Dichtbij het plaatsje Darvaz in Oezbekistan situeert zich - volgens de lokale inwoners - al meer dan 3 decennia lang 'The door to hell'. Ten tijde van de Sovjet-unie boorden mijnwerkers en geologen gaten in de omringende gronden op zoek naar gas. Plotseling ontdekten ze een enorm ondergronds gat. De oppervlakte die dienst deed als dak van deze 'grot' hield het voor bekeken en sleurde al het boor-materiaal en kampementen de diepte in. Niemand durfde echt in de omgeving van de gapende afgrond te komen uit angst voor giftig gas dat mogelijk zou ontsnappen. Iemand - waarschijnlijk familie van Pir Omaan - kwam op het idee om het aanwezige gas te helpen 'verdwijnen' door een brandend voorwerp in de krater te gooien.

The door to hell

Sedertdien brandt de kuil - die op een krater met een vulkanisch meer lijkt - al 35 jaar zonder onderbreking, en niemand weet hoeveel kubieke meter gas er sindsdien in vlammen opgegaan zijn. De omwonenden werden ondertussen gedwongen te verhuizen wegens nog meer instortingsgevaar in de omgeving van de 30 meter brede krater.

Een bijna gelijkaardige situatie deed zich voor in Centralia, Pennsylvania. Een brand op een lokale stortplaats bereikte daar op de een of andere manier een kolenmijn. Gedurende lange tijd stond de kolenmijn in brand zonder dat iemand het opmerkte. Na verloop van tijd verschenen er putten in de grond en werden omwonenden ziek door het inademen van koolstofmonoxide. De grond bereikte temperaturen tot circa 77 graden Celsius.

Even terzijde

Een vulkanisch fenomeen van onophoudelijk kokende lavameren is uiterst zeldzaam. Slechts drie gevallen daarvan zijn bekend. De meeste vulkanen laten zich opmerken bij een eruptie, daarna koelt de lava en vormt een korst. Dit is niet het geval met de Erta Alens in Ethiopië, de Puuoo in Hawaï en de Erebus in Antarctica. De omgeving van de Erta Ales is gevreesd en taboe. De lokale nomaden - moslims - noemen het 'The dwelling of the devil'. Op bepaalde ogenblikken zwelt het lavameer op - soms loopt de lava over de rand van de krater zoals in 1974 -, om een beetje later weer terug te trekken.

Lavameer

Het lavameer zal zeker onvoldoende eiwitten in de bloedplaatjes hebben om een korst te vormen? Of zit de duivel er toch voor iets tussen?

Videobeelden van 'The door to hell':

 

Ivoryke^: dan hebbie't daar iig nie koud... wel mooi verschijnsel zeg
Moeten is een keuze...
Op 05-05-2008 15:54:14 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Picobyte: leuk vuurtje, natuurlijke gas bbq.
Stroom moet vloeien.
Op 05-05-2008 19:41:39 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden