U voelt zich ontspannen. Tel terug van 3 tot 1. Bij iedere tel wordt u meer ontspannen. Als ik in mijn vingers knip wordt u wakker en gaat u deel 4 van deze blogreeks lezen. 3.. 2.. 1..– knip -

We hadden het eerder over inductiemethodes waarbij de gehypnotiseerde de ogen moet sluiten. Hypnotiseren kan ook met de ogen open. Laat de hypnotiseur zijn patiënt lang in de ogen staren, naar een bewegende klok kijken of naar een ander vast punt, dan gebruikt hij de ooginductie. Het geheim daarvan zit in oogvermoeidheid. Een tijdje staren naar iets zorgt ervoor dat de oogleden moe worden en dicht willen. Als de hypnotiseur daar nog eens suggestief op inpraat, dan is een ontspannen gevoel door middel van ooginductie even gauw bereikt als bij andere inductiemethodes.

Kijk diep in mijn ogen...

Er zijn meerdere sleutels tot hypnose maar het allerbelangrijkste bij hypnotiseren is dat het 'slachtoffer' zich ontspannen voelt. Het moge duidelijk zijn dat het belangrijkste doel van het inductiepraatje daartoe bestemd is.
Er zijn enkele details die behoorlijk van essentie zijn. Het van 10 terugtellen zorgt er bijvoorbeeld voor dat de kritische factor van de geest opzij wordt gezet. Dave Elman, een bekend hypnotiseur schreef over deze methode in zijn boeken. Terug tellen van 100, iedere tel associëren met een staat van ontspannenheid en na een paar tellen meedelen dat de getallen er steeds minder toe doen, is een andere methode van de verbale hypnose-inductie.

De hypnose-test

Het is voor een hypnotiseur belangrijk om te weten of zijn proefkonijn na de inductie vatbaar is voor verdere suggestie. Iedere hypnose-act heeft dus een bepaalde test ingebouwd, meestal aan het einde van de inductie. Eén daarvan bestaat eruit dat de hypnotiseur iets zegt in de stijl van het volgende:

Steek je linkerarm voor je uit. Maak je hand stijf en vast. Doe nu je arm stijf recht naar omhoog en houd hem met alle kracht stijf en je vuist vast. Aan het uiteinde voel je dat er getrokken wordt aan je vuist. Hoe hard iemand er ook aan trekt en hoe graag je je hand naar beneden wil doen, je hand blijft stokstijf recht omhoog staan. Niets krijgt je arm aan het wankelen.

Als de proefpersoon na deze test zijn arm toch laat zakken dan is hij niet van het bereidwillige type en moet de hypnotiseur plan B gebruiken: lossen van de persoon en overschakelen naar iemand die meer ontvankelijk is voor de suggestie. Als de gehypnotiseerde met een grimas op zijn gezicht angstvallig zijn arm aan het omhoog duwen is om tegengewicht te geven aan de gevisualiseerde trekkers, dan heeft de hypnotiseur beet.

Een andere test is een persoon in een gevisualiseerde kamer plaatsen en met de temperaturen spelen. Iemand die ontvankelijk is zal fysiologische verschijnselen voelen bij het visualiseren van warmte of koude. Iemand een denkbeeldige joint laten roken helpt ook mee tot het aanwakkeren van de ontspannenheid, terwijl het voor de hypnotiseur een indicatie is of de persoon meewerkt. Nog een andere methode is iemand gevisualiseerd lachgas laten inademen. Diegenen die lachen en bij iedere ademhaling het 'gas' meer voelen zijn de vatbaren.

Vergeten onder hypnose

Eenmaal iemand geslaagd is voor de hypnosetest dan is hij als was in de handen van de hypnotiseur. Ten positieve kan de pijngrens verhoogd worden en ten negatieve kan het voor zelfs hallucinaties in leven roepen. Ook populair: Een hypnotiseur kan zijn slachtoffer een tijdelijke vorm van amnesie geven. Op deze pagina vindt u een inductiescript om geheugenverlies te bereiken.

Kijkt u diep in mijn rare oog...

Na de hypnose

Het laatste dat gebeurde is het enige dat de meerderheid zal onthouden. Voor een hypnotiseur is het dus belangrijk dat zijn finale, het de-hypnotiseren, goed in elkaar zit. Denk aan podiumhypnotiseur Rasta Rostelli die kritiek kreeg toen de Belgische An en Eefje na een voorstelling in de handen van pedofiel Marc Dutroux terecht kwamen.

In het laatste deel van een hypnoseshow ontkracht de hypnotiseur zijn suggesties. Als de hypnotiseur bijvoorbeeld zorgt dat zijn proefpersoon denkt een kip te zijn wanneer er een bel geluid wordt, dan is het niet de bedoeling dat de kip weer tevoorschijn komt als de persoon thuis de telefoon hoort.
Veel hypnotiseurs laten wel, als grap, een blijvende herinnering achter. In Las Vegas, waar veel professionele hypnotiseurs hun acts brengen, durven ze het aan om proefpersonen de volledige show te laten vergeten. Hun acts zijn een aanvullende vorm van entertainment voor het gokkend publiek van Sin City. Tijdens het pokeren is het gehypnotiseerd publiek leuk decor. Niet dat dat erg is, achteraf zijn de dvd's van de voorstelling meteen te kopen. Sowieso is het publiek extra geboeid als de hypnotiseur een zaadje plant en met zo'n cliffhanger de show besluit. Ikzelf heb geen cliffhanger, maar ik hoop u met deze blogreeks enigszins bekend te hebben gemaakt met de wereld van podiumhypnose.

celtic: We zijn allemaal gehypnotiseerd
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 09-05-2008 8:55:28 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Callan: Ik ben het alweer vergeten... hmm... gek... ;-)
Op 09-05-2008 13:14:10 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden