Tal van diersoorten zijn bedreigd met uitsterven. Gen-specialisten hopen met een revolutionaire kloontechniek deze dieren te behoeden voor uitsterven. Een spectaculair gegeven, maar nog niet voor morgen. Bovendien is klonen niets meer dan een hulpmiddel. Men moet ook de habitat van (wilde) dieren beschermen, omdat de klonen daar uiteindelijk gaan terechtkomen.

De bezieler van dit kloonproject liet zich in 1997 de eerste keer opmerken. Ian Wilmut verbaasde de wereld toen hij met het schaap Dolly voor de allereerste keer een zoogdier kloonde. Hij gebruikte toen embryo's, anno 2008 volstaan huidcellen.

Klonen

Toen waren ze nog met vier

De witte neushoorn staat helemaal bovenaan in de lange lijst van dieren die bedreigd zijn met uitsterven. Buiten de witte neushoorns die in natuurparken en dierentuinen leven, komen er in het wild nog maar amper vier voor. De nieuwe kloontechniek - waarbij huidcellen in stamcellen veranderen - gaat als eerste toegepast worden op deze dieren. Maar daarvoor heeft het diertje én de wetenschappers zijn verre neef nodig: de zuidelijke witte neushoorn. In zijn embryo zullen de ei- en zaadcellen ingeplant worden.

Als dit experiment een succes wordt, kan het de redding worden voor 11% van alle vogels, 25% van alle zoogdieren en 34% van alle vissoorten (in China testen wetenschappers deze nieuwe techniek al op reuzenpanda's).

Nog een lange weg te gaan

Jean-Jacques Cassiman (KU-Leuven) in Het Laatste Nieuws: "Er is nog een lange weg te gaan voor de techniek op punt staat. Ze bestaat nog maar sinds eind vorig jaar. Het klonen via huidcellen geeft wel al méér kans op succes dan oude methodes. Met name het risico op vervormingen en nevenwerkingen is veel kleiner."
(red: Mr. Cassiman is een wereldvermaarde professor in de menselijke genetica)

De vrij korte geschiedenis van klonen (van dieren) is er eentje van vallen en opstaan. In 2004 kloonde een Amerikaans gen-technologie bedrijf een zeldzaam Aziatisch rund. Het dier moest afgemaakt worden omdat het bij de geboorte al twee keer groter was dan een normaal kalf.

Noordelijke witte neushoorn

Habitat

Prof. Cassiman heeft - ondanks de vooruitgang in kloontechnieken - twijfels of klonen op lange termijn de oplossing is om diersoorten van uitsterven te redden: "Het is niet omdat je twee neushoorns weer in het wild plaatst, dat de soort daarom overleeft. Je zou al op erg grote schaal moeten gaan klonen. Voor één soort is dat eventueel nog mogelijk, maar voor alle soorten?"

Blijkt dat het WWF (Wereld Natuur Fonds) zich ook grote vragen stelt bij dit mogelijke recept tegen uitsterven. "Het middel pakt de oorzaak van het probleem niet aan", klinkt het daar in de gangen.

Klonen is inderdaad maar een ultiem hulpmiddel tegen uitsterven van diersoorten. Is het niet belangrijker om wilde dieren samen met hun habitat te beschermen, en te investeren in overleven?

Gerelateerd aan deze publicatie:
Jurgman: Ach ja, alle domesticated animals waaronder de mens zelf zijn 200.000 jaar geleden gebouwd, dus een beetje extra klonen kan geen kwaad.
Misschien handig om meteen de fouten van "onze" makers eruit te slopen.
Op 15-05-2008 13:18:28 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden