De slootbak blijft verbazen. Nadat Koen zo vriendelijk was om een uiterst vraatzuchtige libellelarve vet te mesten kon het natuurlijk niet uitblijven dat het diertje zou uitgroeien tot een prachtige libel. Als de tijd rijp is klimt de larve uit het water tegen een rietstengel op en scheurt dan letterlijk uit z'n larvenjasje om als volgroeide libel te voorschijn te komen. Gelukkig koos onze larve een gunstig tijdstip voor de wedergeboorte uit zodat we het hele proces van dichtbij konden volgen.

keizerlibel

( Koen en zijn nieuwbakken keizerlibel )

De libellelarve had al veel werk voorbereid zodat de laatste stap van larve naar libel slechts een paar uurtjes duurt. Op het moment dat de larve uit het water kruipt zit er al een complete libel in. Door zich op te pompen scheurt de libel letterlijk uit z'n larvenjasje en is bijna klaar om als een soort Apache-helikopter zijn vraatzucht in de lucht voort te zetten.

libellelavre
( De restanten van de larve blijven vrijwel intact achter )

De net verschenen libel moet nog even drogen en alle vouwen uit de vleugels pompen. De libel zit dan rustig in het zonnetje op de restanten van zijn vorige leven. Koen legt uit dat er een verschil is tussen juffers en libellen. "juffers," zo zegt Koen, "lijken heel erg veel op libellen. Maar libellen kunnen de vleugels niet op hun rug samenvouwen en juffers wel". "Dus," zeg ik, "als ik een libel-achtig wezen zie dat zijn vleugels in rust gespreid houdt dan is het zeker weten een libel?" "ja," zegt koen, "tenzij het een pantserjuffers is, want die houdt zijn vleugels ook wijd". En zo zijn er altijd weer uitzonderingen die de regel ontkrachten.


( De libel net uit het larven jasje en voor de laatste maal de vleugels nog samengevouwen. Eenmaal opgepompt blijven de vleugels gespreid staan. )

Nadat onze libel zich geduldig op de foto had laten zetten was de tijd rijp voor de eerste vlucht. Zonder vlieglessen of vallen en opstaan vloog de libel rechtstandig omhoog om met een sierlijke bocht zijn of haar nieuwe rol in het ecosysteem te spelen.

Gerard: Wist niet dat er opblaasinsecten bestonden, nog niet eens van plastic!
'Don't forget rule number 6'
Op 21-06-2008 7:30:36 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Edmund: Ik dacht dat libelles gevaarlijke beesten waren. Dat heet men mij tenminste altijd wijsgemaakt. Niet dus?
I've got a plan so cunning, you could put a tail on it and call it a weasel
Op 21-06-2008 10:48:25 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lanoe: Volgens mij kunnen ze wel pikken maar alleen als ze zich bedreigt voelen?

Maar Koen is de expert dus die weet het vast wel.

Carpe diem homo universalis
Carpe diem homo universalis
Op 21-06-2008 11:53:45 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ivoryke^: Hoe dan ook zijn het prachtige beestjes. Soms verdwalen ze weleens en zitten ze bij mij opt balkon.
Moeten is een keuze...
Op 21-06-2008 0:50:02 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden