U voelt zich ontspannen. Tel terug van 3 tot 1. Bij iedere tel wordt u meer ontspannen. Als ik in mijn vingers knip wordt u wakker en gaat u deel 1 van deze blogreeks lezen. 3.. 2.. 1..– knip -

Hypnose is een fascinerend iets. Of het nu voor clinische, ontspannende of relaxerende doeleinden is, dat iemand soms buitengewone dingen kan doen onder hypnose verdient best wel wat meer aandacht. Om het interessant te houden, u lust immers geen droge koek, lichten we een en ander toe over podiumhypnose. Zaken die een Rasta Rostelli ook in zijn toverdoos heeft liggen, al zijn er natuurlijk véél meer technieken en invullingen dan we hier kunnen bespreken.

Kijk diep in Rasta's ogen...

Een hypnotiseur die vooraan op een podium staat die doet natuurlijk niet zomaar wat. De gehele opbouw van de show is al bepaald in een script dat bedoeld is om het aanwezig publiek zo ontvankelijk en onderhouden mogelijk te maken. Dat begint bij de muziek die speelt vóór, tijdens en na de act. Een nummer als 'Can you feel it?' van de Jacksons zal het publiek meer oppeppen dan 'Mama' van Heintje. Een hypnotiseur creëert een vibe die bestemd is voor zowel het publiek als de personen die hij uitpikt om zijn kunsten op te demonstreren.

Vóórdat enkele personen uit het publiek vrijwillig naar voren komen zorgt de hypnotiseur ervoor dat iedereen gelooft dat ze gehypnotiseerd kúnnen worden. Dat doet hij door uit te leggen hoe hypnose werkt, dat het veilig is, het fantastische publiek in zijn goede handen is, en dat soort dingen die ervoor zorgen dat de hypnotiseur aardig wordt gevonden en het merendeel van de aanwezigheden hem zullen vertrouwen en op zijn woord geloven.

Om te zorgen dat iedereen in het publiek gelooft dat hypnose werkt en er opmerkelijke dingen mee gedaan kunnen worden heeft een podiumhypnotiseur enkele trucs in de mouwen. Trucs die in essentie weinig met hypnose te maken hebben, aangezien het publiek helemaal niet gehypnotiseerd hoeft te zijn om het effect te bekomen, maar wel zorgen voor een open geest ten behoeve van hypnose. We sommen er drie op:

Lekkere citroenenDe onzichtbare citroen – sluit uw ogen, ontspan. Stel u voor dat u een halve citroen in uw handen hebt. Uw vingertoppen voelen de gele poreuze schil. Breng in gedachten uw hand en de gele citrusvrucht naar uw mond en zet uw tanden in de citroen. Voel hoe het citroenvlees op uw tong voelt en het tandvlees dat tintelt van de zure smaak die prikkelt. Slik nu en proef de gele citroen.

Een korte versie, maar het zal duidelijk zijn dat een accurate beschrijving van handelingen met een bepaald stuk voedsel zorgen voor fysieke reacties. Bij een goeie omschrijving van het opeten van een citroen gaan bij zowat iedereen de speekselklieren werken en de tong en binnenkant van de mond prikkelen.

Vastgelijmde handenVastgelijmde handen – vouw uw handen samen en druk de palmen tegen elkaar. De vingers van uw linkerhand zitten stevig tegen de achterkant van uw rechterhand; de vingers van uw rechterhand duwen hard tegen de achterkant van uw linkerhand. Sluit nu uw ogen. Tussen uw handen en aan uw vingers bevindt zich nu lijm. Hoe meer je je handen van elkaar af wil trekken, hoe steviger je vingers en palmen vast zitten en de lijm alles vasthoudt. Er zit lucht tussen uw handen maar het voelt als een trekkend vacuüm.

Probeer dit zelf eens, u zult merken dat u ook zonder enige vorm van hypnose de handen niet uit elkaar zult krijgen. De tegen elkaar drukkende handpalmen en de stevig vasthoudende vingers maken het onmogelijk dat te doen. Tijdens een show kan het echter werken als een knap staaltje.

De bewegende vingers – vouw uw handen samen, druk de handpalmen stevig tegen elkaar en druk de vingers tegen de achterkant van de handen. Steek uw beide wijsvingers gespreid naar voren. Stel u nu voor dat er een denkbeeldige elastiek rond uw vingers wordt geplaatst. U probeert uw vingers uiteen te houden, maar hoe meer u dat probeert, hoe dichter uw wijsvingers naar elkaar komen. U voelt de elastiek en ziet uw vingers bewegen en samen komen.

Dit is een what you see is what you get-effect. Geen hypnose maar simple spierspanning die ervoor zorgt dat vingers altijd naar elkaar toe zullen gaan, zeker als de handen stevig in elkaar geklemd zijn. Overtuigend in de goeie setting en daarom ook veelvuldig geïmplementeerd in de acts van hypnotiseurs.

Ormond McGill staat te boek als een grondlegger van het Amerikaans hypnotisme, de podiumhypnose. Hij heeft veel geschreven over de ins en outs, do's and don'ts van hypnose. Maar dat in een volgend deeltje. Wordt vervolgd...

celtic: Ik krijg de kriebels van die vent op die halve foto..Zijn naam krijg ik niet eens over mijn lippen. brrr.
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 05-05-2008 10:44:55 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Edmund:
Jorro:

Ik wacht op deel 2 voor conclusies, tot nog toe weinig interessantst. Dan zegt de laatste link ook weer genoeg, Ormand McGill?, de echte grondlegger is natuurlijk Milton Erickson. Hypnose gaat niet over sfeer, maar hoe je onderbewuste wordt bereikt aangezien die meer invloed op je heeft dan je voor mogelijk houdt. Niet voor niets zijn aanhangers van Milton ook de grondleggers geweest van NLP, aangezien taal je onderbewuste kan bereiken, waar veel hedendaagse tovenaars gebruik van maken (Derren Brown).

grondlegger van de podiumhypnose is iets anders dan de grondlegger van hypnotherapie en individuele hypnosesessies. Wat Rostelli doet is een andere tak dan wat Milton deed.
Op 05-05-2008 11:45:40 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sacroes:
Oberon:

al tijden dat ik wou weten hoe het werkte en ik wou het zelf ook doen en nu staat het op Grenswetenschap!!

Merci

Ik dus ook maar ik wacht met smart op deel twee
Brake the rules, forgive quickly and kiss slowly.
Op 03-03-2009 13:42:16 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Meneer Glimlach:
Wie weet tegenwoordig nog wat waar is?
Op 10-03-2012 12:47:01 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden