Charles Fort zag in zijn enorme verzameling van vreemde en bizarre voorvallen zogenaamde pseudo-relaties wat in zijn ogen een andere aanduiding voor 'toeval' was. Een mooi voorbeeld is de zware aardbeving in China. Twee dagen voordat de aardbeving plaats vond zagen onder andere Tibetaanse boeren plotseling duizenden padden migreren. Tibetaanse boeren kennen 'pseudo-relaties' en waarschuwde de autoriteiten dat er een natuurramp op handen was. Chinese betweters deden het af als bijgeloof en susten de boel door te zeggen dat de padden migreerden door 'weersveranderingen'. Misschien moeten we toch wat vaker door de bril van Fort kijken om bepaalde voorspellingen te doen?


( Padjes gingen aardbeving voor, locatie Taizhou, Jiangsu provincie )

Dingen lijken altijd op het eerste gezicht gewoon toevallig te gebeuren. Maar wie wat dieper kijkt zal relaties in de afzonderlijke gebeurtenissen ontdekken. In het blogje 'Stereo toevalligheden' zagen we al dat als er ergens een bepaald voorval plaats vindt het meestal niet lang duurt of een vergelijkbaar voorval vindt ook elders plaats.

Natuurlijk is de kans dat als bijvoorbeeld een Canadees van zijn fiets valt en een week later een Fransman ook niet zo verwonderlijk. Met miljarden fietsers zal een kansberekening voorspellen dat er overal wel ieder dag een fietser van zijn of haar stalen ros valt. Maar in meer unieke en uitzonderlijke voorvallen zien we ook vaak een stereo effect die zich niet zo makkelijk laat vangen in kansberekeningen. (Sla het blogje er nog maar eens op na.)


( Op 26 april verdween er op mysteriueze wijze een compleet meertje in Enshi, Hubei provincie.. toeval? )

Als we de boeken van Fort verder doorspitten leren we dat alvorens er aardbevingen zijn ook andere fenomenen plaatsvinden. Als we naar het hier en nu kijken zien we bijvoorbeeld het volgende:

Een verwoestende typhoon in Myanmar en een zware aardbeving in China. Een aardbeving in China en een onverwachte uitbarsting van een vulkaan in Chili. Zo gebeurt er weinig schokkends is de wereld en zo is er 'plotseling' een keten van ingrijpende gebeurtenissen.


( Vreemde luchtfenomen, Fort zag het en deze Chinese fotograaf ook 2 dagen voor de beving in China )

Uit de verslagen van Fort leren we dat aardbevingen meestal hand in hand gaan met 'vreemde lichten' in de lucht of meldingen van 'meteorieten'. En ja hoor op 27 april werden er vreemde lichten of misschien wel meteorieten gesignaleerd. En wat later werd elders nog een vreemd oplichtend object in de lucht waargenomen. Voor deze sightings werden er op 21 april mysterieuze seismische activiteiten gemeten in Amerika.

Misschien allemaal toeval. Maar wat als het geen toeval is? Wat als de mysterieuze trillingen in Amerika de luchtfenomen hebben getriggerd? Wat als de luchtfenomen een voorbode voor de typhoon waren? Wat als de typhoon werd opgewekt door de onrust in de aarde die ook de Chinese aarbeving in gang bracht? Wat als de Chinese aardbeving de Chileense vulkaan wekte?
Of zou deze opeenvolgende ontwikkelingen gewoon toevalligheden zijn?

Voorspellen padden aardbevingen?

Als we Pascal Bernard (seimologisch onderzoeker, Jussieu Universiteit te Parijs) mogen geloven niet echt. Dat dieren kunnen reageren op het voorstadia van bevingen is bekend maar het is zeker geen wetmatigheid.

Onderzoeken waarbij onder anderen boeren heel nauwkeurig het gedrag van dieren noteerden om een verband met natuurlijke rampen te vinden liepen op niets uit. Aldus Bernard.

Als Tibetanen paddentrekken in verband brengen met aarbevingen dan is het ook niet zo vreemd om tussen andere fenomenen verbanden te leggen. Zet gewoon een Forteaanse bril op en uw krant zal nooit meer dezelfde zijn.

Gebakken Plasse: Zolang er geen verband is aangetoond tussen verschillende natuurfenomenen is het onzinnig te stellen dat een aarbeving in china in direct verband staat met een vulkaanuitbarsting in Chili.

Wel interessant is het gedrag van dieren op dit soort zaken. Ook bijvoorbeeld de regenboogwolken (die allemaal toch wel heeeeel erg op elkaar lijken) die aardbevingen zouden voorspellen omdat het grondwater sneller zou verdampen of zoiets. Hier is het direct verband logischer en meer aanwezig.

Waar hier op gedoeld wordt lijkt op een ander bekend verschijnsel waarvan ik de naam niet ken, als die al bestaat. Hoe vaak heb je niet dat je pas kennis hebt gemaakt met iets of iemand en daar wordt je wat vaker dan normaal (voor je gevoel) mee geconfronteerd (op het nieuws of zo). Dat heeft te maken met aandacht... of is er een verborgen suggestie in dit blog welke de aardbeving linkt met de quantummechanica...! Dan is het allemaal onze eigen schuld...

Nou, dan missen we alleen nog een verklaring over engelen en hexadecimale krachten... kom er maar in deva's....
Op 20-05-2008 11:46:14 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ganzfeld: De wereld is net Mikado, je kan geen stokje manipuleren zonder ook het geheel te manipuleren.

Wie de aarbevingen in Turkije nog voor ogen heeft zag hetzelfde gebeuren. Beving hier, uitbarsting daar omringd door andere natuur fenomenen.

De 'mikado-stapel' moet zich even vormen naar de nieuwe situatie.
(bericht gewijzigd op 20-5-2008 15:18:11)
Op 20-05-2008 15:17:44 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Edmund:
Ganzfeld:

De wereld is net Mikado, je kan geen stokje manipuleren zonder ook het geheel te manipuleren.

Wie de aarbevingen in Turkije nog voor ogen heeft zag hetzelfde gebeuren. Beving hier, uitbarsting daar omringd door andere natuur fenomenen.

De 'mikado-stapel' moet zich even vormen naar de nieuwe situatie.

Mooie metafoor.
Op 20-05-2008 15:18:46 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gebakken Plasse: of gewoon een paddentrek? Of toch een alien aanval?
Enne Marga, ja, dat bedoel ik... Alleen wel zo: je ervaart de geberutenissen als meer dan gewoon toeval, omdat de twee gebeurtenissen voor jou met elkaar te maken lijken te hebben. De gebeurtenissen hebben in 't echie natuurlijk helemaal niets met elkaar te maken.

Die duitsers konden een hoop vertellen over psychologie, maar we weten dat we ook een hoop met dezelfde gang van tafel hebben geveegd!
Op 21-05-2008 18:22:32 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden