De multiculturele aanwezigheid van oude ontwikkelde culturen in Saoedi-Arabië biedt verbazende mogelijkheden aan archeologisch onderzoek.

Madain Saleh is een plaats ten noordoosten van de hoofdstad Riad en ongeveer 320 kilometer ten zuiden van Petra. Het was duizenden jaren lang het kruispunt voor handelskaravanen. Deze routes gaan van Jemen naar Jordanië in het zuiden en Syrië in het noorden, Mesopotamië in het oosten en Egypte in het westen.

Verbazingwekkend aan Madain Saleh is het feit dat deze stad kan doorgaan als het kleine broertje van Petra, de roze stad in Jordanië.

Madain Saleh 1

Petra, 2200 jaar geleden de Nabateese hoofdstad van Jordanië, is vandaag één van de beroemdste toeristenattracties geworden (zie ook op GW: Petra, De Roze Stad, deel 1 - deel 2 - deel 3). Madain Saleh is een gelijkaardige extraordinaire plaats - het centrum van het Nebateese Imperium - gelegen in de steenwoestijn van Saoedi-Arabië. Madain Saleh heeft net als Petra zijn eigen siq, waterleiding en waterbassins, muren en torens. De stad heeft 131 'grafkamers' verspreid over 13 kilometer.

Madain Saleh 2

De immense steengraven die Madain Saleh beroemd hebben gemaakt werden in de rots uitgehouwen. Inscripties boven de ingang tonen aan dat de Nabateers hier voor een zeer korte tijdspanne verbleven. Een bezoek aan Madain Saleh laat de invloeden zien van Assieriërs en Babyloniërs, evenals invloeden van het oude Rome en Griekenland.

Madain Saleh 3

De regering van Saoedi-Arabië bouwt momenteel een luchthaven met de bedoeling om de vele toeristen op een snelle en confortabele manier naar deze mooie archeologische plaats te brengen.

Madain Saleh 4

Madain Saleh 5

Madain Saleh 6

Madain Saleh 8

Madain Saleh 7

Vermeldingswaardig is het feit dat de geschiedenis van het volk dat leefde in Madain Saleh in verscheidene hoofdstukken van de Koran besproken wordt.

Bron: http://www.piramidasunca.ba/en
Foto's: Sam Osmanagic

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden