Beep- beep- beep- beep- beep- beep- beep- be- KLAK. Goedemorgen, dit is weer even uw wekservice. Excuus dat ik u uit uw slaap van voetbal, busstakingen en stijgende brandstofprijzen moet halen, maar het is weer tijd om heel even de oogjes te openen. Balkenende, Verhagen en natuurlijk Beatrix waren onlangs te gast op de Bilderbergconferentie. U weet wel, die schimmige groep elite die van tijd tot tijd behoefte heeft aan 'informeel samen zijn'. Geld en macht samen achter gesloten deuren dat is vragen om ellende.


( De koning hield letterlijk zijn hoofd niet bij crowd control )

Niets blijft en ook de wereld om ons heen is aan het veranderen. De grote vraag is natuurlijk wie geeft er richting aan die veranderingen. Het verhaal dat we in een democratie leven en dus het volk sturing geeft is apekool. Kijk bijvoorbeeld naar de Europese grondwet die ons door de weigerachtige strot is geduwd.

Het grootste probleem van machthebbers is om de macht te behouden. Vroeger deed men dat door in hoge kringen te trouwen en zo de macht en het geld in de familie te houden. De wereld is tegenwoordig wat groter en dus moeten zij allianties sluiten. Clubjes zoals de Bilderberg helpen daarbij. Netwerken dus, vriendjes worden en de macht en het geld van broekzak - vestzak te laten rollen. Sinds de Franse revolutie waarbij het gepeupel de koppen van de elite liet rollen staat 'crowd control' hoog op de agenda van 'happy few'.

Crowd control komt in vele gedaanten. Zo is bijvoorbeeld Koninginnedag eigenlijk niets anders dan één groot charme offensief. Of dacht u nu werkelijk dat Bea, Willem en Maxima zich verheugen om een dagje te gaan zaklopen, klootschieten of salsadansen met Jan met de Pet? Een andere techniek is verwarring en angst zaaien en vooral de aandacht afleiden van zaken die er toe doen. De uitvoering daarvan ziet u dagelijks terug in de kranten.

De macht houden.

Het volk is als een drukvat. Wil men greep op het gepeupel houden en een explosie voorkomen dan moet men verschillende kraantjes bedienen. Dat luistert heel nauw en de elite moet als professioneel machinist de radertjes laten draaien.

Zo is er het kraantje retoriek. Draait men dat kraantje open dan krijgt men de handen op elkaar door leugens over een zogenaamde vijand. De laatste keer vloeide daar 'war on terror' uit. Het probleem met retoriek is dat zij beperkt houdbaar is. De historie laat zien dat vroeg of laat het volk erachter komt dat zij voor een karretje waren gespannen. Zo ziet momenteel 54% van de militairen niets meer in een missie in Afghanistan. Die zijn dus al wakker geworden.


( Volk als exploderend drukvat )

Dan is er het kraantje regels. Draai je die open dan maak je subversieve elementen monddood. Het duurt dan wat langer voordat het volk door heeft misleid te zijn. Maar als er te veel regels (en dus vormen van onderdrukking) komen werkt het averechts. Het oppakken van cartoonisten, dagelijks afluisteren van minstens 1681 telefoongesprekken en meer van dat soort oekazes gaan zich wreken. Het is te open en maakt teveel 'lawaai' daar worden mensen van wakker. Kraantje regels gaat even een stukje dicht en een ander kraantje gaat open.

Kraantje arm houden. Wie geld heeft is gevaarlijk. Wat geld in de zak maakt dat men minder zorgen heeft en dus meer tijd om de blik naar buiten te richten. Meestal is dat door de kop in het zand van verre vakantieoorden te steken of door een green-brevet voor golf te halen. Dat is prima. Maar een deel gebruikt de extra tijd om eens kritisch om zich heen te kijken. Dat is niet prima. Machthebbers weten dat geld en gepeupel niet goed samen gaan dus moet men afromen. Dat kan door hogere belastingen, hogere voedsel en brandstofprijzen en zelfs hogere boetes.

Toch kan kraantje arm niet altijd open staan. Als zelfs de politie zich uitspreekt tegen hogere boetes en het volk ontdekt dat de hogere brandstof en voedselprijzen komt door speculanten en we dus weer een rad voor de ogen zijn gedraaid kan arm houden omslaan in rebellie.

Het volk begint te morren en steeds meer mensen beginnen virtuele rotte appels en tomaten op de vele fora die er zijn te gooien. Dat is het moment dat de elite een uitlaatklep op het drukvat open zet.

Ik was al een tijdje benieuwd naar de uitlaatklep en afgelopen week was ie er dan. Emile Ratelband wierp zich plotseling op als messias om de grootste irritaties van het gepeupel te kanaliseren.

Succesgoeroe Emile Ratelband gaat burgers, onder andere in seminars, oproepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid om zo massaal in verzet te komen tegen de grootste irritaties van Nederland: de alsmaar uitdijende files, de torenhoge benzineaccijnzen, de btw-verhoging, de vliegtaks, verpakkingstaks en al het overige 'overheidsfalen' waardoor de burgers steeds meer in het nauw komen.

Voorheen nam niemand de mislukte poffertjesbakker met megalomane trekjes serieus. Maar wat zien we in de reacties op diverse fora? Inderdaad, het klootjesvolk maakt instemmende geluiden en richt bij gebrek aan beter de hoop op Tjakka. De elite lacht in het vuistje, de aandacht is weer even afgeleid en de druk in het vat is weer wat afgenomen.

Natuurlijk is het slechts tijdelijk en over enkele weken is Ratelkep weer uit beeld verdwenen. Dan tappen ze weer uit het kraantje 'dom houden', 'brood en spelen' of 'verdeel en heers'. Ondertussen draait de elite overuren aan hun eigen plannen en doelen.

 

Picobyte: Altijd wel leuk die verhaaltjes en geheimzinnige toestanden maar wat is macht nu werkelijk... een beetje dikke auto rijden een grote boot en een eigen golfbaan bezitten, olie verkopen tegen woeker prijzen??
Voor mij persoonlijk staat macht voor heel andere zaken.
(bericht gewijzigd op 11-6-2008 2:02:10)
Stroom moet vloeien.
Op 11-06-2008 2:01:40 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lanoe: Mooi blogje

Carpe diem homo universalis
Carpe diem homo universalis
Op 11-06-2008 9:54:56 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ivoryke^: tis toch van de schofterige al die extra kosten op de benzine... en de mensen met minimum loon maar elke cent omdraaien om maar naar het werk te komen... zeker als je niet in de randstad woont.
Moeten is een keuze...
Op 11-06-2008 11:54:33 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden