Er zijn klimaatsceptici die zwaar twijfelen aan de eventueel belangrijke rol van de mens in de opwarming van de aarde. Op één punt lijken ze gelijk te hebben: de temperatuur op aarde stijgt of daalt soms sneller dan de concentratie van het broeikasgas CO2. Dit was bijvoorbeeld het geval tijdens de laatste kleine ijstijd van 400 jaar terug.

Algemeen wordt aangenomen dat eerst de hoeveelheid CO2 moet stijgen om een temperatuursverhoging te veroorzaken. Die definitie klopt dus niet volledig. Het is zelfs zo dat de CO2-concentratie gevoeliger is voor temperatuursveranderingen dan omgekeerd.

In de loop der tijd schommelen temperatuur en CO2-gehalte in de atmosfeer, maar dat wil niet ondubbelzinnig zeggen dat ze dat hand in hand altijd in dezelfde richting doen. Nader onderzoek heeft nu uitgewezen dat ze in twee richtingen kan werken, dus ook van de temperatuur naar de CO2-concentratie, waarbij CO2 zelfs gevoeliger zou zijn voor temperatuursveranderingen. En dat is anders dan ons is voorgehouden.

Het vakblad Geophysical Research Letters meldt dat dit geen goed nieuws is omdat het de zaken alleen nog maar zou verergeren. Het zit zo: boven op de extra CO2 die wij als mensen de lucht in pompen gaat er nog meer CO2 circuleren als gevolg van de reeds hogere temperaturen.

Grafiek

De eerste wetenschappelijke bevindingen hebben het over een bijkomende stijging van 50% ten opzichte van de broeikasgas-standaardmodellen. En die hoeveelheid is zo gigantisch dat een sneeuwbaleffect niet uit te sluiten valt.

Zorgen maken?

Neen. Dat doen we niet. Dat blijkt tenminste uit een Noorse studie in het vakblad Climate: Nederlanders zijn het meest gerust in de klimaatsveranderingen (ondanks het feit dat we bijna gelijk met de zeespiegel leven), gevolgd door de Denen en de Belgen.

Hoogtebestand Nederland

De verklaring die in het vakblad gegeven werd is dat mensen in welvarende, maar vooral rijke landen, minder bereid zijn te investeren in zaken die ze als een bedreiging voor hun rijkdom beschouwen. Dus: hoe welvarender een land, hoe minder de bewoners zich zorgen maken om de eventuele gevolgen van het broeikaseffect. Bovendien zouden we ook niet willen weten dat we in belangrijke mate verantwoordelijk zijn voor de uitstoot van broeikasgassen.

Gerelateerd aan deze publicatie:
Picobyte: Waterdamp is pas echt een broeikasgas, wolken reflecteren overdag zonlicht terug de ruimte in wat een afkoelend effect geeft en snachts doe ze het omgekeerde door warmtestraling van het aard oppervlak terug te kaatsen naar de aarde.
CO2 is een hoax van de bedrijven die er geld aan verdienen en het houdt de mensen meten mooi bezig zodat ze gen oog meer hebben voor chemisch afval dump en andere echte milieu problemen.
Stroom moet vloeien.
Op 15-06-2008 16:53:48 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Broh-Koh Lee: Omdat de CO2-stijging en daling 800 jaar achterloopt op de temperatuurstijging en -daling.
Bekijk de docu met échte info.
(bericht gewijzigd op 18-6-2008 15:54:35)
Fruit dan?
Op 18-06-2008 15:54:35 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gerard:
Carlo:

Heb ik gezien.
Het word steeds duidelijker dat de zon de meeste invloed heeft op ons klimaat en als de trend van koeling die er nu is doorzet het in 2028 14 graden kouder is.

Wie weet worden we straks bedolven onder een dik pak sneeuw.

Welnee, het is maar wat je trend noemt: doorgaan in een bepaalde richting, of een golfbeweging. Dat laatste schijnt voor het brein niet zo goed te bevatten lijkt wel, maar als je grafieken bekijkt, van wat dan ook, zie je over langere periodes altijd bepaalde golfpatronen. Dat geld voor bijna alles, zowel voor temperatuurveranderingen als financiële markten en ga maar door. Gann was een heel slimme jongen die er steenrijk mee geworden is.
'Don't forget rule number 6'
Op 19-06-2008 7:01:27 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Edmund:
Deva:

Zonnevlekken-toename hebben te maken met de strijd van aartsengel Michael , en ik kan u verzekeren ;the battle will become very very hot !

De zon is een zuigende kracht , maar ......stuwt op de plaats van de vlekken het ijzer naar buiten . Zo ontstaat het Het Ijzeren Zwaard van Michael om de antichrist te verslaan .
En ...winnen zal ie .

Wat of wie is de antichrist volgens jou?
I've got a plan so cunning, you could put a tail on it and call it a weasel
Op 19-06-2008 11:15:41 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden