Door het plaatsen van kleine onderhuidse radioantennes zal men binnenkort op afstand de emotionele- en lichamelijke staat van mensen kunnen aflezen.

Deze nieuwe vinding kan volgens de onderzoekers theoretisch hulp bieden bij zaken als het op afstand monitoren van medische patiënten, hulp bieden bij het stellen van een diagnose, de prestaties van sporters evalueren en last but not least de mate van opwinding registreren.

E.e.a. zal grote implicaties hebben voor de technologische ontwikkelingen op medisch-, antiterreur- en beveiligingsgebied.

Het werd ontdekt tijdens een onderzoek naar de onderste huidlagen met behulp van een nieuwe techniek, genaamd “Optical Coherent Tomography”(deze techniek geeft driedimensionale holografische afbeeldingen). De beelden die hierbij vrij kwamen toonden aan dat zweetbuisjes een spiraalvorming uiterlijk hebben (“coils”), dezelfde vorm die algemeen gebruikt wordt in de antennes voor het draadloze communicatiesysteem. Dit bracht de onderzoekers op het idee dat zweetbuisjes wel eens zouden kunnen functioneren als kleine antennes.

In een serie experimenten waarin de elektromagnetische uitstraling van de huid werd gemeten stelde men vast dat de frequentie varieert van 75GHz tot 110GHZ. De uitstraling hangt sterk af van de mate van transpiratie die vrijkomt. Een grote fysieke inspanning gaf een andere meting aan dan een rusttoestand.

Vervolgens werd vastgesteld dat de resultaten van de metingen gedurende de overgang van inspanning naar rust sterk overeenkwamen met veranderingen in de bloeddruk en polsslag.


( Afbeelding van een oog met behulp van Optical coherent tomography )

De eerste resultaten van het onderzoek zijn onlangs gepubliceerd in een gerenommeerd wetenschappelijk blad. De onderzoekers wijzen er op dat het onderzoek nog in de kinderschoenen staat en dat er tijd nodig is om de volle omvang van dit onderzoek en de technische implicaties hiervan te bevatten.

De uitvinding is gepatenteerd door Yissum, een aan de Hebreewse Universiteit in Jerusalem gelieerde firma. Dit aldus ScienceDaily.

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden