Iedereen op deze planeet wordt 'of íe nou wil of niet, bij de geboorte lid van een club of vereniging . Zo heb ik door mijn geboorterecht automatisch een lidmaatschap gekregen van een club die zich 'het Koninkrijk der Nederlanden' noemt. Een dergelijk lidmaatschap van deze specifieke club wordt door velen begeerd en ik zou mijzelf dus gelukkig moeten prijzen. Toch kleven er wat nadelen aan het lidmaatschap...

Zo zijn er bijvoorbeeld de torenhoge contributies die telkens weer opgehoest moeten worden en de wirwar aan statuten, huisregels, clubreglementen, ver- en geboden waarmee het clubbestuur haar leden blijft bestoken. Domweg het lidmaatschap opzeggen is niet mogelijk, hoogstens kan men het ene lidmaatschap vervangen door een ander. Maar men zal altijd wel ergens lid van moeten zijn en dat is raar.

verloren stam
( Nog niet iedereen is lid van een officiële club of vereniging, maar voor hoe lang? )

Ik ben geboren op een piepklein stukje kosmisch drijfhout in een onmetelijke oceaan die we 'de ruimte' noemen. Op zich is dat statistisch gezien een hele prestatie om precies op dat piepkleine bolletje het levenslicht te mogen aanschouwen. Meer nog als je bedenkt dat van die miljoenen levensvormen die er op dat door de kosmos suizend stukje steen voorkomen ik juist als mens geboren ben. Mijn taak zou volgens de formele planning simpel zijn, gewoon proberen te (over)leven in zo volmaakt mogelijke harmonie met mijn omgeving.

U voelt 'm al aankomen, het liep anders. Mijn voorgangers en mede-winnaars van de kosmische loterij met als hoofdprijs een kortstondig verblijf op aarde konden het niet laten om zich te organiseren. Aanvankelijk leek dat juist zo een goed plan om onder het motto 'samen sterk' te strijden tegen de elementen. Maar omdat de elementen niet altijd tegen zitten streed men algauw tegen elkaar.

'Briljanten geesten' verdeelden het blauwe knikkertje op in gebieden en zeiden tegen iedereen die toevallig in dat gebied woonde of geboren werd dat het gebied van hun ‘eigendom’ was en dat zij aan hen moesten gehoorzamen.
En zo ontstonden de eerste verenigingen onder zelfbenoemd bestuur. De contributie moest met bloed, zweet en tranen betaald worden. De afzonderlijke leden noemde men toen consequent 'onderdanen' om hen eraan te herinneren dat ze vooral onderdanig waren en vooral moesten blijven.
Hoewel u en ik tegenwoordig nog steeds formeel onderdaan zijn wordt die term gemaskeerd door het neutraal klinkende 'burger'.

Enfin, wat doen verenigingen en clubjes? Juist die gaan met elkaar wedijveren. Bloemschikclubjes en tennisverenigingen strijden om een bekertje of vaantje, dat is leuk. Ieder clubbestuur weet dat alleen maar contributie innen, reglementen uitvaardigen en bouwen aan het clubhuis leidt tot opstandige leden. Dus om die aandacht af te leiden moet er gewedijverd worden. Bij overwinning is het feest en bij verlies werd de oorspronkelijk club geïncorporeerd in die van de winnende partij. Zo ontstonden er hele grote clubs en verdwenen er anderen.

Nu een flinke tijd later ben ik heel ver van mijn oorspronkelijke missie van simpelweg ongelimiteerd 'zijn' in zo optimaal mogelijke harmonie. De leden van de sekte die zich 'de mensheid' noemen hersenspoelen iedereen die uitverkoren is een tijdje op dit bolletje mee te reizen dat je ergens lid van moet zijn en vooral onder een bestuur moet vallen. Zonder een clubpas of lidmaatschapskaart ben je niemand en kan je formeel geen enkele club betreden en aangezien de hele wereld tot op de laatste centimeters is opgedeeld in clubs en verenigingen zou een lidmaatschapsloos iemand eigenlijk van deze bol af moeten.


( Leden van de Franse club kiezen een nieuw bestuur )

”I refuse to join any club that would have me as a member” zei Graucho Marx en sloeg daarmee de paradoxale spijker op de kop. In de 18de eeuw waren het de leden van de Franse club die het toenmalige voltallige bestuur een kopje kleiner maakte. Maar net zoals de Russische leden een kleine honderd jaar later ook hun bestuur in mootjes hakten maakten ze de fout om een nieuw bestuur aan te stellen. Enfin, l'histoire ce répète.

We zijn maar tijdelijk uitverkoren om de unieke ervaring op te doen op één van de opmerkelijkste hemellichamen in ons zonnestelsel en het is jammer om te zien dat we het grootste deel van die tijd bezig zijn met clubactiviteiten, statuten en reglementen. Waarom dat jammer is kunt u hieronder zien.
 
Ward Aal: IK WIL MIJN LIDMAATSCHAP OPZEGGEN!!!!
Het is net als UPC en Planet: als je er eenmaal in zit, kom je er nóóit meer van af.

Ward
Op 06-06-2008 9:57:24 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gerard:
RB:

Ik ben het ook met je eens. Misschien moeten we een soort club oprichten. Maar dan uiteraard een zonder al teveel doelstelling (want dat is een filter) en zonder leden (omdat lidmaatschap per definitie uitsluit). Een soort open verbond ter bevordering van eh... alles dat in de toekomst een plaats zou kunnen hebben!

Aan de andere kant... misschien is dat toch niet zo'n heel erg praktisch idee. Bah, daar zit je dan weer met twee hersenhelften!

Er zijn er meer die in die richting denken, er moet iets gebeuren.
Kijk hier maar eens naar de comments:
http://zapruder.nl/portal/artikel/balkende_gezien_meld_de_misdaad_al_dan_niet_anoniem/
'Don't forget rule number 6'
Op 07-06-2008 4:16:54 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gerard:
RB:

Ja, ik weet het. Ze zitten allemaal in mijn hoofd (en vice versa), maar er moet een weg zijn.

Ja, tijd om iets nieuws te bedenken. Gebruik maken van de nieuwe media, synchroniseren van de goede wil van alle mensen die ermee bezig zijn, de kleine verschillen van mening niet opblazen maar voor het grote plaatje gaan, geen ideaal, maar gewoon praktisch menselijk, in ieders belang (want we hebben allemaal eten, schone lucht, een woning enz. nodig. Zit zomaar wat voor me heen te filosoferen.......
'Don't forget rule number 6'
Op 07-06-2008 20:34:18 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden