Een van de grootste bekommernissen van de Amerikaanse geheime diensten is bioterreur. Dit blijkt uit een verklaring van Mike McConnell, directeur van Amerika's National Intelligence, gepubliceerd in het maandblad The New Yorker begin dit jaar.

McConnell, is zeer bezorgd over een pandemie zoals vogelgriep, zeker als die als terreurwapen zou worden ingezet. McConnell zegt dat men er een menselijk virus zou kunnen van maken met 50 tot 500 miljoen doden als gevolg.

De directeur van het BioWeapons Prevention Project in Genève, Jean Pascal Zanders, vindt de uitspraken van McConnell overdreven.

Zanders: "Je kunt uiteraard nooit uitsluiten dat terroristen of een staat een aanslag zullen plegen met biologische wapens. Maar de realistische scenario's wijzen in een andere richting. Een van de redenen waarom we nog altijd geen terroristische aanslag met biologische wapens hebben gehad is net omdat het heel moeilijk is. Je hoort wel eens scenario's over biologische wapens die in een keuken of badkamer gemaakt worden, maar wie op die manier te werk zou gaan zou zelf direct gedood worden. Met andere woorden: je moet al over een goed uitgerust laboratorium beschikken".

Antrax

Antraxbrieven hebben in 2001 in de Verenigde Staten vijf dodelijke slachtoffers gemaakt. Het is heel goed mogelijk dat de antraxsporen zijn aangemaakt in zo een laboratorium. Zanders zegt dat men in een laboratorium per definitie nooit meer dan een paar gram kan aanmaken, en aangezien antrax niet kan doorgegeven worden van mens op mens moet je al over een enorme productiecapaciteit beschikken als je veel slachtoffers wil maken. Volgens Zanders hebben individuen die capaciteit niet.

Antraxbesmetting
(de gevolgen van blootstelling aan antrax)

Vogelgriep of pokken

In tegenstelling tot antrax zijn pokken wel overdraagbaar van mens tot mens, de vogelgriep in de toekomst misschien ook. Potentiële gevolgen zijn dus apocalyptischer.

Zanders: "De Wereldgezondheidsorganisatie is bezorgd over de vogelgriep. Vandaag zijn er al een handvol gevallen van besmetting van mens op mens vastgesteld en in de toekomst zou vogelgriep verder in die zin kunnen muteren. Maar om vandaar de sprong te maken naar bioterrorisme? Over de mechanismen hoe het vogelgriepvirus de mens zou kunnen besmetten en op andere mensen overdraagbaar zou kunnen worden is momenteel nog weinig geweten. Een artificiële mutatie veroorzaakt door een terrorist lijkt bijzonder ver weg".

Een aanslag met het pokkenvirus is volgens Zanders niet realistisch omdat de ziekte is uitgeroeid. Enkel in twee laboratoriums is nog een collectie van het virus aanwezig: één in de VS en één in Rusland. Onder de hoede van de WHO worden die nu aangewend voor onderzoek.

Pokken
(aantasting van het lichaam door het pokkenvirus)

Risico's

Zanders is meer bezorgd over de risico's van bioterrorisme voor dieren en planten, omdat de economische schade enorme gevolgen kan hebben. En gelijk heeft hij wel: denk maar eens aan de enorme marktaandelen die de Britse vleesindustrie heeft verloren ten gevolge van mond- en klauwzeer.

Bron: Mondiaal Magazine, mei 2008, nr. 54

Libertarian: "09-06-2008 | 00:00: Een van de grootste bekommernissen van de Amerikaanse geheime diensten is bioterreur."

En ik was al klaar met lezen. Goed blog!
Op 26-12-2008 0:00:07 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden