Uw GW-man live in Thailand. Velen associëren het land met lekker eten, mooie natuur of jonge gewillige meiden. Of er naast dát stukje omgeving ook iets grenswetenschappelijks te beleven is, is weer een ander verhaal. Ik ging voor u op zoek...

Geestenhuisjes

Geestenhuisje

Het eerste wat hier opvalt - je kan er gewoonweg niet naast kijken - is dat ieder huis één of meerdere 'geestenhuisjes' heeft. Dat vraagt om uitleg en die heb ik ook gevonden: Thai geloven in geesten.

De geestenwereld

Wanneer een Thai een huis bouwt, wordt er rekening gehouden met bepaalde gebruiken die ons misschien wat vreemd overkomen. Zo moet de bouwheer de geesten van wie hij het stuk grond heeft afgepakt tevreden houden door ze een nieuw onderkomen aan te bieden.

Hiervoor bouwt hij een zogenaamd 'geestenhuisje'. Gewone mensen plaatsen een kleine tempel op een paal, anderen bouwen er haast een klein paleis voor. Zonder een dergelijk geestenhuisje zou een Thaise woning hoe dan ook niet compleet zijn.

Geestenhuisje 1

Bij het plaatsen van het geestenhuisje moeten er een paar regels in acht genomen worden. Zo moet het bijvoorbeeld in oostelijke of zuidelijke richting van de eigenlijke woning gebouwd worden, zodat de schaduw van de woning niet op het geestenhuisje kan vallen.

Het tijdstip van het oprichten wordt in principe heel precies bepaald volgens astronomische berekeningen. Het moet in ieder geval voor 11:00 uur klaar zijn, opdat de geesten in alle rust kunnen middageten.

De geesten krijgen als offer voedsel aangeboden zoals rijst, kokosnoten of vlees. Ook een blikje cola, een zakje chips of sigaretten lusten ze wel. Met het aanbieden van deze offers rekent de bouwheer erop dat de huisgeesten het welzijn van de familie behartigen.

Geestenhuisje 2

Niet alle Thai geloven echt in al die geesten en tradities, maar de meesten spelen het toch op zeker: baat het niet, dan schaadt het niet…

Wanneer blijkt dat er toch nog steeds boze geesten rondhangen in huis moet men maar weer de monniken van de tempel laten komen om de rusteloze geesten te overtuigen om te verhuizen naar een bijkomend geestenhuisje.

Geestenhuisje 3

Mij lijkt dit een veel voorkomend probleem omdat je meestal twee geestenhuisjes aan iedere woning opmerkt (ik heb er gezien met vier), maar dat speelt dan waarschijnlijk in het voordeel van de fabrikanten van deze betonnen constructies (blijkbaar nemen geesten geen genoegen met hout of plastic). Net als veel gebruiken bij ons is dit een traditie waarbij geld verandert van eigenaar. Zo wordt bij een eventuele verhuizing het geestenhuisje niet meegenomen zodat de bouwheer een nieuw model mag gaan aanschaffen.

Geestenhuisje 4

Het land van de glimlach

Het tweede wat hier opvalt is dat iedereen hier een glimlachend gezicht heeft. Ik heb me laten vertellen dat het voor Europeanen onmogelijk is om de emotionele toestand van een Thai te lezen aan de hand van zijn glimlach. Thai drukken blijkbaar altijd hun gevoelens uit via hun glimlach en iedere lach heeft een andere betekenis.

Het lachen zou als doel hebben om de spanning in een situatie weg te nemen, om zo de complexe sociale harmonie in de Thaise gemeenschap te bewaren.

Ik heb me voorgenomen om die Thaise eigenschap aan te leren, maar voor het ogenblik lukt dat nog niet helemaal:

Redacteur aan het werk

Gerard: Zonder geestenhuisje gaat dat niet lukken met die glimlach, dus je weet wat je te doen staat!
'Don't forget rule number 6'
Op 24-06-2008 5:22:22 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lanoe: Thailovelinks.com?

Carpe diem homo universalis
Carpe diem homo universalis
Op 24-06-2008 7:29:53 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
celtic: Erg geestig stuk
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 25-06-2008 8:43:31 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lanoe: Kheb ook zoiets in de tuin, maar die is voor de vogelgoden

Carpe diem homo universalis
Carpe diem homo universalis
Op 25-06-2008 0:06:06 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden