Niets is erger dan de terreur van de hersenloze politieke correctheid van sommige lieden. Onlangs pleegde de policorrs weer ongestraft enkele flinke aanslagen. Zo kregen leerlingen in Zeeland een totaal verkeerd beeld over de bevrijding van Nederland door de (vermeende) inzet van Marokkaanse strijders geïndoctrineerd en moest Balkenende excuses maken voor de slavernijpraktijken van onze voorvaderen (beetje overbodig trouwens want de Nederlandse regering had al eens spijt betuigd over het leed van de slavernij). Als klap op de vuurpijl werd cartoonist Gregorius Nekschot van zijn bed gelicht wegens verdenking van "belediging" dan wel "aanzetten tot haat" wegens "ras/godsdienst/levensovertuiging" gepleegd door iemand "die daarvan een beroep of gewoonte maakt". Monddood en gedachteloos maken is het doel van policorr's, hoogste tijd voor wat tegengas dus.

berbers

( Vraag Italianen wat zij van hun Marokkaanse bevrijders denken )

Slavernij

Er bestaat een beeld dat de Hollandse slavenhandelaren tot 145 jaar geleden (toen de slavernij werd afgeschaft) niets anders deden dan gekleurde medemensen uit hun oorspronkelijke habitat te rukken om onder barre omstandigheden deze mensen elders op deze wereld weer aan het werk te zetten (lees: slaan). Een beeld dat de moderne politieke correcten graag in stand houden en telkens weer 'mea maxima culpa' roepend op de knieën willen vallen. Het is tijd om dat beeld een beetje bij te stellen.

Slavernij was niet een puur Hollandse tak van sport. Egyptenaren, Romeinen, Arabieren, Portugezen (en nog heel veel meer volkeren en volkjes) deden al duizenden jaren niet anders. Dominante culturen onderwierpen de minder dominante culturen en lieten die vervolgens zo goedkoop mogelijk aan eigen of andermans rijk bouwen. Tot zover niets nieuws onder de zon. Wel nieuw was wellicht de Hollandse aanpak.

Een paar honderd jaar geleden was het niet raadzaam om als kaaskop je in de binnenlanden van Afrika te begeven. Buiten enge beesten en vreselijke ziektes zoals malaria had men weinig tot geen kennis van het terrein.

Maar wat je niet hebt kan je kopen. En zo sloten de Hollanders contracten met lokale zwarte koningen, stamhoofden en handelaren om slaven te vangen. Deze trokken er op hun beurt op uit om minder dominante culturen te vangen om ze vervolgens vreugdevol aan die gekke Hollanders te verhandelen. Op deze manier sneed het mes voor de lokale machthebbers aan twee kanten.

Ik moet de eerste Ghanese Ashanti nog zien die excuses maakt omdat zijn voorvaderen 150 jaar geleden leden van bijvoorbeeld de Ewe of Hausa stammen via de Hollanders op een enkele reis Suriname zetten.( Toen en nu, ketens zijn vervangen door A4'tjes en computers )

Begrijp me niet verkeerd: slavernij (in welke vorm ook) is een verwerpelijke praktijk. Het staat beschreven in de geschiedenisboeken en we hebben er een excuusmonument voor opgericht. De historie is een deel van ons allemaal en zo zullen we voor eeuwig verbonden zijn met Suriname en Suriname met ons. Laten we er open over praten of voor mijn part redetwisten en er vooral van leren. Maar kap nou eens met dat misplaatste kruiperige schuldgevoel dat sommige hersenlozen ons telkens willen aanpraten.

Rol Marokkanen Tweede Wereldoorlog

Het zal u niet ontgaan zijn dat keer op keer de Marokkaanse gemeenschap negatief in het nieuws komt. Voor sommige politiek correcten is dat zo een doorn in het oog dat ze doorschieten en de geschiedenis 'een beetje opleuken' in de hoop dat negatieve beeld wat bij te stellen.

Zo stonden onlangs schoolkinderen stil bij de rol die Marokkanen in de Tweede Wereldoorlog hebben gespeeld. Op de Franse begraafplaats in Zeeland liggen 19 Marokkanen begraven die stierven aan het begin van de oorlog.

Dat was geheel naar de wens van PvdA-staatssecretaris Jet Bussemaker, die onlangs voorstelde om meer aandacht te besteden aan de rol van allochtonen bij de bevrijding, werd er uitgebreid stilgestaan bij de rol die Marokkaanse soldaten tijdens de oorlog speelden. Zo vochten tijdens de Wereldoorlog maar liefst ruim honderdduizend Marokkanen in de oorlog met het Franse leger mee voor de bevrijding van Nederland, zo klonk het tijdens de herdenking. ''Maar weinig mensen weten dat''. (Logisch want het is niet waar.)

Debunken van de rol van Marokkaanse strijders in de Tweede Wereldoorlog is niet echt moeilijk. Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) liet eerder deze maand al weten dat de honderdduizend Marokkaanse soldaten niet ingezet werden om Nederland te bevrijden, maar in dienst van het Franse leger vochten in Duitsland en Italië. Ook historicus L. de Jong, bekend van het standaard werk “Het koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog” vond het niet nodig om de Marokkanen apart te noemen.

Maar er is meer. De Marokkaanse doden die tussen de Fransen in de Zeeuwse klei liggen hebben geen enkel conflict op Neerlands grondgebied uitgevochten. Toen een Frans schip door de Duitse onderzeeërs naar de kelder was geschoten spoelde Franse en 7 Marokkaanse lijken domweg aan op de Zeeuwse kust. C'est tout.

Er vochten wel een heleboel Marokkanen in de Tweede Wereldoorlog maar dan voornamelijk aan de foute kant. Als Franse kolonie werden Marokkanen gewoon ingelijfd in de legers van het met de Nazi's collaborerende Vichy-regime. Pas toen duidelijk werd dat in 1943/'44 de Duitsers aan de verliezende kant waren, maakte de Franse generaals en hun soldaten (waaronder de Marokkaanse) een ommezwaai naar de geallieerden.

Die 70.000 Marokkaanse strijders die in delen van Zuid Europa 'streden' deden dat op een ongekende manier. Ze maakten daarbij nogal wat slachtoffers onder burgers, boeren en buitenlui. Wegens deze wandaden weigerde de paus later de Marokkanen uit te nodigen om de bevrijding te vieren.

Niet is wat het lijkt

Marokkanen een pro-actieve rol toeschrijven in de bevrijding van de Nazi's is net zulke flauwekul als Marokkanen bestempelen van onfrisse praktijken tijdens de oorlog. Iedereen maakte vuile handen, dat is oorlog nu eenmaal.

De Fransen maakten al sinds jaar en dag gebruik van de onderdanen uit haar koloniën om de krijgsmacht op sterkte te houden. Zo scheten de Duitsers gedurende de eerste wereldoorlog letterlijk in hun broek bij het zien van pikzwarte Afrikaanse strijders uit bijvoorbeeld Senegal. Maar ook uit Indo-China, Algerije en Marokko kwamen gevreesde strijders.

Marokkanen en andere koloniale soldaten streden doorgaans niet voor politieke idealen of het belang van Frankrijk (De import soldaten werden door de Fransen als tweederangs beschouwd en 'vervangbaar'). Soldaat zijn verdiende gewoon meer dan boer worden.

Het voert hier te ver om de gehele historie bloot te leggen maar ik denk dat policorre acties, hoe goed bedoeld ook, om de historie te verdraaien omwille van een positiever beeld van een bepaalde bevolkingsgroep averechts werkt. Al was het maar dat door dit soort debatten allerlei modder naar boven komt. Wie weet bijvoorbeeld nog dat Marokkaanse leger eenheden de ruggengraat vormde van de fascistische Spaanse dictator Franco?

Het is wat het is en daar moeten we mee leven. Net zo als met de wetenschap dat gedurende de Tweede Wereldoorlog ongeveer 16.000 Nederlanders in het verzet zaten en ongeveer 16.000 Nederlanders zich hadden aangesloten bij de Waffen SS (bron NIOD). Wat zegt dat over de Nederlanders of meer bepaald over u?

Nekschot voor Nekschot

De zaak Nekschot. Al jaren rollen de meest schunnige en schokkende cartoons uit de pen van deze meneer. Het werk van Gregorius Nekschot (een alias) is op z'n minst controversioneel te noemen en ja het kan als kwetsend worden ervaren. Maar is dat reden om de man 30 uur vast te houden en huiszoeking te houden?


( een nekschot cartoon )

Wie de lijn doortrekt kan ook bedenkelijke cartoons vinden van de tekenaars E. Schreurs (o.a. Klepzeiker), H. de Kort (o.a. Pardon lul) of andere cartoonisten. Misschien is het niet uw humor of niet uw smaak en misschien is Nekschot een stap te ver gegaan. Maar in een land waar je 18 uur taakstraf voor verkrachting krijgt en een dikke foei voor fraude is 30 uur vastzitten en een boel ellende voor wat tekeningen een beetje overdreven. Temeer dat de laatste en enige klager drie jaar geleden aangifte tegen Nekschot deed.

Om toch wat tegengas aan de policorre inquisitie te geven en Nekschot een hart onder de riem zal ik zelf deze blog van homemade cartoons voorzien. Wij zien uw politiek correcte verontwaardiging graag tegemoet.

 

Edmund: Nederland gaat steeds meer op een politiestaat lijken. Algemene doelstellingen, vage begrippen, veel gelul en weinig daden tenzij regeltje op regeltje op regeltje verzinnen. Censuur door de overheid die zelfs cartoonisten treft en uit hun bed tilt. En Balkenende maar roepen dat alles zo goed gaat. Voor hem wel, ja. Bah!!
Op 22-05-2008 1:01:29 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lampie: Dit stukje is weer een echte eye-opener! Complimenten.
Op 22-05-2008 7:37:35 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gerard: Nou, even over geloof dit: goed begrepen zie je in de bijbel steeds de mens in dialoog met god (mens en god allebei met een kleine letter, in feite is het hetzelfde...) Dus om nou het geloof als 1 van de zondebokken af te doen is wat kort door de bocht, het geloof zit in de mens. Dat er vaak via die weg zware ontsporing ontstaat is overduidelijk, maar die constatering verandert de mens niet, zeker niet door het alleen maar af te keuren.
Juist in o.a. de bijbel blijkt de mens een enorme vrijheid te hebben, zogenaamde gelovigen die daar wat anders van maken creëren de hel op aarde. Verlos ons van de boze!
'Don't forget rule number 6'
Op 22-05-2008 9:53:28 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Voetnoot:
dodeca:

De zaak nekschot is de zoveelste goeie job van SMOM.

Rita en Wilders hebben ze ook al in de kniep.

haleluja, SMOM rulez.


En waar staat SMOM voor?
(bericht gewijzigd op 22-5-2008 10:51:02)
Op 22-05-2008 10:51:02 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Edmund:
dodeca:

De zaak nekschot is de zoveelste goeie job van SMOM.

Rita en Wilders hebben ze ook al in de kniep.

haleluja, SMOM rulez.


Subsidieregeling maatschappelijke organisaties en milieu ?
Op 22-05-2008 11:00:46 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden