'Verbeter jezelf, begin bij de wereld', is het motto van deze reeks. Een serie blogs waarin we aandacht geven aan mensen, bedrijven, instellingen, stichtingen etc. die op een bijzondere, spraakmakende en/of vernieuwende manier (willen) bijdragen aan een betere wereld.

Vandaag is dat een project van uw eigen redacteur Dan Juan die op zijn manier de wereld een stukje leefbaarder wil maken. Maar hoe?

Reeds jarenlang gaat Afrika me aan mijn hart. Ooit ben ik in Zuid-Afrika geweest, maar niet het echte Afrika gezien, slechts de beelden op televisie.

Beelden van stervende, ondervoede en doodzieke Afrikanen die me machteloos en verdrietig maakten. Jarenlang dacht ik na over hoe dit continent de boost te geven die het nodig heeft. Wat kan ik doen om de problematiek aan te pakken en te zorgen dat men daar in ieder geval de primaire basisbehoeften weet te bereiken?

Lastig vraagstuk en zeker omdat je weet dat er wereldwijd vele mensen, bedrijven, stichtingen en overheden mee bezig zijn. Iets wat nog meer frustreerde omdat het lijkt of het allemaal voor niks is. Afrika wordt nog steeds geteisterd door burgeroorlogen, malaria, aids, ondervoeding, watersnood, gebrek aan goed onderwijs en ga zo maar door. Ontwikkelingswerkers vertelden me dat je je vooral moet concentreren op de vrouwen omdat die bereid zijn om zich bezig te houden met de toekomst, en dat de Afrikaanse man zich het liefst bezighoudt met liggen onder een palmboom nadat ie de zoveelste vrouw heeft 'bezocht'.

Ook is het belangrijk, werd me verteld, om niet naar Afrika te gaan met het idee om te geven wat jij denkt dat ze nodig hebben, maar om te vragen wat ze werkelijk nodig hebben en dan eerst te onderzoeken of ze dat daar werkelijk nodig hebben. Klinkt allemaal logisch, dacht ik, maar ergens was ik nog niet tevreden...

Dacht ook aan mijn eigen kind. Stel dat ik haar alles geef wat ze nodig heeft, iedere keer als ze ook maar iets nodig heeft? Lijkt me dat ze daar heel lui van wordt en zich steeds behoeftiger gaat opstellen. Ze zal op een gegeven moment haar hand op blijven houden en steeds minder in haar eigen kracht gaan staan, toch?

Nou zo dacht ik ook over de Afrikanen. Decennia lang zijn we wereldwijd bezig geld, medicijnen, materie, etc. die kant op te sturen en de vraag is of dat de manier is en of dat de wijze is waarop we het ontwikkelingsland zich ten volle kunnen laten ontwikkelen..?

En begrijp me niet verkeerd, ik realiseer me heel goed dat Afrika medicijnen, waterputten, klamboes, onderwijs, etc. nodig heeft, maar wordt het niet tijd dat ze vanuit de eigen kracht en creativiteit hun eigen problemen en behoeften gaan aanpakken?

Uiteraard hoor ik graag van u hoe u erover denkt.

Mocht u willen weten wat mijn project gaat doen, klik dan hier.

Gerard: En Afrika wordt opzettelijk arm gehouden totdat de westerse wereld het nodig heeft als goedkope arbeidskrachten leveranciers. Wacht maar tot China duurder wordt.
'Don't forget rule number 6'
Op 20-05-2008 7:03:40 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Edmund: Mooi initiatief. Niet dat ik denk dat Afrika zoveel zal veranderen, maar proberen kan geen kwaad. Altijd beter dan achterover leunen en kijken hoe de buiken verdikken van ondervoeding en wormen.
Op 20-05-2008 9:32:38 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Voetnoot: Veel succes met dit prachtige initiatief!

Dat de druppel op de gloeiende plaat mag uitgroeien tot een ware plas.
Op 20-05-2008 9:39:50 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Edmund:
IkWilOokWatZeggen:

Wereldvrede genoeg voor iedereen, is een sprookje zoals de wereld nu is. de wereld bevolking moet met 2/3 afnemen. Dan is de aarde weer leefbaar.

Dus als er nu even 3 miljard mensen collectief zelfmoord willen plegen, dan is dat heel goed voor moeder aarde.

Waar wacht je op?
Op 20-05-2008 10:30:24 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gebakken Plasse: Above, makkelijk lullen doe jij zeg... Als iedereen met z'n vinger naar een ander wijst, komt nergens ook maar ene flikker van terecht. En dan zijn er ook nog mensen, zoals jij, die dat voeden. En zo komt die Afrikaanse luilak nooit onder z'n palmboom vandaan.

Dat gezeik over die slavernij moet maar eens afgelopen zijn. Je kunt niet altijd en eeuwig je problemen aan die versleten kapstok ophangen. Voor iedereen geldt dat ie z'n eigen toekomst kan bepalen, maar dat moet je dus ACTIEF doen en niet PASSIEF afwachten tot iemand je weer eens iets brengt, zoals jij. Want, dit land zit VOL met mensen die het goede voorbeeld hebben gevolgd, zonder onder die palmboom te blijven liggen.

Dus, ALS er al zoiets vaags bestaat als een product van onze economie is, dan zijn WIJ dat en niet die luie Afrikaan onder die palmboom.
Op 20-05-2008 11:30:48 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
morgaine: Eindelijk iemand die begrijpt wat er moet gebeuren in afrika!
ik heb gelezen op de website en het is een prachtig initiatief!
Jij kan nu de duw in de rug zijn voor die gomotiveerde afrikaanse "jongere" om actief wat te doen en wie weet ook nog eens the elders wat actiever te maken.
Je moet goed bedenken dat de negatieve cirkel veel makkelijker te volgen is dan eruit te stappen.
En daarnaast roepen wat beter kan en er zelf niets aan doen is ook erg gemakkelijk.
ik denk dat menig een een voorbeeld aan jou kan nemen!
Op 20-05-2008 11:47:57 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
morgaine:
riek:

spijtig genoeg is de opsomming waaraan een jonge afrikaan
moet voldoen om te passen in dat idee van jonge wijze,
gewoon een zwartgeverfde europeaanDan ben ik erg benieuwd wat jou opvatting van een jonge afrikaan dan is want zoals ik het zie is het een mens en het enige wat ons anders maakt is de huidskleur wat alleen een verschil voor onze ogen is.
Op 20-05-2008 15:17:15 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
KC: http://www.theyoungandwise.com/

In deze organisatie, met Mabel - NWO - Wisse Smit als functioneel directeur heb ik dus geen vertrouwen.
Ik ben omdat 'ik' is. 'Ik' heeft nooit niks en is voor altijd.
Op 20-05-2008 17:26:41 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lanoe: 2/3e leeft in armoede, zodat 1/3e in weelde kan leven.
1/3e bezit 80% van de bronnen op deze wereld die we/ze onder dubieuze omstandigheden hebben verkregen.

Dan zijn er mensen zoals onze prins Willem-Alexander en nu dus ook onze minister-president Balkenende die het lef hebben sorry te gaan zeggen, maar verder niets doen aan die verhoudingen.

Geen woorden maar daden.
Herverdeling van de bronnen!!
Wat doet Shell bv nog steeds in Nigeria?

Carpe diem homo universalis
Carpe diem homo universalis
Op 21-05-2008 7:20:10 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden