Wij mensen zijn geneigd te denken dat we uniek zijn in deze wereld omdat we over grote hersenen beschikken die ons moraliteit en zelfbewustzijn geschonken hebben.Bidsprinkhaan Wij zijn inderdaad uniek als mens, maar (andere) dieren hebben ook hun unieke kenmerken ontwikkeld.

In vele gevallen zijn de ogen of de oren van sommige dieren zo geëvolueerd dat zij een ander soort licht zien of een andere frequentie kunnen horen, waardoor deze specimen in een 'andere' wereld dan de onze leven. En daarbij wordt geen enkele optie onbenut gelaten.

Een goed voorbeeld van zo'n unieke ontwikkeling vinden we bij de zeebidsprinkhaan. Maar wat deze sprinkhaan doet is ongezien in de dierenwereld.

Volgens een verslag in het vakblad Current Biology is de zeebidsprinkhaan waarschijnlijk de enige soort die in staat is om circulair gepolariseerd licht uit te sturen en op de vangen om in de donkere diepzee ongestoord met potentiële partners te communiceren.

Licht bestaat uit elektromagnetische golven met elektrische en magnetische velden die constant op een bepaalde manier ten opzichte van elkaar en van de richting waarin de lichtstraal zich beweegt, trillen. Lineair gepolarsieerd licht ontstaat wanneer een elektrisch veld niet in alle richtingen trilt, maar uitsluitend in een welbepaalde rechte hoek ten opzichte van de bewegende straal. Dieren zoals bijen zijn in staat dit soort licht te detecteren.

Evolutie van een sprinkhaanCirculair gepolariseerd licht ontstaat wanneer het elektrische veld als een kurkentrekker om de as van een bewegende lichtstraal gedraaid is. De schroefbeweging kan in beide richtingen lopen, zowel links als rechts.

Nu hebben wetenschappers ontdekt dat de zeebidsprinkhaan een voorste vinachtige structuur heeft die diverse tinten van rood vertoont, zeker wanneer waargenomen door een reeks van optische filters. Onderzoek van de ogen van deze zeer zeldzame soort sprinkhanen heeft uitgewezen dat ze circulair gepolariseerd licht, afkomstig van hun 'vinnen' kunnen opvangen en bovendien de 'links- of rechtshandigheid' van de lichtstraal kunnen onderscheiden.

Daarvoor beschikt de zeebidsprinkhaan over cellen die bezet zijn met haartjes zoals bijvoorbeeld op onze klassieke tandenborstels. Op die manier kunnen deze sprinkhanen met elkaar communiceren zonder dat iemand anders dit opmerkt. Waarschijnlijk zal gelijk welke vorm van onze communicatie (n)ooit zo veilig en exclusief kunnen verlopen.

Picobyte: Het principe wordt reeds toegepast in point to point laser communicatie,ik weet het artikel zo even niet te vinden maar weet wel dat ze daarbij gepolariseerd laserlicht gebruiken en zodra je een deel van de straal wil aftappen de informatiestroom direct verminkt raakt.
Sommige radio straal verbindingen gebruiken ook het kurkentrekker principe vooral erg handig als je full duplex wil communiceren je kan dan de linksdraaiende zend antenne direct naast de rechtsdraaiende ontvanger antenne op de zelfde paal schroeven zonder dat de zender de ontvanger stoort.
Dat werkt echt prima ik heb zelf een poos met vier zelfbouw exemplaren een jaar lang mijn internet verbinding in Exloo op die manier tot stand gebracht toen er daar nog geen adsl was.
http://en.wikipedia.org/wiki/Helical_antenna
(bericht gewijzigd op 31-5-2008 12:28:48)
Stroom moet vloeien.
Op 31-05-2008 0:27:06 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Radiation:
Oxalis Deppei:

Jaal Bezemer:

Hoe durf je te spreken over evolueren.
Dit nieuwsbericht is toch te bizar om nog over evolutie te spreken.


Ja inderdaad.....ik begin toch steeds meer te neigen naar Intelligent Design, of god, of hoe je het ook noemen wil.....


Ik vraag me af waar jullie de associatie met evolutie maken. In het ganse blog is daar geen sprake van, het is dus niet nodig om problemen te creëren.
Ge kunt er uw haar mee kammen!
Op 31-05-2008 18:28:41 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Cheshire Cat: Een zeebidsprinkhaan is geen insect maar een soort zee-garnaal:

Odontodactylus scyallarus

http://en.wikipedia.org/wiki/Mantis_shrimp
http://www.vibrantsea.net/mantis20_anilao18.htm

Dat had de redaxie toch wel even aan koen kunnen vragen!
"We're all mad here."
Op 01-06-2008 21:11:19 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Broh-Koh Lee:
Ringding:

Cheshire Cat:

Een zeebidsprinkhaan is geen insect maar een soort zee-garnaal:

Odontodactylus scyallarus

http://en.wikipedia.org/wiki/Mantis_shrimp
http://www.vibrantsea.net/mantis20_anilao18.htm

Dat had de redaxie toch wel even aan koen kunnen vragen!


Inderdaad!

Heb wel eens een prachtige 10cm grote mantis in mijn aquarium gehad. Die was klein per ongeluk met levend steen meegekomen en in mijn bak verder doorgegroeid.

Dat beest vangen was een hele klus! Het was net alsof het diertje wist waar ik was, wat ik deed, en wat ik van plan was. Dus dat dat beest buitengewone zintuigen heeft, kan ik wel beamen.

Toen ik em eenmaal had, sneed het dier met het grootste gemak een snee in mijn vinger, die zó diep was, dat het nog gehecht moest worden ook.

Ik heb em daarna gedoneerd aan een liefhebber. Een verzamelaar van dit soort plaagdieren.

Levende steen? Dat zijn toch vetplanten (Lithops)?

Fruit dan?
Op 02-06-2008 10:51:23 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sir Wicked III: Stond laatst ook een artikel op Nu.nl over deze garnaal http://www.nu.nl/news/1568393/89/Reuzegarnalen_zien_meer_dan_andere_dieren.html

heeft dus idd niets te maken met een sprinkhaan.
quark, dat is toch een zuivelproduct?
Op 02-06-2008 0:50:31 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
SunnyMe777: wow cool, lijkt een beetje op dat verhaal van die mantis shrimp though. ik vraag me wel af wat deze beesten ¨zien¨ eigenlijk, denk dat we ons dat als mens niet eens kunnen voorstellen
Op 10-12-2009 11:51:49 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
mokum95: "Circulair gepolariseerd licht ontstaat wanneer het elektrische veld als een kurkentrekker om de as van", het gebeuren in Noorwegen, project bluebeam "The third step in the NASA Blue Beam Project is called the Telepathic Electronic Two-Way Communication. Lt. Col John Alexander's article continues: " http://educate-yourself.org/cn/projectbluebeam25jul05.shtml

na meer dan een jaar wordt erop gereageerd, ik zie 3 connecties. ik moet minder koffie drinken
(bericht gewijzigd op 10-12-2009 12:13:57)
Op 10-12-2009 0:12:15 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden