In ons vorige blog "websites om zeep helpen doe zo" lieten we zien hoe fotograaf Peter Vincent Schuld een welwillende blogger zwaar gepeperde rekeningen zond voor het gebruik van zijn (overigens zeer matige) fotootjes. En daarmee werd het spits afgebeten om onder het mom van 'auteursrechtelijk beschermd werk' anderen een fikse poot uit te draaien.

Geenstijl publiceerde onlangs een soortgelijk voorval. Fotograaf J.P. Jans dreigt blogger Dijkhuizen voor de rechter te slepen over het gebruik van zijn foto's. Dat Dijkstra keurig een bronvermelding erbij had geplaatst mocht niet baten. De wet is de wet en zonder nadrukkelijke toestemming is wederpublicatie 'verboten'. Maar het kan helaas nog erger. Persburo Associated Press bindt nu ook de strijd aan tegen bloggers en eigenlijk iedereen die citeert uit hun persberichten. Daarmee verliest het vrije woord weer een stuk terrein, en u op termijn wat websites.

Wie iets uit het werk van AP wil citeren moet betalen. Eenmaal betaald krijgt men een 'vergunning' voor gebruik van een x aantal woorden. Opvallend genoeg staat in de kleine lettertjes dat de 'vergunning' komt te vervallen als de hergebruiker zich negatief uitlaat over de Associated Press. Als de actie van AP aanslaat  zal het zeker niet lang duren tot ook andere agentschappen zoals Reuters met een dergelijk beleid op de proppen komen.

Triest.

Lanoe: Hebben het AP en reuters nieuws dan?

Carpe diem homo universalis
Carpe diem homo universalis
Op 26-06-2008 7:51:38 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ganzfeld: De krant van vandaag ligt morgen in de kattebak, wat een pretenties die jongens en meisjes van AP.

Op 26-06-2008 7:53:50 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lanoe: ah, dus de katten hebben LETTERLIJK schijt aan het AP

Carpe diem homo universalis
Carpe diem homo universalis
Op 26-06-2008 8:29:36 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gerard: Ik heb niet eens een krant. Grotendeels reclame op gemalen bomen doen ik niet aan mee.
Verder vind ik het ronduit absurd dat mensen zonder mokken met hun neus boven de oplosmiddelen van de drukinkt hangen, terwijl er hele woonwijken zijn afgegraven omdat er wat tolueen in de bodem zat wat misschien een heel klein beetje in de woningen kon komen. Wil je van die tolueen, of enig ander giftig vloeistofje / damp op die manier evenveel binnen krijgen als bij het lezen van de krant, dan moet je toch echt wel denken aan dagelijks liters buiten in het rond sproeien. Gekke wereld waar we in leven.
'Don't forget rule number 6'
Op 26-06-2008 10:34:43 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden