In 2006 brachten wij u een serie blogjes over de mysterieuze ziekte Morgellons. Wie getroffen wordt door deze aandoening heeft het gevoel 'beestjes' onder de huid te hebben, voelt pijnen, raakt uitgeput en krijgt vreemde 'draadjes' die door de huid heen steken. Aanvankelijk dacht men dat het een puur psychische aandoening was (zie ook hier) terwijl anderen van mening waren dat het de effecten waren van 'chemtrails'. Nu, een paar jaar en vele onderzoeken later, is het raadsel rond deze aandoening nog steeds niet opgelost. Toch is er wat vooruitgang. De wetenschap heeft inmiddels wel door dat de aandoening niet psychisch is. En natuurlijk zijn er slimme lieden die Morgellon-patiënten een verlichtende kuur aanbieden in de vorm van magnetentherapie of een zogenaamd Earth Water Bath. Al is dat laatste in het licht van de nieuwste onderzoeken misschien niet zo aan te raden.

( vreemde draadjes uit het lichaam, in dit geval staat  de'guinea worm'  model )

Het Amerikaanse ‘Federal Center for Disease and Prevention (CDC) zit al een paar jaar met de handen in het haar als het om de aandoening Morgellons gaat. Toch zag het CDC al een associaties met de ziekte van Lyme. De ziekte van Lyme is een aandoening die in de regel wordt overgebracht door teken. Zouden tekenbeten en de mysterieuze aandoening Morgellons iets met elkaar te maken hebben? In een recent nieuwsitem van het Amerikaanse programma 13Action Nieuws (zie filmpje hier) kwam dr. Stricker aan het woord die een mogelijk verband tussen de aandoening en de teken ziet.

In Amerika lijden er naar verluidt momenteel 11.000 mensen aan Morgellons. Dr. Raphael Stricker die onderzoek deed denkt een verklaring gevonden te hebben. "In de wondjes van de patiënten troffen we vaak een plantenbacterie aan en we denken nu dat dat deze bacterie onderdeel is van de oorzaak van de aandoening", aldus de dokter.

Volgens Stricker hebben alle patiënten één ding gemeen; "Ze stonden bloot aan aarde of grond en planten". Nu is het hebben van groene vingers één ding maar hoe komt de bacterie in het lichaam? Dr. Stricker denkt aan teken. Teken kunnen tot wel 40 verschillende bacteriën bij zich dragen en het is niet ondenkbaar dat via de tekenbeten de plant bacterie overgaat op de mens.

Volgens een recente studie onder 44 Morgellons patiënten werden er 43 positief getest op de ziekte van Lyme. "Vaak zien we dat patiënten die voor de ziekte van Lyme worden behandeld ook verlichting of verbetering vinden voor Morgellons. Dat suggereert volgens Stricker dat antibiotica nuttig kan zijn in de strijd tegen Morgellons".

Zoals met ieder mysterie is ook nu het laatste woord nog niet gezegd.

De aandoening werd voor het eerst in 1674 beschreven en benoemd door een Brits wetenschapper die de aandoening bij kinderen observeerde. Hij zag een soort huiduitslag waarbij er vreemde ‘haren’ door de huid heen braken.

Edmund: Rare ziekte. Draadjes uit je lijf, zoals spiderman.
Op 16-05-2008 15:30:44 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden