Dieren staan altijd wel garant voor verbazingwekkende of wonderlijke verhalen daarom maar weer eens een samenvatting van wat opmerkelijke berichten. Zijn ratelslangen aan het evolueren? Of wat dacht u van een wants als hulpje van de veearts? Maar er is meer. Een kikkertje uit een science fiction boek, een possum op hachelijk avontuur en de beroemdste vergeten apen. U ziet het allemaal op Grenswetenschap.nl

triops

( Zie hier een filmpje van een Alien-achtig wezen dat nog het meest weg heeft van een triops. Maar zo groot? )

Ratelslangen evolutie?

Het gif van Amerikaanse ratelslangen is aan het veranderen . Volgens wetenschappers en toxicologen komen slachtoffers van ratelslangenbeten eerder in levensbedreigende situaties dan ooit tevoren. Volgens toxicoloog Steven Curry lijkt gif van deze slangensoort in de afgelopen vijf jaar aan kracht te zijn toegenomen. Waarom het gif van de slangen evolueert weet men nog niet. Sinds 2002 zijn er in Arizona minstens vijf personen ten gevolge van een slangenbeet overleden. Tips van de kenners: draag altijd hoge schoenen in gebieden waar ratelslangen voorkomen en stap altijd op de rotsen en nooit erover heen.

beet ratelslang
( Waarom nog giftiger? Een beet van een ratelslang was al effectief genoeg )

Natuurlijk bloed afnemen.

Bloedafname is een vervelende procedure waar een enge naald aan te pas komt. Veel mensen raken toch een beetje gespannen als er wat bloed moet worden afgenomen. Maar het zijn niet alleen de mensen die er een hekel aan hebben, ook dieren vinden zo'n naald maar niets. Maar waarom zou je moeilijk doen als het ook makkelijk kan. In plaats van een naald kan men ook de natuurlijke variant zijn of haar werk laten doen. In de Londen Zoo gebruikt men nu een bloedzuigend wantsje om de vervelende klus te klaren.


( Wants aan het werk op een giraffe. )

Zet het wantsje op het dier waar je het bloed van wilt hebben en wacht een kwartiertje tot half uur en voila. Pijnloos, stressloos en geheel op natuurlijke wijze trekt een lid van de Triatominae het bloedmonster. Om het bloed vervolgens uit het wantsje te krijgen is een koud kunstje. Het wantsje zelf overleeft deze terugwinning niet. Tja dat krijg je als je niet aaibaar bent.
(Wilde wantsen moet men voor deze procedure niet gebruiken omdat als dank voor het bloed ziekten kunnen overdragen.)

Killer kikker.

kikkers van de familie Arthroleptidae hebben een heel opvallende manier van verdedigen. In plaats van het gebruikelijke giftige huidsecreet of een felrode buik als waarschuwing gebruiken deze kikkertjes een methode die we normaal alleen uit horrorfilms en stripboeken kennen. 12 leden van de Arthroleptidae hebben een speciale beenstructuur. Zodra het kikkertje wordt opgehapt perst het scherpe botpunten door de huid naar buiten. Auw.

killer kikker
( Bijzonder kikkertje met gevaarlijke botstructuur )

Possum in de pot.

Wat voor sommige de grootste nachtmerrie is werd voor Australiër Tim Fraser werkelijkheid. Terwijl hij de was deed hoorde hij vreemde geluiden uit zijn toiletpot. Toen hij keek zag hij het water in de afvoer borrelen toen er plotseling een wezentje met puntige oren en grote oogjes uit de pot opdook. Het bleek een half verzopen possum te zijn. De possum moet een gevaarlijke weg door het buizenstelsel hebben afgelegd met een verraderlijke zwanenhals aan het eind. De possum overleefde zijn of haar avontuur.

possum
( Kiekeboe, daar ben ik dan )

Volgens Nigel Williamson van Nigel's Animal Rescue is het niet ongebruikelijk dat possums zich in de nesten werken. Zo moet hij bijna ieder dag wel ergens een possum uit een schoorsteen redden. Afgelopen februari wist een possum een onderstation 'op te blazen' waardoor er 15,000 huizen zonder stroom kwamen te zitten. Possums gebruiken ook vaak de bovengrondse stroomkabels om veilig voor katten en honden te reizen.

Beroemde apen.

Voor Nederland is Bokito misschien wel de bekendste primaat. Maar mondiaal gezien zijn er meer apen geweest die kortstondig in het sportlicht stonden. Klik hier voor een keur van die vergeten beroemdheden en leer meer over hun doorgaans trieste lot.

Als uitsmijter nog even een filmpje over de Geoduck. Weet u nog, de bijna obscene zeevrucht?
Gerelateerd aan deze publicatie:
Cheshire Cat: @Maan

Bovenstaande foto lijkt inderdaad een triops te zijn, hier nog een link met enkele foto's:

http://englishrussia.com/?p=1633

Op die link beweert men dat het dier 5 foot lang is (1.2 meter), maar het lijkt mijn maar een centimeter of 10 te zijn, idem voor de video.
Echter heb ik geen informatie kunnen vinden van triops die zo groot worden (hoog uit 5 cm!).
Dus toch apart.
"We're all mad here."
Op 07-06-2008 6:04:49 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden