‘s Werelds grootste coöperaties op het gebied van zaden en chemie zijn een monopolie aan het opbouwen door honderden patenten aan te vragen op de genen van planten. Deze bedrijven brengen genetisch gemanipuleerde planten op de markt die bestand zijn tegen onder meer droogte, hitte, koude, overstromingen en zouthoudende grond.
BASF, Monsanto, Bayer, Syngenta, Dupont en hun partners hebben inmiddels wereldwijd 532 patenten in hun bezit op zogenaamde “klimaatbestendige” genen. In het licht van de klimaatveranderingen en de wereldvoedselcrisis poneren zij zichzelf als “redders” van de wereld.

Helaas zijn deze technozaden niet lucratief voor de kleinschalige agrariërs die aan het worstelen zijn met de klimaatveranderingen. De zaden zijn erg kostbaar en ze vragen om een intensieve bemesting. Elk jaar moeten nieuwe zaden worden aangeschaft; het oogsten van zaad voor het volgende jaar behoort tot verleden tijd. De kosten hiervoor zijn vaak niet te dragen en faillissementen zijn de orde van de dag. De - vaak ongeletterde - boeren worden er ingeluisd met mooie praatjes en plaatjes, een duimafdruk verzegelt de overeenkomst.

Ook zorgelijk is dat deze ontwikkeling er uiteindelijk toe zal leiden dat de wereldzaadproductie in handen valt van een slechts klein groepje. Dit zal de kosten opdrijven, onafhankelijk onderzoek verhinderen en het recht van boeren om zaden uit eigen oogst te vergaren en deze onderling uit te wisselen verhinderen.

De genen-reuzen overvallen de markt in de U.S., Europa, Argentinië, Australië, Brazilië, Canada, China, Mexico en Zuid-Afrika met patenten. Monsanto (de grootste zadenproducent ter wereld) en BASF (’s werelds grootste chemicaliënproducent) zijn een grootschalig ($1,5 miljard) partnerschap aangegaan om deze “klimaatbestendige” planten te produceren. Samen beschikken ze over 27 van de 55 gepatenteerde families; dit is 49% van het totaal door de ETC Groep geïdentificeerde plantenfamilies.
(Dit artikel stelt zelfs dat 98% van de zaden in handen is van slechts 6 firma’s; Monsanto, Syngenta, DuPont, Mitsui, Avenis and Dow).

De gevolgen van deze ontwikkeling zullen zwaar zijn voor de agrarische gemeenschappen in de derde wereld landen, die zelf het minst hebben bijgedragen aan de mondiale CO2 emissies. Deze landen werden al zwaar getroffen door het geïndustrialiseerde Westen, en worden nu dubbelop belaagd door profiteurs van de zogenaamde klimaatveranderingen.

De hoge kosten van onderzoek naar genetisch aangepaste zaden gaan ten koste van beschikbare fondsen voor adequate hulp aan lokale boeren. Inmiddels is het zover dat de zaadproductie in handen is van slechts 10 firma’s, dat komt neer op 57% van de wereldproductie. Naarmate de klimaatcrisis zich verdiept, lopen de lokale boeren het gevaar dat zij van overheidswege zullen moeten overschakelen op “klimaatbestendig zaad”, met alle gevolgen van dien.
Bekijk de onderstaande video om te zien wat het door Monsanto geïntroduceerde turbozaad in India voor gevolgen had; in uiterste wanhoop pleegden vele boeren zelfmoord.

De UN-bijeenkomst over biologische diversiteit in Bonn (19-30 mei en 3-5 juni a.s.) zou moeten adviseren om de toekenning van patenten op “klimaatbestendige zaden” uit te stellen. Er zal eerst onderzocht moeten worden wat de implicaties zijn op sociaal gebied en wat de impact van van deze nieuwe, nog niet geteste variëteiten op de omgeving zal zijn. Gezien de urgentie van de wereldsituatie dringt de ETC Groep aan op bescherming van de boeren op mondiaal niveau.

Bron: Publicatie van de ETC groep mei/juni 2008 ”Patenting the “Climate Genes”…and Capturing the Climate Agenda”


Indian Farmers duped by Monsanto
Gerelateerd aan deze publicatie:
P. Typen: boeren worden ondergewaardeerd
Op 27-05-2008 16:34:49 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
paps: Heel eng, die tendens dat de mens denkt Moeder Natuur te slim af te zijn...... daar gaan we nog vreselijk spijt van krijgen...

En boeren worden inderdaad ondergewaardeerd. Met name door de politiek.
Koester uw onwetendheid, de rest kunt u opzoeken.
Op 28-05-2008 9:33:05 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Invasion: Zaadjes van hoop liggen dagelijks in jouw handen!

Behalve lopen te klagen over Monsanto, is er een andere praktische aanpak om via ons ‘eigen dingetje’ mee te helpen deze donkere club gewoon links en rechts te passeren. Jazeker!! Met een methode die zooo simpel is, dat je het bijna niet gelooft. Wat een ongelooflijk mooi verhaal dus en vraagt je af waarom we hier zo lang overheen hebben gekeken..!http://www.wanttoknow.nl/gezondheid/weetje-dat-de-zaadjes-van-hoop-dagelijks-in-jouw-handen-liggen/

Prof. Dr. Willem VAN COTTHEM
Beeweg 36
BE-9080 ZAFFELARE
Belgium
Tel. +32 9 356 86 16
e-mail : willem.vancotthem@gmail.com


Op 20-05-2009 18:48:15 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
MareJane: Mevrouw Verburg zal best een aardig mens zijn alleen heeft ze weinig verstand van de zaken waarvoor ze ingehuurd is. Het moet voor Mosanto en aanverwante bedrijven verboden worden om in zo'n klein klotelandje proefvelden aan te leggen. De aanliggende bedrijven krijgen subiet een claim aan de kont omdat de planten van Mosanto "geïnfecteerd" kunnen raken met het gewas ernaast. Bovendien is al bewezen dat het gentechspul van slechte kwaliteit is en een veel mindere opbrengst levert en uit proeven is gebleken dat bijv. muizen en andere dieren afwijkende zo niet ergere effecten laten zien. Maar het gaat helemaal niet over een meer of betere voeding. Het gaat over het systematisch uithongeren en afhankelijk maken. Monsanto is ook betrokken bij de Codex Alimentarius. Wacht maar af, straks is knoflook enz. verboden omdat het een gevaar is. alle kruiden en planten waar geen patent op te vragen is worden straks om de meest onzinnige reden verboden. Ik vraag mij af wanneer men in Nederland eens gaat protesteren als ik zie hoeveel mensen hun geld verdienen met vitamines, kruiden, biovoedsel, alternatieve geneeswijzen. Alles wordt straks verboden. Tijd voor anarchie en een oproeping voor aftreden van dit kabinet voordat alles erger wordt.
(bericht gewijzigd op 21-5-2009 10:39:09)
Op 21-05-2009 1:05:19 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
tjerky: ach ja, de tijden, het zijn ontijden. misschien ligt de oplossing wel heel diep in ons zelf. Als alle mensen gelijk zijn, dan zijn we net zo slecht als de boosdoeners, en is het gevecht niet tegen hen, maar tegen onszelf.
Nee, dank u.
Op 21-05-2009 5:12:19 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
gast: 't is dus duidelijk nog gaande; Indiase boeren plegen zelfmoord vanwege gentech gewassen;
http://zaplog.nl/zaplog/article/indiase_boeren_plegen_zelfmoord_vanwege_gentech_gewassen#rss
Op --0 10:17:35 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
gast: 't is dus duidelijk nog gaande; Indiase boeren plegen zelfmoord vanwege gentech gewassen;
http://zaplog.nl/zaplog/article/indiase_boeren_plegen_zelfmoord_vanwege_gentech_gewassen#rss
Op --0 10:18:05 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Boudicca: Monsanto en BASF dat vraagt om problemen. Monsanto levert zaad waarvan de planten alleen met rotzooi van BASF ziekte en insecten vrij kan worden gehouden.Roudup hetzelfde verhaal. Macht en geld zit bij een paar grote jongens en wij mogen met zn allen naar hun pijpen dansen.
Warrior queen of the Iceni
Op --0 13:18:37 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden