Uw GW-man live in Thailand. Velen associëren het land met lekker eten, mooie natuur of jonge gewillige meiden. Of er naast dát stukje omgeving ook iets grenswetenschappelijks te beleven is, is weer een ander verhaal. Ik ging voor u op zoek...

Fish Fight, apenschool en vreemde verschijningen


Fish Fight

Dé nationale sport van Thailand is een vissengevecht. Bij alle heiligen zweren ze dat dit puur amusement en tijdsverdrijf is, maar net als bij ons is niemand heilig in dit land zodat op illegale manier iedere dag voor duizenden Bath's vergokt worden.

Iedereen blijkt hier een kleine verzameling van vechtende vissen – iedere vis heeft zijn eigen persoonlijke bokaal - te bezitten, waarschijnlijk omdat het visje op zich amper 20 Bath kost, omgerekend zo’n 40 eurocent.

Voor het eigenlijke gevecht begint worden twee bokalen (met vis) naast elkaar geplaatst, gescheiden door een ondoorzichtig stukje papier of karton. Op dit ogenblik zijn de vissen zich van geen kwaad bewust, maar het is de gelegenheid om geld te zetten op de vis die gaat winnen.

Fish Fight 1

Na het ‘no more bets please’ wordt het stukje papier verwijderd zodat de vissen elkaar opmerken. Dat ontaardt vrijwel onmiddellijk in vijandigheid en vechtlust. Amper twee minuten later worden de vissen in éénzelfde bokaal geplaatst waarbij het duel begint. De bokaal wordt letterlijk een storm in een glas water waarbij de vissen stukken van elkaar afbijten.

Het gevecht duurt tussen de 10 en 15 minuten, totdat één van de vissen letterlijk doodvalt of op de vlucht slaat door cirkeltjes in de bokaal te zwemmen. Indien de verliezende vis het gevecht overleeft wordt er in zijn persoonlijke bokaal een stukje tak of blad gelegd om herkenbaar te blijven als ‘looser’.

Apenschool

In Thailand bestaan scholen voor apen (makaken). Ze krijgen er een vier maanden durende opleiding in kokosnoten plukken. De prijs voor de opleiding – door de eigenaar op voorhand te betalen – is 7000 Bath (circa 145 euro), kost en inwoon inbegrepen.

Apenschool 1

De eerste maand moet de makaak doorbrengen in een kooi met één kokosnoot (een rijpe kokosnoot, bruin van kleur en vol kokosnotenmelk, dat hoorbaar is bij het bewegen van de kokosnoot).

De volgende maand wordt de makaak opgeleid om het verschil te ontdekken tussen de groene, onrijpe kokosnoot en de bruine kokosnoot. Dit is het moeilijkste onderdeel van de opleiding omdat makaken kleurenblind zijn. Makaken leren dus eigenlijk om het verschil te herkennen tussen een lichtgrijze en donkergrijze kokosnoot.

Apenschool 2

In de derde maand probeert men de makaak – er zijn er die nu al een onvoldoende halen – het plukken van de kokosnoot bij te brengen. In deze cursus worden er gewoonweg wat kokosnoten aan een paal gehangen. Eigenlijk moet de makaak doorhebben dat hij aan de kokosnoot moet draaien totdat deze eindelijk de wet van de zwaartekracht kan gehoorzamen. Belangrijk is, en blijft, dat de makaak de juiste kokosnoten uitkiest. Indien hij hier faalt moet hij naar het klasje van een leermaand terug.

De laatste maand worden de technieken verder verfijnd: de makaak krijgt een aantal bevelen aangeleerd zoals ‘klim in deze boom’, ‘kom terug’, ‘stop’, ‘kalm’, … Na het ontvangst van zijn diploma (bij wet verplicht om als aap kokosnoten te mogen plukken!) gaat de makaak naar zijn baas terug waar hij onmiddellijk aan de slag gaat als plukker.

Apenschool 3

Deze makaken zijn goed en vooral snel in hun ‘werk’. Op minder dan twee minuten plukken ze een kokosnotenboom kaal waarbij eigenaar (en toerist) best een paar meters van de boom blijven: het is niet zo’n gezellige ervaring om een kokosnoot op je knikker te krijgen.

Vreemde verschijningen (vervolg)

Het wordt hier met de dag mysterieuzer: de 'palen' verschijnen namelijk niet met de regelmaat van een zonsondergang. Toch slaagde ik er weer in om deze 'geesten' op de digitale plaat vast te leggen. U leest het goed: ik gebruik vanaf nu het woord 'geesten' voor deze mysterieuze verschijningen. En daar heb ik weer een grondige reden voor.

Vreemde Verschijningen

Op de onderstaande zoom ziet u één van de geesten boven het water 'zweven'. Voor wie nog altijd dacht dat het gewone vissers waren moet dit hard aankomen. Wie samen met mij gegokt had op 'palen' is ook zijn inzet kwijt. Wordt vervolgd...

Vreemde Verschijningen 4

aya: Thomas goes bananas!! Wat een grappenmaker zeg!
Op 30-06-2008 10:45:30 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden