Het Lassavirus (lassa PDF alert) teistert al tientallen jaren de bevolking van West Afrika. Jaarlijks worden 300.000 tot 500.000 mensen getroffen door dit virus dat dodelijk kan zijn. Nu is er volgens een artikel in de New Scientist een variant daarvan opgedoken in Bolivia. Dit 'nieuwbakken' en dodelijke virus heeft de naam 'Chapare' meegekregen en was tot nu toe onbekend bij virologen. De naam Chapare verwijst naar de woonplaats van de eerste gedocumenteerde slachtoffers van dit type virus.

Viroloog Charles Fulhorts spreekt van een topje van de ijsberg over dit type virus; "Telkens als je denkt dat je alle virussen er wel kent duikt er opeens een nieuwe variant op". Voorlopig is het Chaparevirus een lokaal verschijnsel maar sommige experts zijn bang dat het virus een mogelijke pandemie zou kunnen veroorzaken.

virus

Wat te doen met een miljoen, of meer?

Miljonair Bruce McWilliams zou zijn geld kunnen uitgeven aan een dure jacht of protserige feesten met de jet set. Maar voor de verandering koos deze miljonair een andere manier om zijn cash overschot te verbrassen. Met een investering van ongeveer 8 miljoen dollar in het 'Center for Cosmology' hoopt hij een antwoord te krijgen op de prangende vraag: "Waar is het universum van gemaakt?" We dachten altijd dat het universum was opgebouwd uit atomen, elektronen en protonen, zei McWilliams, maar nu weten we dat we slechts een heel klein deel zien van wat er allemaal daarbuiten is. Ongeveer 5 procent van de opmaak van ons universum is in kaart gebracht, waaruit bestaat die andere 95%? De rest van het Engelstalige artikel kunt u hier nalezen.


( Donkere materie )

Een berg donkere materie?

En terwijl McWilliams op zoek is naar de resterende 95% procent van het materiaal waar ons universum uit bestaat heeft een team van Chinese en Italiaanse onderzoekers deeltjes van het onzichtbare en mysterieuze "zwarte of donkere materie" gevonden. Gewoon hier op aarde in de Italiaanse berg Gran Sasso. Collega wetenschappers twijfelen of het echt om 'donkere materie' gaat. Maar als het geen donkere materie is wat heeft het Italiaans/Chinese team dan wél gevonden? ( hier het artikel uit de New Scientist)

Zieke geest.

Zieken geesten heb je overal maar het Duitse dorpje is nu de maat vol. Na de onthoofding van 28 dieren (21 konijnen, 3 kippen en 4 wilde vogels heeft de politie van het Duitse Bochum nu een speciale politiecommissie in het leven geroepen om de dader te vinden. Aangezien de dader buiten het meenemen van de schedels de dieren laat leegbloeden roept de lokale politie op om extra alert te zijn op personen met bloedsporen.

Seksbeest of geest?

En over geesten gesproken. De Amerikaanse Federal Way Police publiceerde de lotgevallen van twee vrouwen die zich bij de politie meldde met de mededeling dat ze seks met een geest gehad zouden hebben. De ene vrouw zou al twee jaar lang door de geest mis- of gebruikt worden en de andere zou pas onlangs aan de geest ten prooi gevallen zijn. Seks met geesten klinkt misschien vreemd maar onze eigen Sten Oomen doet niet anders en schreef er zelfs een boek over; zie ons vorige blog hier.

seksbeest
( Seks met een entiteit hoeft niet altijd leuk te zijn )

Ontoerekeningsvatbaar of niet?

We schreven hier al dat nog voordat u iets bewust besluit uw hersenen het besluit al genomen hebben. Dat opent de weg naar nieuwe mogelijkheden moeten de makers van militair wapentuig gedacht hebben. Naar verluidt is men nu druk doende om militaire technologieën te ontwikkelen die soldaten is staat stelt om wapens te richten en te vuren nog voordat hun brein dat volledig bewust besloten heeft. (lees hier: 'Brave New World: Neurowarfare and the Limits of International Humanitarian Law'. PDF alert ). Dat geeft natuurlijk te denken. Soldaten die dergelijke technologieën gebruiken kunnen in dat geval dus ongestraft oorlogsmisdaden begaan. Immers op het moment van vuren waren zij zich niet bewust van hun acties en kunnen in juridische zin dus ook niet verantwoordelijk worden gehouden.

En dus sluiten we deze blog af met de overpeinzing dat het ironisch is dat de wetenschap meer en sneller kennis kan vergaren dan dat de maatschappij wijsheid vergaart.

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden