Zwarte gaten kennen we ondertussen al: objecten of zones in de ruimte die niets laten ontsnappen.Een wit gat De aantrekkingskracht van een zwart gat is zo groot dat zelfs licht geen schijn van kans maakt om uit hun greep te blijven. Daarom zijn de gaten dus zwart. Hoewel we eerder op GW u ook al een blik in een zwart gat gunden.

In de (verre) toekomst doen ruimtetuigen er goed aan om uit de buurt van deze zwarte gaten te blijven, willen ze niet voor eeuwig en altijd verdwijnen. Maar wat is nu het verschijnsel 'wit gat'?

Bij de nadering van een zwart gat is er een punt dat, van zodra het wordt overschreden, terugkeer onmogelijk maakt: de event horizon. Volgens het vakblad Science zijn wetenschappers er in laboratoriumomstandigheden in geslaagd een simulatie van deze event horizon te maken door handig gebruik te maken van lasertechnologie.

De wetenschappers lieten twee lasers tegelijk in een optische vezel schijnen. De ene laser bewoog zich relatief traag voort en was in staat om lichtstralen op zijn weg te vertragen. De andere laserstraal bewoog zich aanvankelijk wat sneller dan zijn collega, maar werd vervolgens vertraagd zodat deze op den duur het pad van de eerste niet meer kon kruisen. Het tegenovergestelde van een event horizon dus. De wetenschappers doopten dit verschijnsel 'een wit gat'.

Wit gat?

Het experiment kan in principe zo aangepast worden dat het een zwart gat met zijn event horizon nabootst. De bedoeling is om door het creëren van dit 'optische' zwarte gat na te gaan of de event horizon een vorm van straling kan uitzenden, zoals ooit voorspeld door de overbekende fysicus Stephen Hawking (hij heeft zijn mening hierover in 2004 herzien).

Indien een zwart gat straling kan uitzenden, dan willen de wetenschappers ook weten of een zwart gat kan 'gloeien'. Tegenwoordig heerst de vraag: heeft NASA een wit gat gevonden?

Tetzmol: Ik kan me niks voorstellen bij een wit gat. Misschien is het hetgeen je overhoudt na een anus bleek party. Op dit idee kwam ik na het bekijken van het bijgaande plaatje.

Tetzmol.
“You never know what is enough unless you know what is more than enough.”
Op 13-05-2008 17:02:23 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden