De katholieke gemeenschap wordt weer eens tegen de haren in gestreken. Vele hebben het al gedaan en er kan er wéér eentje aan de lijst toegevoegd worden, namelijk de in 18 juli 1938 te Amsterdam geboren regisseur Paul Verhoeven. Paul Verhoeven is al 20 jaar bezig met het schrijven van een biografisch boek over Jezus. Wie niet? JezusOf er al niet genoeg verhalen zijn over de afkomst van Jezus waar u in kunt dwalen of verdwalen. Nu komt er nóg een bij. En persoonlijk mag dat van mij ook. De "waarheid" zit tenslotte verborgen in onze fantasie. Volgens dit biografische boek van Paul Verhoeven over Jezus, is Jezus het resultaat van een verkrachting. En niet van een goddelijke interventie of van Jozef. Maria zou zijn verkracht door een Romeinse soldaat genaamd Pantera tijdens de joodse opstand. Een oud verhaal dat volgens bronnen afstamt uit ongeveer de eerste en tweede eeuw na Chr. wordt nieuw leven in geblazen.


Er zijn serieuze aanwijzingen dat het best een mogelijk kan zijn dat Jezus een zoon is van de Romeinse soldaat Pantera.

Het vroegste tekstuele bewijs komt van drie bronnen:

De eerste bron komt uit twee verhalen uit rabbijnse teksten van de Misjna. Het eerste komt vanJezus de tekst die betrekking heeft op de beroemde Rabbijn Eliezer Ben Hyranus. Rabbijn Eliezer Ben Hyranus leefde in de late eerste en vroege tweede eeuw. Een zekere Jacob van Kefar Sikhnin verkondigde in de straten van Sepphons de leer van Yeshu Ben Pantera. Rabbijn Eliezer Ben Hyranus was onder de indruk en nam het in zijn leer op. Eliezer zelf werd gearresteerd voor ketterij. Volgens sommige sympathiseerden hij met de Nazareners ( Een sekte van de joodse christenen). Het tweede verhaal gaat ook over Jacob van Kefar Sikhnin. Uit de naam van Yeshu Ben Pantera. Probeert Jacob van Kefar Sikhnin een rabbijn genaamd Eleazar Ben Dama te genezen van een slangenbeet. Klinkt bekend in de oren. Genezen was voor Jezus geen ongewone bezigheid.


JezusTweede bron komt van Griekse filosoof Celsus. Celsus is bekend van zijn polemische werk die een nadelige beïnvloeding had op de christenen. Hij schreef dat Jezus de zoon was van een Romeinse soldaat genoemd Pantera. De tekst die dateert uit de late tweede eeuw werd door de christelijke theoloog Origenes gevonden en bewaard. Hij verkondigde dat dit verhaal in elkaar geflanst was door ongelovige mensen, die niet geloofden dat Jezus was verwekt door de heilige geest. Maar dat Jezus gewoon verwekt was door een zeer menselijke vader.

 


De derde bron komt van de uit de 4de eeuw afkomstige christelijke apologeet Epiphanius. Epiphanius schijnt de aanwijzing "Jezus zoon van Pantera” wel serieus te nemen. Alleen vanuit een andere invalshoek. Uit een hoek die weer wat rust brengt in de vrome kloppende hartjes. In plaats van ontkennen debatteerde hij over het feit dat de naam Pantera waarschijnlijk gewoon afkomstig was als een bijnaam voor Jacob, de vader van Joseph, echtgenoot van Maria. Dus in plaats van te ontkennen probeert hij uit te leggen dat de naam Pantera een deel is geworden van de familietraditie. Dat is natuurlijk ook een mogelijkheid. Met een beetje fantasie kunt u tenslotte alle kanten uit.

Hoewel er wordt getwijfeld of deze aanwijzingen betrekking hebben op Jezus van Nazareth zijn de meeste experts erover eens dat de aanwijzingen getuigen over een herinnering aan een zekere Yeshu "zoon van Pantera" in het gebied van Galilea rond heeft gewandeld.

Cheshire Cat: En volgens sommige was god een romeinse soldaat?
"We're all mad here."
Op 03-05-2008 11:15:55 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Cheshire Cat:
marga:

Knap hoor, zoals ze dat 2000 jaar na dato nog kunnen vaststellen. Maarruh berust dit bewijs niet op "hear say"?

Nee hoor, de eerste bron komt uit twee verhalen uit rabbijnse teksten van de Misjna. Het eerste komt van de tekst die betrekking heeft op de beroemde Rabbijn Eliezer Ben Hyranus. Rabbijn Eliezer Ben Hyranus leefde in de late eerste en vroege tweede eeuw.

Zware nacht gehad, Marga?
"We're all mad here."
Op 03-05-2008 11:55:45 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Cheshire Cat: @Marga, geeft niet, het is ook niet mijn ding. En er zullen genoeg verhalen zijn over wie Jezus was.
En inderdaad zullen er wel heel veel meer mensen rondgelopen hebben die aan genezingen deden, dan hoeven maar een paar enkelingen zeggen dat ze Jesuz heten en daar gaan we dan weer.

Maar Goedenmorgen, Marga

,okay het is nu al middag
"We're all mad here."
Op 03-05-2008 13:26:27 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
celtic: Je raakt inderdaad erg in de war van al die verschillende verhalen.
Daarom zoek ik de waarheid in mijzelf en niet buiten mijzelf.
Zei jezus dat ook niet.Gij zal mij pas kennen als gij u u zelf kent.
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 05-05-2008 10:42:31 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
celtic:
Deva:

Door mijn voormalige mede-atheisten wordt ik langzaamaan gelovig.
Maar in lichtbollen kan je niet geloven ?

Je kan niemand dwingen om te geloven.De waarheid komt van binnen uit.

Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 05-05-2008 10:47:17 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden