Nintendo, de Japanse spelletjesfabrikant doet gouden zaken met een methode om je grijze massa te trainen,Nintendo Brain Training ontwikkeld door de Japanse neurowetenschapper Dr. Ryuta Kawashima van de Tokohu Universiteit. Miljoenen 'Brain Training' games zijn sinds de lancering in Europa in juni 2006 verkocht.

Het spel bestaat onder andere uit eenvoudige denkoefeningen - zoals hoofdrekenen en lezen - die de verbindingscellen van onze hersenen zouden moeten stimuleren. Dr. Kawashima beweert dat iedere dag enkele minuten spelen je hersenen fit houdt. Onderzoek suggereert inderdaad een bescheiden effect.

Hersenen actief houden

De Nederlandse breinspecialist Jelle Jolles zegt dat dergelijke hersengymnastiek zeker waardevol is, maar daar hoef je geen speciale spelletjes voor te kopen. De krant lezen, kruiswoordraadsels of sudoku's invullen, je kleindochter opbellen, een nieuw recept uitproberen, wandelen, werken, ... ook dát stimuleert de hersenen. Zolang je actief blijft in diverse domeinen en zoveel mogelijk alle zintuigen inschakelt krijgen uw hersenen ruim voldoende prikkels om jong te blijven.

Redaxie: "U bent goed bezig: blogs op GW lezen helpt ook al!".

Hoe oud is uw brein?

Aan de universiteit van Maastricht doet Jolles onderzoek naar hersenveroudering. Hij stelt dat het vermogen om te leren en de soepelheid van de hersenen tot ver in de laatste levensfase nauwelijks afnemen, op voorwaarde dat je de grijze massa actief bezig houdt. Voor het ouder wordende brein is actief bezig zijn een absolute weldaad, laat je daarin dus ook niet ontmoedigen. Een ingesteldheid zoals 'Dit kan ik niet meer op mijn leeftijd' beïnvloedt het leervermogen al negatief.

58.454.009 x 45.908 = ???

Het vermogen van de hersenen om veel complexe informatie in een korte tijd op te nemen en te verwerken neemt af met de jaren, multi-tasking wordt moeilijker. Daarom is het belangrijk dat ouderen hun activiteiten goed plannen: verschillende dingen na elkaar doen kan perfect. Verschillende dingen tegelijkertijd willen doen werkt ontmoedigend. Tenslotte blijkt een eenvoudige positieve ingesteldheid voldoende om een gunstig effect op de hersen(ver)werking te hebben.

Promotie

Bij de release hoopte Nintedo dat de internationale allure van Nicole Kidman ervoor zorgde dat niet alleen de traditionele, jonge, mannelijke speler zich tot de draagbare spelconsole Nintendo DS zou aangetrokken voelen, maar ook een nieuw publiek het apparaatje gaat uitproberen. Ze hebben correct gehoopt gegokt.

De Australische actrice, die in juni 2008 41 wordt, zegt dat de hersentraining van Dr. Kawashima een geweldige manier is om je mentaal jong te blijven voelen. Voor 1% van het bedrag dat Kidman voor de spot uitbetaald kreeg wil ik dat ook verkondigen.

Promotievideo waarvoor Nintendo Nicole Kidman strikte:

Wim: Wii is daar?
Op 02-06-2008 0:44:20 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Edmund: Gewoon sodoku en kruiswoordraadsels helpt ook. Al die high tech is niet nodig. Wel leuk, maar geen must.
I've got a plan so cunning, you could put a tail on it and call it a weasel
Op 02-06-2008 10:29:30 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
celtic: Je hebt inderdaad geen dure snufjes nodig.
Mijn vader doet altijd kruiswoord puzzles en sodoku en zorg dat hij lichamelijk actief blijft.Dat is denk het belangrijkste. Maar die braintraining is wel grappig.
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 02-06-2008 10:45:30 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ja Horus: Het voordeel van zo'n Nintendo DS is dat je er mooi Zelda op kunt spelen - kan geen Sudoku tegen op.
I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
Op 02-06-2008 22:15:38 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden