In Egypte heeft Zahi Hawass gisteren een vierduizend jaar oude piramide onthuld die zoek was geraakt en onlangs werd herontdekt.

De piramide is waarschijnlijk gebouwd door farao Menkauhor, een minder bekende farao die maar acht jaar aan het bewind was. In 1842 maakte de Duitse archeoloog Karl Lepsius melding van de piramide bij een opsomming van zijn vondsten in Saqqara. Hij noemde het bouwsel de 'piramide zonder kop', omdat de top ontbrak.

Hawass

Karl Lepsius' vondst raakte bedolven door woestijnzand en al die tijd kon niemand Menkauhors laatste rustplaats terugvinden. Een team onder leiding van de Egyptische hoofdarcheoloog Zahi Hawass vond na anderhalf jaar graven alleen de voet van de piramide - de 'superstructuur', zoals de Egyptenaren zeggen - onder acht meter zand terug.

Zahi Hawass leidde op 5 juni een groep journalisten rond op de vindplaats in Saqqara, de dodenstad en begraafplaats van de vorsten van Memphis, de hoofdstad van het Oude Koninkrijk even ten zuiden van Caïro. De stijl van de piramide wijst erop dat die stamt uit de Vijfde dynastie, zei hij. Daarmee zou de piramide slechts tweehonderd jaar jonger zijn dan de beroemde grote piramide van Giza, die in de klassieke Egyptologie werd voltooid rond 2500 v. Chr. Een andere aanwijzing voor deze datering is een grijs granieten deksel van een sarcofaag die in de piramide is aangetroffen en die typerend is voor de genoemde periode.

Hoe imposant de piramide mogelijk is geweest valt uit de rechthoek van grote rotsblokken in een vijf meter diepe kuil niet af te lezen. En in de grafkamer die de piramide bevat is geen cartouche - de naam van de farao in hiërogliefen - gevonden waaruit blijkt dat de piramide aan Menkauhor behoort. Maar Hawass is ervan overtuigd dat het zo is, omdat 'alle gegevens' daarop wijzen.

Edmund: Hawass schudt weer wat uit de mouw van zijn lange jas.
I've got a plan so cunning, you could put a tail on it and call it a weasel
Op 06-06-2008 10:55:53 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ward Aal: Sarcofaag?
Lag de mummie er nog in dan?

Ward
Op 06-06-2008 11:14:15 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
celtic:
Ward Aal:

Sarcofaag?
Lag de mummie er nog in dan?

Ward

Die was waarschijnlijk nog zo vers dat hij Hawass,begon uit te schelden.Geef hem eens ongelijk
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 06-06-2008 11:29:26 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Hathor: Een archeologe/egyptologe vriendin van me vroeg me om nieuws omtrent deze vinding (door Hawass) ... Zij sms-te me terug in de misterieuze woorden: "Wij denken dat het anders zit.. later meer" Dat laat ik jullie dan weten.
Op 15-09-2008 14:50:40 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden