Veel water drinken is gezond, zo luidt het algemeen devies. Volgens nieuw onderzoek klopt daar echter weinig van en is de dagelijkse gezonde hoeveelheid water een niet-bewezen richtlijn die uitgeschreven is door firma's van mineraalwater. Hoe meer u drinkt, hoe meer hun portemonnee klinkt. De medisch aanbevolen waterdosis is dus gebaseerd op het 'wij van WC-eend raden WC-eend aan'-concept.


Myth Busted
Myth Busted

Afhankelijk van de bron wordt er gesproken van anderhalve tot twee en een halve liter water. Volgens recent onderzoek blijkt dat een gezond persoon zowat al het nodige vocht reeds uit zijn voedsel haalt. Bijdrinken is dus bijna onnodig, tenzij er extreem gezweet is zoals na het sporten. In dat geval drinkt u liever geen liters water, maar bent u beter af met vochtregulerende drankjes zoals Aquarius of Isostar.

De wetenschappers gespecialiseerd in de nierfuncties hebben drie beweringen rondom water onderzocht:
  • helpt veel water drinken gifstoffen uit het lichaam verwijderen?
  • vermijdt veel water drinken gewichtstoename?
  • Maakt veel water drinken de huid mooier?
Voor geen van de drie beweringen werd bewijs gevonden. Wel constateerden ze dat een hoge dosis water de lichaamszouten en het urea, een eindproduct van de eiwitstofwisseling, doet afvloeien. Een zouttekort is schadelijk voor het lichaam. Organen en andere lichaamselementen hebben ook al geen baat bij veel water drinken.

De twee hoofdonderzoekers, dr. Stanley Goldfarb en dr. Dan Negoianu, zeggen dat veel water drinken de maag de indruk geeft veel gegeten te hebben en het dus voor gewichtsafname kan zorgen. Men wordt er echter niet gezonder op. Ook voor de mythe dat water helpt bij migraine en hoofdpijn is volgens de heren geen bewijs te vinden. Wie toch teveel water drinkt riskeert een watervergiftiging. De nierspecialisten menen dat een gemiddelde van drie glazen water per dag het meest gezond is.
paps: Zelfs zuiver water kan dodelijk zijn.

Ik heb ooit in een TBS kliniek gewerkt waar een alcoholist zijn drang naar alcohol had omgezet in water drinken en per dag 10 tot 12 liter weg slobberde.

Hij bleek in een levensgevaarlijke situatie te zijn. Het drinken van meer dan 10 liter water per dag kan zelfs dodelijk zijn...

Zo zie je maar dat alles dodelijk is, het ligt alleen aan de hoeveelheid....

Maar toch drink ik wanneer ik dorst heb. Ik drink ongeveer 3 liter per dag en daarvan is een flinke hoeveelheid water maar ook natuurzuiver bier sla ik niet af...Koester uw onwetendheid, de rest kunt u opzoeken.
Op 10-05-2008 1:10:39 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ja Horus: Echter, als ervaringsdeskundige moet ik opmerken dat het drinken van een paar glazen water voor het slapen gaan na overdadig alcoholgebruik de kater de volgende dag neutraliseert.
Moet je natuurlijk ook weer niet zoveel gedronken hebben dat je je bed bewatert...
I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
Op 10-05-2008 5:53:01 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
LSM: Mensen moeten leren naar hun eigen organisme te luisteren. Dat vertelt je namelijk precies wanneer je moet drinken, hoeveel, en hoe snel.
Op 10-05-2008 17:18:48 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden