Het is weer zover. Het nieuwe graancirkelseizoen is van start gegaan met een fraaie koolzaadformatie in de gebruikelijke regio Wiltshire in Groot Brittannië. Ik verheug me weer op de gestage opeenvolging van spectaculaire vondsten die dan ogenblikkelijk worden onderworpen aan allerlei projecties en speculaties omtrent hun betekenis.

Door te haastige beoordelingen wil het nogal eens het geval zijn dat bepaalde gewasformaties geassocieerd worden met een idee die aan de werkelijke betekenis voorbij gaat. Het is me ook wat. De graancirkelmakers hullen zich voornamelijk in stilzwijgende verborgenheid en de onderzoekers mogen verder maar op eigen kracht uitzoeken hoe het zit met de vele aspecten van de wonderbaarlijke kunst.

Graancirkel
Graancirkel
( Stantonbury graancirkel, © foto: Steve Alexander )

Een goede analyse van de gebruikte beeldtaal vergt enige tijd en dit maakt het mogelijk dat een juiste interpretatie gemakkelijk de actuele discussies ontloopt. Een voor grenswetenschappers bijzonder interessante interpretatie van een vorig seizoen verschenen graancirkel is pas gepubliceerd door trouwe bezoeker Randell. Het gaat om de formatie van Stantonbury Hill bij North Somerset die begin juli aldaar verscheen. Hier klikken om te zien.

Randell vergelijkt de formatie met een logo dat staat voor “sacrale wetenschap”. Het logo blijkt ontworpen door kunstenaar Peter Pracownik die ook nog eens op een belangrijke draak-leylijn woont. Zou de inspiratie via dit energiekanaal tot hem gekomen zijn? Het is in ieder geval een feit dat zijn logo is ontstaan en gepubliceerd alvorens de frappant overeenkomende formatie in het veld verscheen. En dat er een duidelijk verband tussen leylijnen en gewasformaties bestaat is zelfs voor de beginnende croppie (graancirkelfanaat) een vaststaand gegeven.

( Links: Logo voor sacred science, © door Peter Pracownik. Rechts: Diagram graancirkel )


Als we nu aannemen dat de graancirkel inderdaad staat voor de idee “sacrale wetenschap” wat mogen we daar dan in hemelsnaam onder verstaan? Gaat het daarbij over de geheime kennis van het Vaticaan? Moeten we denken aan de Scientology Church? Is heilige wetenschap niet hetzelfde als onze gewone vertrouwde wetenschap die in onze cultuur een religieuze status heeft verworven? Of is het niks meer of minder dan grenswetenschap van de bovenste plank?

I Tjing Gelukkig geeft de formatie zelf een stevige duw in de richting van het juiste antwoord door het oosterse Yin-Yang symbool centraal te stellen en daaromheen trigrammen te laten zien. Dit wijst zoals verschillende commentatoren al hadden gevonden op het oude Chinese I Tjing orakel. Een waarzeg-instrument zoals de Tarot of runenstenen of dergelijke. Alsof waarzeggerij gelijk gesteld wordt aan wetenschap. Uhm, pardon, verheven wetenschap? Oei oei, als uit een dergelijke aanspraak maar geen nieuwe religieuze oorlog ontstaat…

En toch, waarzeggerij gaat strikt genomen over het zeggen van waarheid. Dat kan alleen als de waarheid geweten is. En waar komt het weten vandaan? Van de wetenschap! Simpel.
Er rest mij nu alleen een prangende vraag; wat is eigenlijk weten? Weet u het?

celtic: ze zeggen als je in een graancirkel staat bepaalde energieen door je heen voelt stromen. Zou in z'n cirkel best eens de Hieros Gamos uit willen voeren.
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 18-05-2008 11:43:52 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lanoe: http://nl.wikipedia.org/wiki/Hieros_gamos

Wie wil dat nu niet

Carpe diem homo universalis
Carpe diem homo universalis
Op 18-05-2008 0:57:29 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
celtic:
Ron B.:

celtic:

ze zeggen als je in een graancirkel staat bepaalde energieen door je heen voelt stromen. Zou in z'n cirkel best eens de Hieros Gamos uit willen voeren.

moet je eerst koning of hogepriester worden

Ik ben een godin,dus no problem. Lijkt me niet dat ik me ga degraderen.

(bericht gewijzigd op 18-5-2008 22:06:07)
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 18-05-2008 22:03:54 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Carpe diem homo universalis
Op 20-06-2008 9:27:34 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Shinobi:
Luk:

"Weten" houdt volgens mij 'vrij (na)denken en onderzoeken' in. EN gezond verstand. Kan dus niets met "geloven" te maken hebben, want dat is net het tegenovergestelde.
En graancirkels? Met een goeie GPS en wat touw en koord en een paar maten worden inderdaad zéér mooie dingen gemaakt tegenwoordig.
Voor wie "weten" wil is dat gewoon zo. Voor hen die "geloven" willen zal het altijd wel iets anders zijn, tja, ze willen niet weten he ;-)

uh... Weten en geloven hebben juist heel veel met elkaar te maken. Want uiteindelijk kom je altijd bij geloof uit. Als je iets onderzoekt en over iets nadenkt dan vertrek je telkens wel ergens uit een bepaalde overtuiging. En uiteindelijk heeft alles geloof als bassis als je vertrouwen hebt in een bepaalde manier van onderzoeken en denken is dat omdat je er in gelooft.Hoe je het ook draait of keert uiteindelijk kom je altijd bij geloof uit. Je weten komt voort uit geloof. Want na onderzoek kunnen er dikwijls nog verschillende conclusies getrokken worden. En dan aanvaard jij degene die het dichts bij je eigen geloof aanleunt. En ik had over de boodschap die achter de graancirkel zat niet over de manier waarop hij gemaakt is. Al is ie door mensen met plankjes en gps gemaakt hij blijft een mooie boodschap hebben. En moest je wat meer over het onderwerp geinformeerd zijn dan zou je weten dat er in bepaalde formaties biofysche veranderingen zijn aan de planten die niet kunnen verklaard worden door het platlopen van graan(of andere gewassen). Wat de oorzaak dan is laat ik in het midden maar je moet zeker erkennen dat er iets zeer vreemd aan de hand is.
What man is a man who does not make the world better?
Op 06-08-2008 17:36:07 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Edmund:
The Boss-Ui-Yen:

niet zo gek als ik het woord geeuwen lees ga ik al gapen

Verkeerde topique.
I've got a plan so cunning, you could put a tail on it and call it a weasel
Op 06-08-2008 20:05:09 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden