De kat is voor vele culturen doorheen de eeuwen een onderwerp van geheimzinnigheid en mysterie geweest.Miauw De Oude Egyptenaren aanbaden deze dieren zodanig dat honderden, waarschijnlijk duizenden, katten gemummificeerd werden; een ingewikkeld ritueel dat enkel was weggelegd voor nobelen. De katten van Egypte waren zo hoog in aanzien dat op het doden van deze viervoeter de doodstraf stond.

Niet alleen de Egyptenaren aanbaden katten. In vele Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse culturen werden grote katten zoals de jaguar of de panter bekeken met vrees en angst. Zij werden aanzien als goden, demonen of geesten.

De Romeinen beschouwden katten als beschermers en hoeders van hun bezittingen terwijl in het Middeleeuwse Europa katten een voorwerp van verschrikking werden: katten werden verbonden aan de duivel en hekserij. In de tijd van de heksenjachten was het niet ongewoon katten te verdenking van duivelse praktijken. Vele heksen werden beschuldigd voor het houden van katten als huisdier: duivelse geesten zouden de vorm van het dier aangenomen hebben.

Er was een periode dat mensen mede-inwoners verdachten van hekserij. Samen met de heksen werden duizenden katten onder verdenking van heksenpraktijken doodgeknuppeld en zelfs gemarteld: de geest van satan had zich immers met medewerking van een heks meester gemaakt van het kattenlichaam.

In de 13de eeuw gaf paus Gregorius IX een pauselijke bul uit waarbij hij verklaarde dat alle zwarte katten agenten van de duivel zijn. Als gevolg daarvan werden duizenden katten 'opgepakt' en op de brandstapel gegooid, in een poging om de wereld tegen de invloed van satan te beschermen. Ironisch genoeg zorgde dit wantrouwen en deze wijd verspreide slachting er voor dat bepaalde gebieden kwetsbaarder werden voor de zwarte dood: knaagdieren kregen vrij spel met ratten- en muizenplagen tot gevolg.

De originele vrees voor hekserij werd geïnspireerd door de overtuiging dat bepaalde asociale leden van een gemeenschap hun buren uit jaloersheid of wraak beheksten met ziekten. Het doden van katten - die van hekserij verdacht werden - was een poging om orde en gezondheid af te dwingen, maar gezien ratten en muizen neigen om vlooien te dragen, die ziekten kunnen verspreiden, had deze heksenjacht het tegenovergestelde effect.

De dag van vandaag zijn er nog steeds mensen die bij het zien van een zwarte kat geloven dat er een ongeluk staat te gebeuren, terwijl dan weer anderen aangetrokken worden door de fascinerende ogen en blik van deze dieren. Ik heb dan weer het gevoel dat ik meer gevaar loop door onder een (zwarte) ladder door te lopen.

Lanoe:


Carpe diem homo universalis
Carpe diem homo universalis
Op 16-05-2008 8:54:41 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
celtic: Ik heb heb een hele zwarte kat gehad. Ze was beslist niet duivels, Maar ze voelde wel dingen aan, zoals dat ze al aangaf dat ik zwanger was voor dat ik het wist. Ze zat toen te spinnen tegen mijn buik.
(bericht gewijzigd op 16-5-2008 14:51:25)
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 16-05-2008 14:51:02 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Radiation:
markje:

mijn kat zit altijd te spinnen bij mijn buik het zal toch niet?....


Volgens de theorie van Ronald is je kat zwanger!
Ge kunt er uw haar mee kammen!
Op 16-05-2008 22:36:51 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
celtic:
Radiation:

markje:

mijn kat zit altijd te spinnen bij mijn buik het zal toch niet?....


Volgens de theorie van Ronald is je kat zwanger!

Als er een zwarte in het nestje zit. Mag ik hem dan?

(bericht gewijzigd op 16-5-2008 22:47:24)
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 16-05-2008 22:46:41 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Edmund:
de gast:

Ik heb eens een verhaal gelezen over een kat die in een bejaardentehuis woonde; als hij op je nachtkastje lag te slapen 's ochtends was je de volgende dag dood. Had het altijd bij het juiste eind.

Dat was Oscar: http://www.grenswetenschap.nl/permalink.asp?grens=1306
Op 19-05-2008 10:14:32 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden