Radiogolven en licht zijn de snelste zaken die wij als aardse wezens kennen.Lichtsnelheid Er is ons tot op heden niets bekend dat sneller kan gaan, maar een nieuwe controversiële theorie zegt nu dat het geluid ooit, héél lang geleden, minstens even snel geweest zou zijn als licht.

In de New Scientist probeert een fysicus uit de doeken te doen waarom het heelal er tot in de verst gekende regionen overal hetzelfde uitziet. De achtergrondtemperatuur is namelijk overal dezelfde maar het is volgens onze aardse wetten fysisch onmogelijk dat de straling sinds de oerknal overal is kunnen komen én informatie over temperatuur heeft kunnen uitwisselen.

De meest verspreide verklaring voor deze vaststelling is dat er na de oerknal een korte periode van van extreem snelle uitdijing van het heelal, een inflatie, zou geweest zijn. Een andere mogelijkheid die zich opdringt is natuurlijk dat licht toen nóg sneller reisde dan nu, en energie zou kunnen hebben uitgewisseld over een veel grotere afstand en oppervlakte dan volgens de huidige natuurwetten mogelijk is.

Dat zorgt echter weer voor een ander probleem: licht zou dan alle fluctuaties in temperatuur en dichtheid in het heelal hebben uitgewist en dat is niet het geval.

Dus komt onze wetenschapper met een tussenoplossing: niet het licht, maar het geluid verplaatste zich aanvankelijk sneller. Het blijkt namelijk dat geluidsgolven ook in staat zijn om energie tussen verschillende zones uit te wisselen. Als de golven op een bepaald moment snelheid verloren, zouden ze de kleine fluctuaties in dichtheid en temperatuur kunnen veroorzaakt hebben die we nu waarnemen. Daarmee zouden alle problemen van de baan zijn.

Niet iedereen - lees de critici - is bereid dit zomaar te aanvaarden omdat de snelheid van het geluid op zijn minst gelijk geweest moet zijn aan de lichtsnelheid die we nu kennen, en voor velen onder ons is dit gegeven onvoorstelbaar.

Edmund:
Tony:

Bijzonder topic. Zelf heb ik recent een idee gehad om geluid sneller te laten gaan dan het geluid. Dit door een grote cirkel van luidsprekers neer te hangen en die om en om aan en uit te zetten met een zelfde toon. Wanneer je dit aan/uit zetten met de snelheid van electriciteit doet (dat sneller is dan geluid) dan komt het geluid welliswaar in het midden aan met de snelheid van het geluid alleen elke keer komt het vanuit een iets andere lees 1 speaker verder opgeschoven plaats in de cirkel. Dan zal het geluid in het midden van de cirkel dus 'ronddraaien/aankomen' met een snelheid die hoger is dan die van het geluid zelf. Ik heb dit nog niet getest maar het lijkt me wel boeiend om te horen hoe dat klinkt in het midden en of er uberhaupt zich iets voordoet. Wellicht een idioot idee maar simpel te testen.

Klinkt cool.
I've got a plan so cunning, you could put a tail on it and call it a weasel
Op 15-07-2008 13:08:36 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Edmund: uhuh
I've got a plan so cunning, you could put a tail on it and call it a weasel
Op 17-07-2008 1:57:08 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Radiation:
Mijnnaam:

Zucht,

"Radiogolven en licht zijn de snelste zaken die wij als aardse wezens kennen."

Oooh ja? Geluid beweegt zicht op de aarde toch echt met een snelheid rond de +/- 1200km, temperatuur en luchtdruk zijn hierbij een factor, Maar het is nog altijd feit dat wij deze snelheid al kunnen overtreffen, leuke poging om appels en peren met elkaar te vergeleken...Volgens mij is er iets deftig mis met jouw interpretatie over appels en peren; je ziet zelf het verschil niet tussen appels en peren.

1. Voor zo ver ik weet halen radiogolven en licht een snelheid van bijna 300.000 kilometer per seconde.
2. Geluid haald amper 1194 kilometer per seconde.

So?

Dat we de snelheid van het geluid kunnen overtreffen is geen geheim, vandaar dat je hier juist zit.
Ge kunt er uw haar mee kammen!
Op 22-07-2008 0:55:40 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden