Het vorig blogje GW-survival, marktonderzoek trok behoorlijk wat reacties. Positieve maar ook negatieve. In dit deel nemen we een aantal van die reacties onder de loep en verduidelijken het plan. GW-survival is een plan dat uitgaat van het vormen van geografische netwerkjes tot 30 man/vrouw. Het doel hiervan is om in geval van ellende terug te kunnen vallen op het eigen netwerk of één van de satelliet-netwerkjes. Het motto is dus samen sterk en het doel het vergroten van overlevingskansen. De naam 'survival' of 'overleven' klinkt heftig en het is niet verwonderlijk dat er idem gereageerd werd. Tijd voor wat verduidelijking.


( Duik in het diepe of duik in je netwerk? )

CSM zei: Oh mijn god, jullie zijn serieus.
http://www.xs4all.nl/~fp602/frame.html Ik heb al enkele namen gelezen en bij dezen kondig ik een eenmans anti-organisatie aan, met als doel jullie overleving zo moeilijk mogelijk te maken, met of zonder ramp. Niet omdat ik een slecht mens ben, maar omdat jullie een belediging zijn voor het leven. Mooi meegenomen is trouwens dat het gemiddelde IQ van de wereldbevolking enige punten zal stijgen.

Bovenstaande reactie is weinig constructief en agressief. Kennelijk werd er een teer punt geraakt bij de schrijver. Hij (of zij) geeft als reden dat we een belediging voor het leven zijn. Hoe kan je een belediging voor het leven zijn als je juist wil overleven?. Verder zal een 'eenmans anti-organisatie' het effect hebben van een mug op een olifant. Ik kan CSM, indien hij/zij serieus is, dan ook van harte aanraden aansluiting te vinden bij de uitvoerende macht van overheden.

Lampie zei: Laat maar, ik trek me terug in mijn atoombunker die van alle gemakken is voorzien en na een jaar of zo komt ik wel kijken hoe het met de mensheid is gesteld. Zal dan waarschijnlijk wel niets meer van over zijn.

Buiten dat het twijfelachtig is dat Lampie daadwerkelijk de beschikking heeft over een atoombunker is het bunker-idee af te raden. Natuurlijk zal in geval van een atoomoorlog een bunker effectief kunnen zijn maar in alle andere gevallen is verschansen weinig productief. De grootse nadelen van een bunker zijn: men zit vast op één plek, men kan de bunker veroveren en in geval van water of aardverschuiving vormt het je doodskist.

Waarschijnlijk chargeerde Lampie en bedoelde te zeggen 't zal mijn tijd wel duren' en 'wie dan leeft wie dan zorgt'. De meeste mensen nemen een dergelijke houding aan en begrijpelijk; de materie is complex. Anderzijds gaan we wel ieder half jaar netjes voor controle naar te tandarts, verzekeren ons huis tegen brand en plaatsen we vangrails naast de weg. In feite zijn er maar heel weinig mensen die daadwerkelijk een 'wie dan leeft wie dan zorgt' houding hebben. De meeste van ons willen toch een klein beetje zekerheid al was het maar in de vorm van een plan 'B'.
.
Ringding zei: Goed plan, toch doe ik niet mee. Je hebt meerdere typen mensen, kuddedieren en individualisten. Dwing een individualist mee te draaien een team, dan gaat het fout.

Zelf ben ik al jaren erg geinteresseerd in survival. Als je Amerikaanse survilistische websites erop naslaat dan kom je er altijd achter dat doorgaans wordt gesteld dat je zelf, met je eigen gezin, de meeste kans van overleven maakt. En vooral als je kunt 'verdwijnen', als je mobiel bent, van niemand afhankelijk bent, en een groter wapen hebt dan anderen.

Zelf heb ik twee rugzakken klaarstaan. Daar zit eigenlijk alles wat we nodig hebben om te overleven, maar ook kopieen van onze belangrijkste papieren. Beetje lullig als je een enorme catastrofe overleefd hebt en je kunt vervolgens geen aanspraak meer maken op je grond of schadeclaims maken bij verzekeringen. Handig, als je weer opnieuw moet starten.

En er zit natuurlijk geen watervoorraadje in zo'n rugzak. Maar zo'n dik filterrietje, waarmee je ieder regen- of slootwater kunt drinken. En een filterpompje, waarmee je overal een klein voorraadje kunt aanmaken. Verders zijn mijn Heckler & Koch .45 en mijn vrouw's Jericho 941 daar, weliswaar gescheiden van hun munitie, gebruiksklaar in de buurt opgeslagen.

Een stel lampen ontbreken natuurlijk ook niet. Twee van die lampjes die je op kunt winden en waar een radiootje bij ingebouwt zit. Mijn mobiele telefoon kan er zelfs mee opgeladen worden. Echter, die lampjes gaan snel kapot, dus heb ik ook een enorme maclite erbij. En natuurlijk nog een hoop andere kleine handige prullaria. Het is in ieder geval leuke materie om in te verdiepen.


Ringding heeft dus al een plan 'B'. Hij geeft aan een solist te zijn en te vertrouwen op zijn materiaal en vernuft. Prima. Rinding zou dus een perfecte kandidaat kunnen zijn voor GW-survival.

Materiaal en vernuft is één ding maar het GW-survival concept behelst het andere. Onderdeel uitmaken van een netwerk wil niet zeggen dat je opgescheept komt te zitten met reddeloos verloren zielen. Het netwerk kan je bijvoorbeeld helpen aan onderdak, transport of middelen en manieren om je acties te ondersteunen. Iedereen heeft zo zijn of haar kennis en contacten en overleven is meer dan een HK en een waterzuiveringsrietje.

Above zei: Jullie zijn nog gekker als Niburu geworden. Gefeliciteerd met de overwinning.2012 wordt te serieus genomen door jullie en uit zich in gekte.

GW-survival gaat niet uit van 2012 doemscenario, dat zal nogal eenzijdig zijn. 'Ellende' kan vele vormen aannemen, misschien regionaal of landelijk en misschien mondiaal. Waar het om gaat is het vergoten van individuele kansen door terug te kunnen vallen op het netwerk, garanties worden niet gegeven. Een vergelijking met Niburu gaat mank. Niburu ontwikkelt geen pro actief overlevingsplan of andere strategie. Natuurlijk kunnen we discussiëren of mogelijke ingrijpende scenario's reëel zijn maar in tegenstelling tot Niburu vertrouwen we niet op een 'Intergalactische federatie' die ons de helpende hand toereikt.


( Ghetto Lodz, het duurde lang voordat men zich organiseerde )

Ja Horus zei: Ja vast - je hier aanmelden en dan alvast te boek staan als staatsgevaarlijk subject. Immers, wie garandeert mij dat GW geen verlengstuk van de AIVD is?

Feitelijk kan niemand Horus de garantie geven dat de ontwikkelaars geen AIVD-medewerkers zijn. De AIVD heeft haar eigen netwerk (neem bijvoorbeeld Gladio) je kan je natuurlijk ook afvragen welke waarde heeft het voor een AIVD om op wat voor wijze ook betrokken te zijn bij de AIVD. Tactisch gezien zou een al dan niet tijdelijke samenwerking tussen AIVD en GW netwerken in geval van ellende bespreekbaar zijn. GW-survival is niet staatsgevaarlijk (eerder in geval van ellende staats ontwijkend) of 'terroristisch'. Het is ieders recht om individuele overlevingskansen te vergroten.

paps zei: Los van natuurrampen is mijns inziens het grootste gevaar een besmettelijke en dodelijke ziekte.Als je dat wilt overleven heb je niet veel aan mes en pistool, maar wel aan een flinke voorraad schoon water, eten en vitaminepillen alsmede een paar goede mondfilters. Je moet je dan goed kunnen verstoppen/onderduiken om de eerste chaos te overleven.

Maar kunstmatig nu groepjes in elkaar draaien "voor het geval dat" is theoretisch wel een leuk idee maar in de praktijk zul je met name moeten improviseren, allianties sluiten die je de beste kansen geven en je principes van goed en slecht toch zo goed mogelijk overeind zien te houden..... Maar het rechtvaardigheidsgevoel zal bij veel mensen toch anders komen te liggen.

Als ik 30 flessen water heb wil ik dat best delen maar niet met wildvreemden die te laat kwamen. Ik heb kinderen en zij gaan voor vreemden. Zo zullen meer mensen denken en dus zie je dat egoisme erg voornaam naar voren zal komen.


 

Men verliest zich al gauw in huishoudelijke tips en truuks om te overleven. Hoewel zelfredzaamheid een groot goed is en zeker op de agenda komt is het slechts een klein deel van de GW-survival agenda. Het is niet te voorspellen welk rampscenario zich zal voltrekken. En hoewel het zou kunnen dat een 30 man sterk deel van het netwerk bij nacht en ontij de Rijn oversteken gaat men voorbij aan de werkelijke kracht van een netwerk.


rik zei: de overheid strooit al jaren angst, om ons te manipuleren.dat doet wetenschap ook,nu dus ook grenswetenschap. jullie lopen er in,wat er gaat gebeuren zal geen uitkomst vinden in wat jullie willen opzetten het is de bedoeling om bij het begin van verandering,u juist voor die verandering open te stellen (ingekort)

GWS speelt nadrukkelijk niet in op angst gevoelens maar gaat er juist op een positieve manier mee om. Leef je leven en doe je ding maar voor wie bedenkingen heeft over de mogelijke nadelige uitkomsten van een nabije toekomst kan GWS een steun in de rug zijn. Het kan heel rustgevend zijn te weten dat je een onderdeel van een groter vangnet vormt.

Zes Snaar zei: Ik sluit me aan bij Rik. Klinkt wel erg mooi aventurenfilm enzo en in eerste instantie was ik wel gecharmeerd van het idee, maar volgens mij kan je als de worst-case scenario's inderdaad waarheid worden beter bezig zijn met je 'ziel' te zuiveren (en dat doe je niet door je bij een of andere kerk aan te sluiten) dan je leven koste wat kost trachten te verlengen. Zeker van Ringding met zijn wapens die al klaar liggen wordt ik niet veel vrolijker (gelukkig doet hij niet mee: - ). Is nog al wat om je tegen maniakken te willen verdedigen door er zelf een te worden.

Bij survival ontstaat meestal de gedachte aan mensen die brandnetels eten en vooral ontberen. (De naam GWS verdient herziening.) Natuurlijk kan het klassiek survival een onderdeel zijn maar in deze overbevolkte wereld van ons zal men zich tot andere tactieken moet wenden. Bedenk eens hoe waardevol een GWS-achtig netwerk had kunnen zijn voordat de Duitsers Nederland binnen vielen. Hoeveel mensen had een dergelijk netwerk meer kunnen redden? Het mes snijdt aan meerdere kanten. Individuele cellen kunnen autonoom zelf beslissingen nemen waarvan zij denken dat het de juiste is. Er zullen delen in het netwerk zijn waar men meer gericht is op het offensief en er zullen delen zijn die meer passief of logistiek bezig zullen zijn. Waar het om gaat is dat binnen het netwerk de juiste mensen voor de juiste doelen voor handen zijn. Wie zich bij het ene deel niet thuis voelt gaat gewoon naar een ander deel van het netwerk.

Gromit zei: Een groep zal mischien na een ramp in een paar dagen uit eenvallen. Maar je steekt wel wat op als je met een groepje gaat nadenken (voor de ramp dan) en je voorbereiden. Alleen door (goed) stuk gaan de meeste er al over nadenken. Best handig als je ergens over hebt nagedacht. Een ramp hoeft niet eens zo groot te zijn om een ramp te worden Bijv. de stroomuitvallen van enkele dagen. Als je jezelf niet kan redden door wie kan je dan gered worden?

Scenario's bedenken en anticiperen is een bezigheid waar je vele lange winteravonden mee vol kam maken. GWS laat in het midden wat de toekomst ons zal brengen maar bouwt aan het netwerk van mensen, middelen en natuurlijk kennis. Tegen een frontale aanvaring met een Intercity of een atoombom kan men zich niet wapenen.

Maar neem nu bijvoorbeeld een situatie zoals in Johannesburg. Inheemse volkeren verjagen daar met geweld immigranten uit o.a. Kenia. Men schuwt geen geweld en de uitvoerende macht kan er maar bar weinig tegen in brengen. Wat moet die arme Keniaan met zijn gezin? Wie kan hij vertrouwen? Hoe komt hij weg? Wat als hij onderdeel was van een GWS-achtig netwerk?


( Gisteren nog gewoon arbeider en buurman nu is deze 'immigrant' het slachtoffer van blinde haat )

Denk verder dan Rambo of de padvinderij, denk voorbij de hokjes van doemdenkers of angsthazen. Lees en leer van de geschiedenis. We houden u op de hoogte.

Edmund: Ik blijf het geweldig vinden. Zoals ik eerder al zei: count me in!
I've got a plan so cunning, you could put a tail on it and call it a weasel
Op 03-06-2008 0:29:48 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ja Horus: Tja ik kan wel blijven zeggen dat je je nooit ergens bij moet inschrijven, maar ze brengen het zo lief en oude-jongens-krentenbroderig he.

"Just because you're not paranoid, doesn't mean they're not out to get you."
I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
Op 03-06-2008 1:17:18 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Manitou: Samen staan we sterker!

Ik geloof zeker dat een groep mensen die vooraf met elkaar regelmatig bijeenkomen...die samen serieus proberen een overlevingsplan te maken, zich in ieder geval, vele malen, prettiger zullen voelen dan mensen die, in 1 klap, volledig aan zichzelf over gelaten worden.

De kunst zal zijn de juiste mensen bij elkaar vinden, ik hoop dat het nooit nodig zal zijn maar alleen al het uitvallen van de elektriciteit zou al een behoorlijke ramp zijn

En als ik mag kiezen, kies ik toch voor een kleine groep mensen dan blind vertrouwen te hebben in onze overheid.

ik schrijf me in!
Op 03-06-2008 9:29:54 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
morgaine: Ik vind het een goed idee maar ik denk ook dat het belangrijk is om over de wat simpelere dingen na te denken over wat als alle communicatie weg valt (emp bom?)
Voor ik me bij een groep zou willen aansluiten zou ik zeker willen weten dat ik er alles aan mag doen om te overleven maar ook of er regels zijn en wie er op toe ziet dat die regels nageleeft worden, zodat er niet 1 gek bij de groep zit die alles kan verzieken.
Wat gebeurd er met mensen die totaal onvoorbereid bij de groep komen? Als er een bom op je huis valt waar jij toevallig niet inzit ben je alsnog al je spullen kwijt.
Ik verwacht dat jullie met een plan van aanpak meer mensen kunnen bereiken.
Het is nog te zwart wit voor mij op dit moment.
Op 03-06-2008 9:38:14 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
paps:
Ringding:

artikel:

Onderdeel uitmaken van een netwerk wil niet zeggen dat je opgescheept komt te zitten met reddeloos verloren zielen. Het netwerk kan je bijvoorbeeld helpen aan onderdak, transport of middelen en manieren om je acties te ondersteunen.


Na dergelijke nuanceringen wordt het inderdaad interessanter. Het is natuurlijk goed om, na je 'overleving' adressen/plaatsen te hebben waar je uberhaupt naartoe kan gaan en waarmee je kan communiceren.

Dan denk ik trouwens ineens aan nog iets. Een ouderwets 'bakkie' aangesloten op een accu of mini-aggregaatje is natuurlijk ook onontbeerlijk. Oldschool chatten, zeg maar. (Trouwens sowieso leuk speelgoed.) Handig als stroom/telefoon/gsm/internet er allemaal uitligt.


Zendamateurs zijn ook van onschatbare waarde in dit soort omstandigheden.
Koester uw onwetendheid, de rest kunt u opzoeken.
Op 03-06-2008 11:49:30 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
RF:
paps:

Ringding:

artikel:

Onderdeel uitmaken van een netwerk wil niet zeggen dat je opgescheept komt te zitten met reddeloos verloren zielen. Het netwerk kan je bijvoorbeeld helpen aan onderdak, transport of middelen en manieren om je acties te ondersteunen.


Na dergelijke nuanceringen wordt het inderdaad interessanter. Het is natuurlijk goed om, na je 'overleving' adressen/plaatsen te hebben waar je uberhaupt naartoe kan gaan en waarmee je kan communiceren.

Dan denk ik trouwens ineens aan nog iets. Een ouderwets 'bakkie' aangesloten op een accu of mini-aggregaatje is natuurlijk ook onontbeerlijk. Oldschool chatten, zeg maar. (Trouwens sowieso leuk speelgoed.) Handig als stroom/telefoon/gsm/internet er allemaal uitligt.


Zendamateurs zijn ook van onschatbare waarde in dit soort omstandigheden.

als voormalig etherpiraat kan ik dat alleen maar onderschrijven, met het juiste materiaal is een netwerk van minimaal 10 "piraten" voldoende om nederland te overspannen, en met het wat betere (en niet geheel legale spul) kan je heel europa pakken, en verder...

de standaard 40kan/4watt FM + 12kan/1watt AM bakkies zijn btw ook prima te gebruiken met een zonnepaneeltje en een draadantenne, en een portofoon model is nog zuiniger.

dit spul is vrij beschikbaar zonder vergunningen, kost in verhouding weinig en is zeer gangbaar, ook met aansluitingen enz wat gebruik bevorderd, hoe meer standaard iets is hoe bruikbaarder in dit soort situaties.

doet mij ook heel erg denken aan die "i am legend" scene waarin will smith ook een bakkie gebruikt in de hoop dat iemand m nog hoort...
(bericht gewijzigd op 3-6-2008 16:18:48)
blaat het niet dan schaapt het niet
Op 03-06-2008 16:18:48 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
christal: Doe Maar,ik doe ook mee, laat me maar weten hoe, wanneer en waar en het liefst " voordat de bom valt".
Op 03-06-2008 21:50:24 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Edmund: Wordt een grote bende...
I've got a plan so cunning, you could put a tail on it and call it a weasel
Op 03-06-2008 22:18:27 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
CSM: "Let them alone: they be blind leaders of the blind. And if the blind lead the blind, both shall fall into the ditch."
Op 04-06-2008 19:38:24 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
CSM:
Ysr Rf@:

CSM:

"Let them alone: they be blind leaders of the blind. And if the blind lead the blind, both shall fall into the ditch."

opvallend btw jou aanname van leiders en volgers, want jij bent natuurlijk geen volger, jij loopt voorop op eigen kracht bij het klif neer

want... een groep heeft meer kennis, kracht maar ook een hogere overlevingskans, maar als jij denkt als een mad max een kans te maken, ga je gang...

Twee minuten nadenken is voor de meeste mensen blijkbaar teveel gevraagd. Het hele idee van overleven en overlevingskansen getuigt van een gebrek aan intellect, kennis van zaken en een fatsoenlijk besef van de realiteit.

"Let them alone: they be blind leaders of the blind. And if the blind lead the blind, both shall fall into the ditch."
Ergo: ik laat jullie.

(bericht gewijzigd op 4-6-2008 21:16:55)
Op 04-06-2008 21:14:02 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
The A-Team: Cool
Maybe you can hire.....
Op 05-06-2008 2:25:02 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Tetzmol: Als je je nooit hebt voorbereidt sta je op het moment supreme met lege handen. En wie kent nou de toekomst? Wie had ooit verwacht dat er een paar idioten het WTC zouden binnenvliegen? Niemand toch? Je voorbereiden op onverwachte calamiteiten heeft niets met paranoïa te maken. Het is gewoon gezond verstand, je weet maar nooit. En als er nooit iets gebeurt is dat mooi. Maar je was in elk geval wel klaar voor het geval dat.
Het heeft dus niets met Niburu, 2012 of wat dan ook te maken. Gewoon gezond verstand en een gezonde argwaan tegenover onze overheid die je op dat moment supreme zal laten barsten omdat ze dce middelen niet hebben. Zorg dus zelf voor je eigen middelen van overleven.

Tetzmol.
“You never know what is enough unless you know what is more than enough.”
Op 09-06-2008 11:21:19 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
jspreen:
Tetzmol:

Wie had ooit verwacht dat er een paar idioten het WTC zouden binnenvliegen? Niemand toch?


Nee, niemand. En het is ook nooit gebeurd dus iedereen had gelijk. Maar, en dat is wel weer waar, eigenlijk had ook niemand voorzien dat een paar wegens "crimes against humanity" te veroordelen stukken tuig die gebouwen zouden laten ontploffen. Dus, als je 't zo bekijkt, dan zat het gros van de wereldbevolking wel fout.
Op 17-06-2008 15:06:01 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Tetzmol:
quest:

kijk eens, met kruisboog én vlammenwerpertje, gans geil mensch.

alle opgeklopte rampspoed waar jullie wellicht goedbedoeld aandacht op richten, wordt volgens mij in scene gezet en aangemoedigd door minder frisse types, illuminatie, whatever.
negeren die gasten.

Het is niet relevant wie de ellende aanricht. Of het nou Al Quaida, de Illuminatie, de natuur of wie/wat dan ook is, wij zitten met de gebakken peren. Daar kan je maar beter klaar voor zijn.
"Failing to prepare is preparing to fail." Hou dat maar in gedachten, en dan niet zeiken als het toch misgaat en je hebt je niet voorbereidt. Zoek het dan maar lekker zelf uit, maar weet dat het heel moeilijk is zonder de juiste kennis en middelen.

Tetzmol.
“You never know what is enough unless you know what is more than enough.”
Op 17-06-2008 19:00:13 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Tetzmol: Ik heb nagedacht, get real. Heb jij alles in handen in het leven? Ik niet...
Waar ik aan meewerk? Ik werk niet mee, ik zorg dat ik m'n gezin in tijden van nood ook kan onderhouden.
Ooit heb ik gediend in het Israëlische leger en daar werd ook altijd op zelfredzaamheid gehamerd. Eé'n nadeel, ik leerde er woestijnsurvival technieken.

Tetzmol.
“You never know what is enough unless you know what is more than enough.”
Op 17-06-2008 19:21:28 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
RF:
Tetzmol:

Ooit heb ik gediend in het Israëlische leger en daar werd ook altijd op zelfredzaamheid gehamerd. Eé'n nadeel, ik leerde er woestijnsurvival technieken.

Tetzmol.

en dan kom je in het "kurkdroge" nederland terecht
handig
(bericht gewijzigd op 17-6-2008 19:41:47)
blaat het niet dan schaapt het niet
Op 17-06-2008 19:41:47 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Libertarian: Ik ben van de partij!
Op 06-11-2008 21:45:22 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Uno: De "gordels" van het leven draag je zodra je werkelijk beseft dat: jij alles bent, en alles jou is.

Zodra je dat principe werkelijk ervaart, besef je dat de angst voor het onbekende vervaagt.

Want jij bent het onbekende

De keerzijde is dat wanneer je de "werkelijkheid" alleen als gescheiden en losstaand ziet, je die "werkelijkheid" ook zo zal ervaren.
Het is misschien praktisch om samen te werken om bepaalde standaarden te behouden, maar ik denk dat het functioneler is om de geest te focussen om de vooruitzichten die we willen.
In plaats van het visualiseren van toekomstige visie's die we eigenlijk willen vermijden

We krijgen uiteindelijk waar we onze focus op richten.
Uno Solo
Op 07-11-2008 0:44:30 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
nupeet:
Unity in the Heart of Diversity
Op 21-12-2011 9:10:25 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden