Kleine mieren vreten in de Amerikaanse staat Texas elektrische kabels en elektronica weg. Het is geen scenario voor een tweede klasse horrorfilm, maar angstige realiteit. Het diertje veroorzaakt kortsluitingen en pannes met hoog oplopende schaderekeningen als gevolg. Deze onbekende mierensoort is al gesignaleerd op een plaatselijke luchthaven én op het ruimtevaartcentrum van NASA, met de nodige (buitenlandse) onrust tot gevolg.

Ant Attack

De mierensoort, van het wetenschappelijk geslacht Paratrechina, is circa 3 millimeter groot en gedraagt zich zelden agressief ten opzichte van mensen. Eigenlijk helpt deze mier om te fungeren als natuurlijke vijand voor de vuurmier, een in de jaren 60 van vorige eeuw ingeburgerde (exotische) soort die met behulp van haar venijnige angel het zomerse buitenleven van de Texanen verpest.

De nieuwkomer is vermoedelijk afkomstig uit Latijns-Amerika of de Caraïben en zou 5 jaar geleden per boot in de haven van Houston beland zijn. Deze mierensoort is resistent aan de gangbare bestrijdingsmiddelen en leeft in kolonies met meerdere vruchtbare wijfjes. Door die hoeveelheid aan koninginnen weet de soort zich razendsnel voort te planten.

De insecten blijken met duizenden en duizenden werkelijk overal te verschijnen. In tegenstelling tot de mieren die wij kennen, die op zoek naar voedsel in gedisciplineerde rijtjes lopen, vormt een horde Paratrechina's chaotisch door elkaar lopende troepen die geen genoegen nemen met een paar vierkante meter. De reden waarom deze beestjes bij de Texanen bekend staan als 'crazy ants'.

Slachtoffers

Als een nest mieren op strooptocht trekt zijn ze in staat om kuikens te doden, waardoor de laatste populaties van de Attwater-prairiehoen - één van Noord-Amerika's zeldzaamste vogels - ernstig worden bedreigd.Mier Wanneer het lukt om een deel van de kolonie te doden dan stapelen de overlevende mieren hun dode soortgenoten meestal op een hoop om zo bijvoorbeeld ongedeerd over een met gif bespoten gebied heen te raken.

Stroomkabels

Deze mierensoort heeft nog een bizarre gewoonte: stroomkabels wegvreten. Dat leidde al tot computerpannes, defecte alarmsystemen en zelfs in een waterzuiveringsinstallatie vielen de pompen stil. Op Houston Hobby Airport én in het controlecentrum van NASA bestuderen experts verwoed hoe ze ernstige risico's kunnen vermijden.

Bill White, burgemeester van Houston, in Het Laatste Nieuws: "We hebben zelfs al een ongerust telefoontje uit Rusland gekregen met de vraag of onze ruimtevaartprogramma's bedreigd zijn".

Elektrische spanningsvelden

Mieren bezitten het vermogen om kleine spanningsvelden in de lichamen van hun prooien te detecteren. Daar gaan ze blindelings op af en als het spanningsveld niet wijkt interpreteren de mieren dit als een gemakkelijke hap. Vermoedelijk heeft de aantrekkingskracht naar stroomkabels met dit gegeven te maken.

Fotobewerking: Thinkerbell

Gerelateerd aan deze publicatie:
Edmund:
Mart:

mijn xbox360 is er net ook al een paar keer mee opgehouden.
mischien ff open schroeven en kijken wat er in kruipt

Bij Micro$oftspullen is er wel vaker een probleem met bugs.
Op 19-05-2008 0:14:15 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
kriskras: Volgens mij zijn het aliens die zich nogal in de schaal vergist hebben. Al eeuwenlang proberen ze de menselijke heerschappij omver te werpen. Ze zien in dat de mens technologisch zover groeit dat ze een bedreiging voor hun thuisplaneten begint te vormen. Op deze manier proberen ze een tegenaanval te voorkomen.
Op 19-05-2008 8:45:59 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lanoe: Nutrasweet enz, alles waar aspartaam inzit kun je gebruiken.
Aspartaam werd eigenlijk ontwikkeld als bestrijdingsmiddels tegen mieren/insecten, maar toen men de zoete eigenschap ervan ontdekte en het uiteindelijk met de macht van Dhr. Rumsfeld (Ja, die leuke ex-minister van defensie uit de Bush-regering) ondanks de negatieve resultaten van de amerikaanse gezondheidsraad erdoor drukte met alle gevolgen van dien (zie de schrikbarende steigende lijn van hersentumoren en kanker in het algemeen) had men toch weer een gereedschap om de globale populatie verder terug te dringen

Maar tegen mieren werkt het spul zeer goed

"Caloriearm is echter heel wat anders dan gezond, zeker in dit geval. Gooi een hoopje Nutrasweet voor de opening van een grote mierenhoop, sproei het een beetje vochtig en wacht een dag. Weg mieren. Dood mieren. De mieren vinden het heerlijk, zelfs zonder thee of koffie. Tegelijkertijd heeft Nutrasweet echter een neurotoxisch effect (werkt in op hun zenuwstelsel) op de beestjes en voor ze het weten zijn ze dood."

http://zapruder.nl/portal/artikel/last_van_mieren_probeer_nutrasweet/

En hier iemand die de proef op de som nam (zoals ikzelf dus ook en jep, morsdood!)

http://www.vrijheids.net/?p=97

Carpe diem homo universalis
(bericht gewijzigd op 19-5-2008 10:59:28)
Carpe diem homo universalis
Op 19-05-2008 10:54:32 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Voetnoot:
Marcel:

Dat aspartaam wordt een beetje Broodje Mier verhaal, heb ik het idee. Ik heb dat spul al eens gemengd met water, appelsap, Roosvicee en zelfs met suikerwater, maar geen mier die het lust.

Heb je er eigenlijk persoonlijk ervaringen mee, Lanoe?

Joh, die es niet zo gek...
Lanoe die uit ervaring vertelt?
Lanoe roept gewoon maar wat, maar nog liever roeptoetert hij Zapruder na.

:-D

(bericht gewijzigd op 19-5-2008 13:20:23)
Op 19-05-2008 13:20:23 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Koester uw onwetendheid, de rest kunt u opzoeken.
Op 19-05-2008 14:07:29 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Edmund: Ik las dat die beessies ook iPods opeten.

Hoe komen die mieren in een iPod die zowat hermetisch is afgesloten?

Wordt dit verhaal niet een beetje overroepen?
Op 19-05-2008 15:03:41 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gerard: Zeker ergens een deur van een laboratorium van defensie open blijven staan?
'Don't forget rule number 6'
Op 19-05-2008 23:40:52 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Edmund:
Marcel:

Dierenbeulen? Zeur toch niet zo. Als ik mijn vinger in een mierennest steek, kom ik op hun territorium en vallen ze me aan. Als ze bij mij in huis komen, komen ze op mijn territorium en gaan ze eraan. Da's de wet van de dierenwereld en daar behoort ook Homo Sapiens toe.

Dat 'wij' de planeet als territorium beschouwen laten we even in het midden.
Op 19-05-2008 23:59:20 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Edmund:
Marcel:

De planeet? Er stond toch echt 'huis', hoor.

Kweetet, ik trok het even door.
Op 20-05-2008 0:25:34 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden