Dat onderzoekers hebben uitgevonden dat planten onderling communiceren door middel van chemische signalen is zo langzamerhand wel bekend. Maar wist u dat ze hebben vastgesteld dat planten het weer kunnen beïnvloeden? Volgens onderzoekers van de Schotse Universiteit in Manchester verstaat kelp, een soort bruin zeewier, de kunst om wolken te creëren. De vraag is nu waarom deze planten er behagen in scheppen om zonnige dagen achter een wolkendek te laten verdwijnen.

Hoe planten wolken creëren

Wel, het blijkt dat deze planten zich prettiger voelen bij een bewolkte lucht als de zee zich bij eb terugtrekt. Op zonnige dagen zullen ze uiteraard uitdrogen. En als deze planten uitdrogen raken ze gestrest en beginnen jodide (een soort jodium) af te geven. Het opstijgende jodide zorgt dan weer voor wolkenvorming wat het zeewier beschermt tegen de ongewenste zonneschijn.

Zeewier blijkt een belangrijke rol te spelen in de vermindering van ozon (O3) dicht bij het aardoppervlak. Volgens de Schotse wetenschappers snijdt het mes aan twee kanten. Het jodine neutraliseert de ozon in de atmosfeer terwijl de jodine-moleculen in de hogere luchtlagen als aanhechtingspunt voor condensatie fungeren, waardoor wolken gevormd kunnen worden. Op deze manier krijgen wij een schonere lucht en het zeewier haar bescherming.

Communicatie tussen planten

De ontsluiering van de geheimen van de plantenwereld is nog maar nauwelijks begonnen en elke volgende ontdekking doet het vermoeden rijzen dat planten meer zijn dan passieve organismen die onderling geen contact hebben. De planten blijken er zelfs vrolijk op los te kletsen over hun privé netwerken. Wie weet wat voor berichten er over en weer worden doorgegeven. Planten zijn dus helemaal niet zo saai te zijn als werd gedacht. Misschien is het uiteindelijk toch zo gek nog niet om eens een praatje te maken met uw planten.

Veel planten vormen interne communicatienetwerken die erg veel lijken op onze computernetwerken. Klaver, riet, aardbei en een variëteit aan grondbedekkers bij voorbeeld vormen van nature een netwerk omdat de individuele planten gedurende een bepaalde periode verbonden blijven met de moederplant door middel van het wortelstelsel.Volgens de Schotse onderzoekers dient dit onderlinge communicatiesysteem om elkaar te waarschuwen voor gevaar. Als bijvoorbeeld een van de planten door rupsen wordt aangevallen, zal het slachtoffer de aangesloten leden via het interne netwerk waarschuwen. Dit vroege waarschuwingssysteem zorgt er voor dat de andere planten beschermende chemicaliën gaan aanmaken zodat ze minder aantrekkelijk zullen zijn voor de oprukkende rupsen waardoor de schade tot een minimum kan worden beperkt.

Planten herkennen familieleden

Wat ook een nieuw concept is dat planten hun eigen familie blijken te herkennen en elkaar helpen te overleven. Deze sociale vaardigheden schijnen zich zelfs uit te strekken tot planten die niet bij de familie horen, maar hoe dat in z’n werk gaat is de onderzoekers nog niet duidelijk.

Dit gegeven werd eerder dit jaar ontdekt door een wetenschapper van de Universiteit in Ontario, Canada. Hiermee is aangetoond dat planten tot relatief complexe sociale interacties in staat zijn, ook al hebben ze geen aantoonbaar geheugen en/of modus herkenning. De studie wees uit dat wilde kustplanten die normaal gesproken ongegeneerd voortwoekeren minder uitbundig groeien als de ze grond delen met hun eigen soort. Hoe deze planten nu precies kunnen vaststellen dat hun buren familie zijn blijft (nog) een mysterie.

Uit het voorgaande en meerdere studies op dit gebied blijkt dus duidelijk dat het beeld dat wij van planten hebben dringend aan revisie toe is.

Zie hiervoor ook “Communicatie met planten” en “Een achterwaartse salto in de evolutie”.

Bron:The daily galaxy

Gerelateerd aan deze publicatie:
Gerard: Ook hier is weer duidelijk dat de natuur heel wat intelligenter is dan wij denken te weten. Van dit soort dingen kan je langzamerhand wel een lange lijst maken.
'Don't forget rule number 6'
Op 29-05-2008 7:46:01 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gerard:
Deva:

Toch wel sneu dat ze dat nu allemaal ontdekken, als de genetische manipultie volop aan de gang is . It's to late my friend !

Ach, ook daar heeft de natuur wel een antwoord op. Het zal ons waarschijnlijk weer eens niet bevallen, maar dat heb je al snel als je bezig bent je eigen graf te graven;-)
'Don't forget rule number 6'
Op 29-05-2008 10:53:14 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden