Er zijn nog weinig mensen die eraan twijfelen dat het bij ons warmer aan het worden is. BosDe ooievaars komen vroeger aan, de mollen worden vroeger wakker en allerhande soorten fruitbomen bloeien weken te vroeg.

Een warmer klimaat en meer zonneschijn zijn echter niet voor alle plantensoorten gunstig. Bas Van der Veken en zijn collega's van de afdeling bos, natuur en landschap aan de Katholieke Universiteit Leuven stellen in het wetenschappelijke vakblad Frontiers in Ecology and The Environment dat een aantal bosplanten het zeer moeilijk zal krijgen om de op gang zijnde verschuiving van de klimaatgrenzen te volgen.

De meeste planten in onze geografisch gebied kunnen zich maar één keer per jaar verplaatsen. Dat doen ze op het ogenblik dat ze zaden krijgen. Ze gebruiken pluisjes die meedrijven op de wind of schakelen de aantrekkingskracht van hun vruchten in om vogels, insecten en zoogdieren te laten zorgen voor de logistiek.

Blijkt nu dat planten in stabiele milieus zoals bossen, niet over extra transportmogelijkheden beschikken. Zo kunnen ze zich ieder jaar maar enkele tientallen centimeter verspreiden. En dat blijkt te weinig te zijn om zich aan de drastische omgevingsveranderingen aan te passen. Een aantal bosplanten zou nu nog bezig zijn aan het oprukken vanuit het zuiden naar het noorden als reactie op de laatste ijstijd.

Als ons klimaat over enkele decennia veel weg zou hebben van dat aan de Spaanse Costa's, dan zal dat voor bepaalde bosplanten de genadeslag betekenen. Wij kunnen als mensen de rol van de natuur natuurlijk bijsturen maar natuurbeschermers lopen daar niet warm voor.

Ook Koen Es en zijn collega's van de Nationale Plantentuin in Meise (België) verklaren dat een warmer wordend klimaat een extra stressfactor is voor plantengemeenschappen, ze worden bijvoorbeeld kwetsbaarder voor infecties. Een gevolg daarvan is al merkbaar in het Zoniënwoud waar de beuken tegenwoordig in juni hun bladeren al laten vallen, en dat tast de groeiperiode van de beuk aan waardoor het veel langer duurt voor hij 'geoogst' kan worden. Het hout van de boom zal ook van veel mindere kwaliteit zijn in vergelijking met vroeger.

Bos

Moeten we ons stilaan gelukkig prijzen dat in de collecties van verschillende instellingen verschillende soorten zaden, die minstens honderd jaar hun kiemkracht bewaren, desgevallend weer tot leven kunnen worden gebracht?

Gerelateerd aan deze publicatie:
KC: Uhm.... onze planeet warmt niet op toch?

http://www.grenswetenschap.nl/permalink.asp?grens=1883
(bericht gewijzigd op 6-5-2008 17:27:55)
Ik ben omdat 'ik' is. 'Ik' heeft nooit niks en is voor altijd.
Op 06-05-2008 17:26:12 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Picobyte: In het verleden zijn er al zoveel klimaatsveranderingen geweest dat deze voorlopig nog marginale verwarming er ook nog wel bij kan.
Stroom moet vloeien.
Op 06-05-2008 23:02:11 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Libertarian: Gaan jullie nou ook al mee in de Global Warming hype?
Op 08-05-2009 14:44:26 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden