In een eerder blog lieten we u op basis van officiële cijfers zien dat de magnetische Noordpool in een versneld tempo aan het verschuiven is. Wat de reden hiervan is, is onduidelijk.

Los van de reden willen we dit fenomeen natuurlijk in de gaten blijven houden. Probleempje is echter dat we nergens de officieel gemeten cijfers vanaf 2006 kunnen vinden. 2005 Is het laatste jaar op basis waarvan we de meest recente positie van de magnetische Noordpool kunnen afleiden. Onze vraag: weet u meer en weet u (onderbouwd) aan te geven waar de magnetische Noordpool tegenwoordig gesitueerd is? Laat het ons weten!

Polen verlopen
Gerelateerd aan deze publicatie:
Edmund: Raar die versnelling. Ook raar dat je daar verder niemand over hoort. Kan niets te maken hebben met het ijsvrij worden van de Noordpool, toch?

I've got a plan so cunning, you could put a tail on it and call it a weasel
Op 21-06-2008 10:30:49 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
aya: http://www.spacecenter.dk/~nio/papers/EOS_pole.pdf

De wetenskappers zijn wel heel erg voorzichtig in hun waarnemingen! Blijkbaar vertrouwen ze de oude meet methodes niet meer en wachten ze op de satallite data voor hun eind conclussie.

Maar sinds 2005 tot 2007 vliegt de noordpole nog steeds met 50km p/j richting siberie!
Op 21-06-2008 10:49:13 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
aya: Als men het helemaal wil weten dan kan men meneer Olsen een mailtje sturen

http://www.space.dtu.dk/English/News/News.aspx?guid={34A3C2AD-1E8F-48D9-8ADC-82F761611B6F}
Nvdr: Dank, de man is gecontacteerd.
Op 21-06-2008 11:02:49 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
aya: Ben benieuwd of meneer Olson ons kort en bondig een antwoord kan geven! Na wat rond gesurft te hebben op die site ben ik zwaar onder de indruk geraakt van het werk waarmee zij bezig zijn! Pfff ben blij dat ik geen wetenschapper ben!!! De berg met data die ze aan het analyseren zijn is geen kattenpis.

Zag ook dat ze zich bezig houden met solar activity and climate change, voor de liefhebbers:

http://www.space.dtu.dk/English/Research/Reports.aspx

Op 21-06-2008 0:12:57 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
AND: De polen wissellen toch om de zoveel tijd om ofzo? Zoiets heb ik ooit gehoord, misschien is dat nu bijna aan de hand. Maar ik denk dat we dat wel overleven. Misschien valt alle stroom enzo tijdelijk weg maar dat zal maar even duren, de mens is vindingrijk genoeg om met een oplossing te komen.
Op 21-06-2008 22:30:57 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Edmund:
AND:

De polen wissellen toch om de zoveel tijd om ofzo? Zoiets heb ik ooit gehoord, misschien is dat nu bijna aan de hand. Maar ik denk dat we dat wel overleven. Misschien valt alle stroom enzo tijdelijk weg maar dat zal maar even duren, de mens is vindingrijk genoeg om met een oplossing te komen.

Tuurlijk, we laten gewoon Jerommeke of Superman de planeet rechthouden.
I've got a plan so cunning, you could put a tail on it and call it a weasel
Op 22-06-2008 11:50:49 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gebakken Plasse: Hedramoon,

Ik weet niet of je verder hebt gekeken, hieronder een linkje waarop te lezen is dat het gebied waar de magnetische noordpool zich bevindt ongeveer 2000 vierkante kilometer bestrijkt. Het exacte punt verplaatst zich dagelijks en ook nog met verschillende snelheden.

http://gsc.nrcan.gc.ca/geomag/nmp/daily_mvt_nmp_e.php

(bericht gewijzigd op 22-6-2008 22:11:42)
Op 22-06-2008 21:59:12 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Edmund: Is ie al gevonden?
I've got a plan so cunning, you could put a tail on it and call it a weasel
Op 23-06-2008 1:05:09 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Chris de Boden: Bij een magnetisce pole-shift denk ik dat metname electronische handel een beetje van slag kan raken met alle gevolgen van dien.

Korte opsomming van wat zou kunnen gebeuren als het magnetisch veld van de aarde zich anders orriënteerd:

-Alle magnetische opgeslagen data en muziek (floppy discs, Harde schijven, cassettebandjes, bandrecorder banden, dat tapes) wordt in een klap gewist
-Bankpassen en creditcard worden eveneens gewist
-Piekspanningen in electrischiteits netwerken met uitval als gevolg.
-Meer electronische ongemakken.
-Dieren die totaal de weg kwijt raken(denk aan postduiven, dolfijnen enzo) en raar gedrag gaan vertonen
-Mensen die raar gedrag gaan vertonen (desoriëntatie, andere beleving van tijd, zou mooi in het 2012 verhaal passen en verklaard al een hoop, zit niks geen magie oid aan)
Enzo

Toch denk ik dat het hoogtepunt van de zonnecyclus rond 2012 wel een rol zou kunnen gaan spelen.
Het magnetische veld van de aarde is al aan de wandel en is aan het accellereren, als de zon ook nog een schepje erboven op doet (solar storm) heb je de poppen aan het dansen en raakt het magnetisch veld nog verder van slag.

Voor de mens zou de aarde misschien wellicht een gevaarlijke leefomgeving kunnen gaan worden.
Een telefooncel veranderd bijvoorbeeld in een magnetron, levensgevaarlijk in de buurt van hoogspanningskabels, metalen opjecten enzo. Kerncentrales die op hol slaan en meer ellende.

Echter denk ik wel dat het bij een magnetische poolshift blijft en dat de aarde fysiek in positie blijft al denk ik dat een fysieke poleshift een geleidelijk proces is wat niet in enkele dagen gebeurt, dus geen tjunami's enzo.

Althans, ik ben geen wetenschapper, knoop je er niet aan vast, maar dit een persoonlijke visie over hetgeen wat gaande is met de magnetische polen van onze aarde.
Linux=Technisch lego voor volwassenen. Project SteviaLX 1404 v1.0
Op 24-06-2008 0:41:15 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Chris de Boden:
Olav:

Ik denk helemaal niet dat er data gewist worden of dat er continenten op drift raken als de aardpolen omkeren. Waarom zou dat zo zijn? Magnetisch vastgelegde informatie werkt immers net zo goed in ruimteschepen, ver weg van het aardmagnetisme...
---


Ik heb het puur over een magnetische poleshift, dus niet dat de continenten fysiek aan de wandel gaan, dat heeft idd geen invloed.

Bij veranderingen van het aardmagnetische veld(zeker icm een solarstorm) is het mogelijk dat data verloren gaat. De magnetische sporen op een magneetband kunnen gelijkgetrokken worden bij verandering van het magnetisme, al zeg ik erbij dat het een mogelijkheid zou kunnen zijn, maar dat het niet persé hoeft te gebeuren.

Bij het "wegvallen" van het magnetisch veld is poollicht dus niet mogelijk, wel als een magnoveld aanwezig is

Dat lijkt me meer een probleem dan een niet meer werkend bankpasje of slechter klinkend casettebandje (wie gebruikt die dingen trouwens nog?).


En ja, ik gebruik nog cassettebandjes, banden enzo.
Een misverstand gelijk uit de wereld helpen:
Cassettebandjes hebben een slecht imago, klopt.
De meeste mensen hebben een alles-in-een-plastic=fantastic-dvd-tuner-cassette apparaat en ja, dat is niet serieus met kwaliteit omgaan
Neem je een los cassettedeck, bij voorkeur een enkele met 3 koppen en meerdere motoren, dan is er geen hoorbaar verschil met een cd en kan een cassette zelfs nog beter als menig spoelendeck wat op zijn beurt superieur is aan al dat moderne plastic=fantastic samsungtroep.
Linux=Technisch lego voor volwassenen. Project SteviaLX 1404 v1.0
Op 24-06-2008 21:57:45 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
GM: Die bandjes zullen je laatste zorg zijn bij een solar storm. Er is dan geen enkel elekronisch apparaat meer die nog functioneert om ze af te spelen...
Een fysieke ompoling lijkt me inderdaad heel sterk. Daar is nogal wat kracht voor nodig om de massa van de aarde even om te duwen en vervolgens te stoppen. Waar moet die kracht vandaan komen? In ieder geval niet Niburu want die bestaat niet.
Waarom 'moeten' de magnetische en fysieke polen trouwens bij elkaar liggen?
Als het aardmagnetisch veld nog verder afneemt is de zon niet ons enige probleem. Denk ook aan de kosmische straling. Deeltjes die met 450km/sec op de aarde knallen. Als astronaut wordt je daar sowieso niet vrolijk van...
Op 25-06-2008 9:51:15 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden