U voelt zich ontspannen. Tel terug van 3 tot 1. Bij iedere tel wordt u meer ontspannen. Als ik in mijn vingers knip wordt u wakker en gaat u deel 3 van deze blogreeks lezen. 3.. 2.. 1..– knip -

Na de intromuziek en introgesprekken komt het moment waarop een podiumhypnotiseur enkele vrijwilligers de bühne op vraagt. Op GW bespraken we een tijd geleden de handshake-induction, waarmee je met een handdruk iemand in een ontvankelijke staat brengt. Dit keer klappen we nog iets verder uit de hypnosebiecht en krijgt u helemaal gratis een Nederlandstalig hypnosescript.

Kijkt u diep in mijn ogen

Het gedeelte waarin mensen onder hypnose worden gebracht draait hoofdzakelijk rond relaxen en spieren laten ontspannen. PMR-induction is de Engelse benaming, het staat voor Progressive Muscle Relaxation. Door middel van het gesproken woord kunnen de spieren ontspannen worden, mits de persoon dat zelf toelaat. De hypnotiseur dwingt een ontspannen gevoel af door de gehypnotiseerde zich te laten concentreren op de innerlijke rust. Dit zorgt ook voor de belangrijke afzondering met de omgeving.

Een voorbeeld van een hypnosescript: Adem in, adem uit. adem in, adem uit. Sluit je ogen.

In je hoofd tel je van 10 terug naar 1. Bij iedere tel voel je je meer en meer ontspannen worden. Op je huid stroomt een lekker warm en lichtjes loom gevoel op je huid. Met je ogen dicht wil ik dat je je hoofd laat zakken en je kin langzaam naar je borst brengt, dat zal je helpen te ontspannen. Dat zal je verder en dieper in een staat van hypnose brengen. Laat alle spanning van de dag los, je spieren worden ontspannen en je lichaam voelt beweegbaar als rubber. Focus je nu op de spieren rondom je wenkbrauwen.

Op het gezicht zitten meer dan 200 kleine spiertjes. Ontspan al die kleine spiertjes in je gezicht. Laat ook de spieren in je nek maar lekker los en je schouders mogen ontspannen hangen. Laat toe dat het zachte gevoel vanaf de spiertjes van je wenkbrauw reist via je wangen, naar je kin, naar je hals nek, en de schouders. Sta toe dat de spanning verdwijnt via je armen en je vingertoppen. Losser en losser. Eventuele geluiden die je hoort zullen je relaxte staat sterker maken. Het ontspannen gevoel wordt groter maken. Laat het toe en concentreer je op dat gevoel. Alles voelt los, ook de spieren op je rug voelen zacht en ontspannen. Wat nog over was van spanning vloeit via je rug langs je benen en kuiten via je voeten naar buiten. Op dit moment besef je dat je in een volledig serene, rustige, omgeving zit. Terwijl je lichaam zich ontspant kunnen je gedachten vervliegen en kan je geest zich concentreren op de zalige rust.

Ik ga straks tot 3 tellen en in mijn vingers knippen. Een twee drie, en daarna zul je volledig wakker zijn. Een, helemaal alert, twee, heroriënteer je op je omgeving, drie.

De inductie bestaat uit vele kleine trucjes die de geest zo ontspannen mogelijk maken. Ademen is de meest simpele. Mensen ademen niet genoeg. Als ze moeten diep ademen van de hypnotiseur, dan voelen ze zich al snel meer ontspannen, op hun gemak en dus ontvankelijk voor zijn subtiel gebrachte bevelen.

Een van de leuke hulpmiddelen bij een inductie is bijvoorbeeld het laten sluiten van de ogen, om de persoon vervolgens te laten voorstellen dat er een venstertje achteraan in zijn hoofd zit. Via dat venstertje gaat zijn geest naar buiten en kan hij naar zichzelf kan kijken. Deze visualisatie zorgt ervoor dat, zelfs al wil je je ogen open doen, er een bepaalde druk op je oogleden zit. Je hersenen zijn immers bezig zich voor te stellen dat je kijkt vanuit een hoofdluik. Try it at home om dit effect te begrijpen. Gewoon uw ogen dicht doen, voorstellen dat je van achteren naar jezelf kijkt en dan letten op het gedrag van je oogleden.

In een volgend deeltje gaan we dieper in op de hypnosetest. Om te weten of zijn 'slachtoffer' vatbaar is voor zijn suggesties moet de hypnotiseur natuurlijk een controle inbouwen. Wordt vervolgd...

Edmund:
Danny:

Erg fijn en interesant stuk om te lezen, ik hoop dat snel het volgende en niet laatste stuk uitkomt.

Danny

deel 4 was er ook nog. Check rechtsboven deze pagina.
Op 15-05-2008 13:31:56 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden