Het Vlaamse, doorgaans brave, duidingprogramma Telefacts deed gewaagd. De journaliste Katleen Peeraer besloot een 'leuke' reportage te maken over hoe makkelijk het was de leiders Chirac en Merkel om te leggen.
De dame logeerde in een mooi hotel, hetzelfde als de topheren. Om de dag smokkelde ze onderdelen van het wapen binnen en na een tijd had ze alles verzameld. Quod Erat Demonstrandum, moet ze geroepen hebben eenmaal ze de potentiele macht van de getriggerde kogel en de tikkende bom kon voelen.

Wat wilde de lieve dame hiermee bewijzen? Simpel: dat de EU-top lek is en iemand met slechte bedoelingen een hoop mensen kan neermaaien. Is dat nieuws? Nee, dat lijkt me eerder de inkopper van de eeuw. Natuurlijk kan iemand met een betrouwbaar bakkes, een journaliste bijvoorbeeld, zo'n aanslag plegen. En wat is nu de bedoeling? Tonen hoe onveilig en gevaarlijk alles is, en er nog meer beveiliging nodig is? 

Wij vragen ons af wanneer Katleen 'bleeding obvious' Peeraer, de Vlaamse wannabe shockreporter, een reportage opzet over de onveiligheid van trappen. Met voldoende voorwerk moet het waarschijnlijk mogelijk zijn om mensen in het wilde weg van trappen te duwen. Hoogst onveilig! Iets om bang voor te zijn!

Een ander iets (meer conform de angst van de dag) dat we zo wel kunnen voorspellen is dat terroristen ons eten en drinken kunnen vergiftigen. Een vriendelijke (doch radicaal anti-Westers) moslim kan zo in een voeding- of drankfabriek aan de slag en langzaam zijn masterplan voorbereiden. Tuurlijk kan het allemaal! Ben je er ook achter, Katleentje? Een terrorist met fantasie en goede voorbereiding kan ALLES doen wat hij maar wil. Bommen, granaten, gif, spionage, noem maar op. En dan is het net de kunst om angst te overstijgen. Maar nee hoor, de Vlaamse vond angst zaaien en nóg meer beveiliging het te promoten goed. Wat zullen we ervan zeggen...

Update: beetje laffe hap, daar bij de Vlaamse commerciele. Hebben ze besloten de uitzending niet online te plaatsen, in tegenstelling tot andere uitzendingen. Katleen op zijn Venus van Milo's aan het nagelbijten? Of is de zinloze relativiteit van uitspraken als 'Eén iemand met slechte bedoelingen had van deze Europese top een historisch bloedbad kunnen maken' doorgedrongen? Een geluk dat wij geen (fulltime) slecht karakter hebben, want inspelen op de angstgevoelens is zó makkelijk. Dat blijkt maar weer...

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden