vluchtelingenkamp uit lopen niet zo makkelijk is als er naar binnen gaan. Het laatste waar overheden op wachten is op nog meer loslopende 'anarchisten' die een potentieel gevaar vormen. Als vervolgens voorraden worden afgesneden zit u in een kamp als een rat in de val. In geval van sociale onrust (bijvoorbeeld v.m. Joegoslavië of Rwanda) blijkt een kamp ook een perfect doelwit.


( Sociaal verval zoals hierboven in Parijs kan heel snel gaan )
|
Vertrouwen in uw medemens.

In een worst case scenario rennen 16 miljoen Nederlanders als een kip zonder kop van hot naar her. Allen zullen ze proberen naar eigen inzicht te overleven. Subgroepen zoals 'Hell's Angels' of leden die verbonden zijn met andere sterke sociale groepen zullen elkaar opzoeken. Samen sterk is het adagio in extreme situaties. Zij zullen gebieden annexeren en kiezen voor eigen richting (denk bijvoorbeeld aan post apocalyptische films zoals Mad Max). Dan zal een deel zich ontpoppen als opportunist. In wisselende samenstelling zullen die zich toeleggen op plundering en meer. Het overgrote deel zal zich echter verschansen in huis en proberen het beste ervan te maken. Maar met de straten als domein van orde troepen, rivaliserende bendes en loslopende gauwdieven zal uw 'fort' al snel veranderen in een val. Uiteindelijk raken voedselvoorraden op en ook u zult de deur uit moeten.

Sommige mensen denken slim te zijn en nemen een privé-bunker (zie hier) of leggen in de kruipruimte van hun huis enorme voedselvoorraden aan. Maar in extreme situaties steken privé-bunkers of mensen die kennelijk nooit de deur uit moeten voor een strooptocht naar voedsel uit als de welbekende grote gele M langs snelwegen. Alleen met voldoende defensieve mogelijkheden maakt u dan nog een redelijke kans.

De overlevende mens.

Overleven is niet alleen het hebben van een plan (plan A, plan B, plan C, etc.) of rugzak met spullen maar overleven is vooral mentale voorbereiding. Niet iedereen wil of kan denken aan overleven of extreme situaties. Emoties en sentimenten spelen voor deze groep mensen een te grote rol. Weer anderen creperen liever zelf dan dat ze een ander iets aandoen om de eigen overlevingskansen te vergroten. Dat is prima, terwijl de één in grote ellende een uitdaging ziet zal een ander slechts depressief of apathisch worden. Survival is behoud van energie om zo lang mogelijk door te kunnen gaan en het elimineren van risico’s die dat in gevaar brengen. Mentale voorbereiding betekent dus ook nu al afscheid nemen van diegene die er voor kiezen achter te blijven.


( Gaan of blijven... )

Rambo mythe.

Overleven wordt meestal geassocieerd met grote gespierde kerels die enorme messen dragen. Nonsens. Wie verslagen leest van overlevenden van extreme situaties komt er al snel achter dat het 'Rambo beeld' niet klopt. Zelf heb ik meermalen tijdens trainingen grote mannen zien huilen en kleine vrouwtjes zien doorgaan waar anderen afhaakten. Het zit tussen de oren. Uw lichaam kan veel meer aan dan u denkt dus dat is niet het probleem. De vraag is of uw geest het aankan. Gebruik de tijd van de relatief veilige periode waarin we leven voor zelfreflectie. Probeer een antwoord te vinden op de vragen hoe ver u zou gaan, welke offers zou u maken en waar is uw grens? Voor wie nog nooit met deze gedachten gespeelt heeft zijn er tal van boeken van mensen die extreme situaties overleefd hebben.

Een andere veel gemaakte fout is denken dat domweg 'doorgaan' iets te maken heeft met survival. In het eerste geval gaat het om hap-snap acties en men laat veel aan het toeval over. Survival is vooruitzien, het vermijden van onnodige risico's en een (of meerdere) bewuste doel(en) hebben.

Creatief survival.

De praktijk is de beste leermeester. Kijk dus heel bewust naar beelden van rampen en andere ellende. Zo kunt u op voorhand al heel veel doen om later in een worse case scenario een voorsprong te hebben. We beginnen simpel. 9/11, de twin towers gaan in rook op en er is verslagenheid en verwarring. Vervolgens zien we muren vol met papiertjes met de vraag wie familie of bekende heeft gezien. Mensen willen nu eenmaal hun geliefden niet uit het oog verliezen. De les die we kunnen leren is dat we vooraf met onze geliefden kunnen afspreken waar en op welke manier we berichten voor elkaar achterlaten en/of waar verzamelpunten zijn.

Een andere les is dat geld ten tijde van ellende een vervelend medium is. (het kan devalueren, nat worden, afgenomen worden enz) Beter is het om bijvoorbeeld gouden kettingen en gladvormige hangertjes om te doen. Neem geen scherpe sierraden want de truuk is dat u uw goudvoorraad moet inslikken op het moment dat het nodig is.

Transport. Nog zo'n heikel punt. Buiten dat in geval van serieuze onrust men massaal in de auto springt om een paar kilometer verderop vast te rijden in een file/wegversperring is de auto alles behalve ideaal. Zelf al zou u kunnen doorrijden, gegarandeerd dat de eerste de beste benzine station droog zal staan. Wie op de fiets vertrek gaat misschien langzamer maar zal verder komen. Zorg dus voor fietsen in goede conditie.

Beelden van vluchtende of wegtrekkende mensenmassa's laten duidelijk zien dat het gros de meest wonderlijke zaken meenemen. Bedenk vooraf wat u mee moet nemen en zorg dat uw uitrusting voor het grijpen ligt. Bedenk hierbij dat uw trouwalbum of dat mooie schilderij van uw overgrootvader u van weinig nut zal zijn. Verdeel en heers. Zorg buiten een goed gevulde rugzak voor een heupgordel met essentiële materialen. Mocht u snel de wijk moeten nemen kunt u altijd de zware rugzak lozen en houdt u toch nog wat spulletjes van de heupgordel over.

Blijven of gaan?

Dit is de moeilijkste beslissing die er is. Huis en haard achterlaten om het ongewisse tegemoet te gaan is geen eenvoudige beslissing. Anderzijds te lang blijven zitten kunnen de kansen op overleven behoorlijk verkleinen. Moet je blijven om voor je invalide moeder te zorgen of moet je juist kiezen om met de kinderen te vluchten? U begrijpt het dilemma. Het zijn keuzes die niemand voor u kan maken. Overdenk uw persoonlijke situatie eens en bedenk wat u zou doen in meest vreselijke situaties.


(WW2, vluchtelingen trekken uit getroffen stad, let op wat ze meezeulen)

Op weg waarheen?

Het logische antwoord is zo ver mogelijk van de plek des onheil en daar naar toe waar uw overlevingskansen toenemen. In geval van sociale onrust betekent dat dus een toevlucht naar dun bevolkte streken en/of de vrije natuur. Het is een summier antwoord maar het kan anders.

Netwerk.

Survivalisten zijn in de regel solisten maar dat wil niet zeggen dat ze niet samen kunnen werken. In plaats van last minute survival te plannen kunt u natuurlijk deze relatief veilige tijden gebruiken om een netwerk te creëren. In het verleden heb ik al eens zo'n concept uitgedacht. ( deze is hier te vinden).

Wat denkt U? Zou u onderdeel van een netwerk willen zijn die ten tijde van ellende gemobiliseerd kan worden en waarop u kan terug vallen? Zou Grenswetenschap volgens u een dergelijk concept moeten uitwerken en coördineren? Ik nodig u hierbij uit voor een discussie en het nodige denktank werk, wie weet leidt die wel tot uw survival.

morgaine: Wij hebben verschillende "sierwapens" in ons huis varierend van een neppe katana tot een short sword.
Sier betekent niet dat ze niet scherp zijn maar dat je ze wel in huis mag hebben.
Mocht de hel los breken in ons landje komen die als eerste van de muur af!
Op 30-04-2008 11:15:45 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
morgaine:
Duh:

morgaine:

Wij hebben verschillende "sierwapens" in ons huis varierend van een neppe katana tot een short sword.
Sier betekent niet dat ze niet scherp zijn maar dat je ze wel in huis mag hebben.
Mocht de hel los breken in ons landje komen die als eerste van de muur af!


Sierwapens zijn van 'pisbakkenstaal' gemaakt. (vandaar dat dergelijke wan(d)stantelijke dingen tig keer goedkoper dan the real deal zijn. Pak dan liever gewoon een klauwhamer en hoop dat je nemesis geen échte katan heeftEn dat ligt er dan weer aan waar je ze vandaan heb
Tegenwoordig kan je in iedere winkel wel een zwaarden set kopen die crap is!
Maar ga je naar de wat kleinere oosterse winkels of bijv. de pasar malam zal je een aanzienlijk verschil in kwaliteit vinden.

En daarnaast denk ik dat je in nederland vrij winig echte katana's zal aantreffen en als je daar het geld voor heb zou ik ook lekker die schuilkelder laten bouwen
Op 30-04-2008 11:39:42 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Tetzmol: Als de nood echt aan de man is kan je weinig mensen echt vertrouwen, zelfs je eigen familie niet. Kijk maar eens wat sommigen elkaar alleen al aandoen coor een erfenis. Maar goed probeer uit te vinden wat je als mens werkelijk nodig hebt om te leven.
1. Schoon water.
2. Onderdak
3. Voedsel
4. Vuur.
Ik zou aanraden deze dingen aan te schaffen.
Een goed mes van bv. Buck, SOG, Fällkniven of Entrek
Een goed stuk plastic zeil
Instant soep, noodles, blikvoeding.
Mocht het water ondrinkbaar zij n geworden door besmeting dan raad ik iets heel handigs aan. Zoek dit maar eens op met google, n.l. de KELLY KETTLE. Dit is een handig ding waarmee je water kan koken op gewoon hout, denneappels en alles wat maar brandbaar is. Met een paar hulpstukken kan je er zelfs een maaltijd op koken en dat alles zonder gas.
Een firesteel van light my fire. Kan je met elk weertype vuur maken. Er zijn 2 uitvoerinen. De kleine kan je zo'n 4000 keer gebruiken, met de grote kan je 12000 keer een vuurtje stoken.
Verder is improvistaie talent heel belangrijk en vertrouwen in een goede afloop. Ga nooit bij de pakken neerzitten want dat staat gelijk aan dood.

Tetzmol.
P.S. Ik ben een man, voor wie dat weten wil.
“You never know what is enough unless you know what is more than enough.”
Op 30-04-2008 14:56:49 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
paps: Omdat ik nogal regelmatig last heb van apocalyptisch denken en mijn fantasie regelmatig geraadpleegd om een mooi boek te schrijven, heb ik me regelmatig het hoofd gebroken hoe te anticiperen op alle mogelijke onheilstijdingen die me zouden kunnen treffen.

Ik zal u allen de details besparen maar in grote lijnen zijn dit wat uitkomsten:

In geval van direct opkomende onlusten is het verstandig om voldoende water, sober voedsel en vitaminepillen bij de hand te hebben maar in geval van dikke ellende is het hebben van wapens en/of een goede schuilplaats eigenlijk het ordinaire maar simpele antwoord op overleven.

In geval van een infectieziekte, zoals een ernstige griep of andere besmettelijke en dodelijke ziekte, kun je kiezen voor isolatie.
In principe zit je het veiligst op een self-supporting eiland dat direct na uw komst besluit om geen nieuwe mensen meer toe te laten.
Er zal o.a. voldoende zoet water op het eiland aanwezig moeten zijn (of prima ontziltingsinstallaties), voldoende groentes, dieren en brandstoffen (hout?) voor eigen voorziening.

In geval van een plotselinge nieuwe ijstijd is het raadzaam Europa te verlaten. Als de warme golfstroom gaat haperen gaan we ellendige tijden tegemoet met voedel en brandstoftekorten.

In geval van ernstige overstromingen zul je in Nederland niet goed zitten. Als die grote aardplaat bij de Canarische Eilanden omvalt krijgen we een flinke golf over ons heen maar oo als er een dikke komeeet ergens in de oceanen dondert worden we nat op zn minst maar is de kans ook groot dat we de pijp uit gaan.
In dit geval moet je dus hoog zitten, er moeten mooie bergen zijn om op te klimmen.

Na langdurig de hele globe bestudeerd te hebben ben ik tot de conclusie gekomen dat Madagaskar, Mauretanië, diverse hooggelegen Indonesische eilanden en Nieuw Zeeland de beste overlevingskansen bieden.

Ik ga persoonlijk voor Madagaskar. Het leven heeft daar al eeuwen bewezen dat het overleven kan in afzondering.Koester uw onwetendheid, de rest kunt u opzoeken.
Op 30-04-2008 18:35:27 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
paps: Dat ligt aan de soort onheil en de maatregelen die er al dan niet reeds genomen zijn.

Bij direct opkomende ellende is er geen tijd meer om te reageren en moet je improviseren.

Wat betreft de andere rampen, die kun je deels aan zien komen. Een mondiale griep komt er gegarandeerd, we weten alleen niet wanneer.
Dat zal miljoenen doden geven. De Spaanse griep uit 1918 heeft meer doden veroorzaakt dan de 1e en 2e wereldoorlog samen......

Ik zou er, mijn pessimistische geest volgend, nu al voor kunnen kiezen om naar Madagaskar en Nieuw Zeeland te emigreren en er een kleine kippenboerderij met groententuin gaan beginnen of zo...

Maar omdat ik geen ruzie met mijn kinderen wil kies ik er voorlopig nog maar voor om de enorme risico's van wonen in Nederland voor lief te nemen..

Koester uw onwetendheid, de rest kunt u opzoeken.
Op 30-04-2008 19:46:19 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
paps: Sowieso ben ik bang dat in tijden van grote ellende toch simpelweg het recht van de sterkste gaat gelden.

En dan niet alleen de sterkste in musclepower of vuurkracht maar vooral ook slimheid of beter nog sluwheid.

Ik heb ook wel eens overwogen om lid te worden van een schietvereniging. Ik ben een respectabel lid van de samenleving en krijg wel een vergunning. In tijden van rampspoed weet ik dan in ieder geval hoe en waar ik aan wapens/munitie moet komen..
Verder heb ik een mooi duikmes, een kompas, een complete duikuitrusting, een boek van de SAS over overleven in verschillende omstandigheden, weet ik hoe je water kunt zuiveren of ontzilten, kan ik boogschieten en heb ik een sterke wil om te overleven.

Dat laatste is waarschijnlijk het belangrijkste element.... Dat ik hier zo vaak over nagedacht heb is daar wel een goed voorbeeld van...

Koester uw onwetendheid, de rest kunt u opzoeken.
Op 01-05-2008 0:58:54 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
voorzekerd: Goed artikel, interessante reacties allemaal.

Voor het geval dat je jezelf wilt equiperen is een bezoekje aan www.liff.nl wellicht interessant? Daar vind je vanalles om zelfredzaam te worden. Noodrantsoenen bijvoorbeeld zodat je niet afhankelijk wordt van de voedselverdeling van de autoriteiten. Als je een noodrantsoen besteld krijg je tijdelijk 5% korting door in het bestelproces de volgende vouchercode in te geven: grenswetenschap

One life, LiFF it!
Op 01-05-2008 11:09:44 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Tetzmol: Prima idee van die zaden e.d. maar denk er wel aan dat het een tijdje duurt voordat je ervan kan eten. Het lijkt me dus handig ook wvat instant voeding in te slaan en bijvoorbeeld wat gedroogde tomaten, vruchten e.d. En vergeet nooit dat er veel eiwitrijk voedsel zo voor het oprapen ligt. Denk eens aan regenwormen en allerlei insecten. Ik heb menigmaal insecten gegeten en moet zeggen dat het niet vies is. Je moet alleen een beetje aan het idee wennen. Een taco met gefrituurde sprinkhanen is goed te hachelen. Eén nadeel zijn al die knisperende pootjes tussen je tanden.

Tetzmol.
“You never know what is enough unless you know what is more than enough.”
Op 01-05-2008 19:14:23 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Cheshire Cat: Prima ideeen allemaal, maar ik kijk eerst de kat uit de boom.

Wacht even ik ben zelf de kat in boom.

Zit tenminste droog bij een overstroming.
"We're all mad here."
Op 02-05-2008 11:01:21 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
sufi:
paps:

Dat ligt aan de soort onheil en de maatregelen die er al dan niet reeds genomen zijn.

Bij direct opkomende ellende is er geen tijd meer om te reageren en moet je improviseren.

Wat betreft de andere rampen, die kun je deels aan zien komen. Een mondiale griep komt er gegarandeerd, we weten alleen niet wanneer.
Dat zal miljoenen doden geven. De Spaanse griep uit 1918 heeft meer doden veroorzaakt dan de 1e en 2e wereldoorlog samen......

Ik zou er, mijn pessimistische geest volgend, nu al voor kunnen kiezen om naar Madagaskar en Nieuw Zeeland te emigreren en er een kleine kippenboerderij met groententuin gaan beginnen of zo...

Maar omdat ik geen ruzie met mijn kinderen wil kies ik er voorlopig nog maar voor om de enorme risico's van wonen in Nederland voor lief te nemen..

Indonesie ontploft misschien. Willem en zijn vrouw schijnen een huisje in noord Argentinie gekocht te hebben. Kijk een goed op de kaart, ligt hoog en lijkt veilig. Binnenlanden van Brazilie: ligt hoog en is leeg.
Op 11-04-2009 19:31:58 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
berma: Ik, met mijn medicijnen pakket van hoge bloeddruk, suiker pakket,
colesterol pakket, en mijn catheters last van mijn rug oude hernia kan niet verder lopen dan pakweg 2 kilometer, een leeftijd van 65
Waar moet ik in vredesnaam maar toe?
Op 01-09-2009 13:15:50 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
sufi:
berma:

Ik, met mijn medicijnen pakket van hoge bloeddruk, suiker pakket,
colesterol pakket, en mijn catheters last van mijn rug oude hernia kan niet verder lopen dan pakweg 2 kilometer, een leeftijd van 65
Waar moet ik in vredesnaam maar toe?


zuid oost canada
Op 01-09-2009 21:23:11 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
janjo: Nou Berma,
Je zal zien dat als je eenmaal op weg bent, je bloedruk zakt, je iedere dag iets verder komt dan 2 kilometer en je je met de dag steeds beter/jonger voelt.
Bewapening geeft zekerheid. Dat wil niet zeggen, dat je meteen iedereen het leven uit moet schieten ;-)
Iedere morgen na het ontbijt even messen gooien, maak die dingen zelf, ga ze niet kopen.
groetjes janjo
Op 17-02-2010 14:08:10 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden