Uw GW-man live in Thailand. Velen associëren het land met lekker eten, mooie natuur of jonge gewillige meiden. Of er naast dát stukje omgeving ook iets grenswetenschappelijks te beleven is, is weer een ander verhaal. Ik ging voor u op zoek...

Merkwaardigheden

Electriciteitskabels in overvloed

Mijn vakantie loopt hier op zijn laatste dag. In dit laatste live-blog geef ik u nog een resem opmerkelijke en merkwaardige zaken mee. In de laatste alinea kom ik nog terug op de vreemde verschijningen omdat de mysterieuze geesten hun geheim hebben prijsgegeven.

De Thaise vlag

Overal in Thailand wordt om 08:00 uur ’s morgens de nationale vlag op ceremoniële wijze gehesen. De huidige vlag, die in 1917 de oude rode vlag verving met daarop een witte olifant, het symbool van de absolute monarchie, bestaat uit vijf horizontale banen met de kleuren wit, rood en blauw.

De Thaise vlag

Wit symboliseert de reinheid van het boeddhisme, rood het land en zijn bevolking en blauw de monarchie die de bindende kracht vormt tussen het boeddhisme en de bevolking. De drie kleuren en de vlag zelf worden vereerd als symbolen van blijvende waarde in een tijd van veranderingen.

Tsunami

Thai praten niet (graag) over de tsunami van 26 december 2004, omdat bijna iedereen wel iemand kent die omkwam bij deze natuurramp.

Maar als toerist kan je niet naast de waarschuwingsborden - in de gevarenzone - kijken. De wit-blauwe borden geven een overzicht van de dichtstbijzijnde evacuatieroute weer.

Tsoenami evacuatieroute

Het witte doek

Thailand is de plek bij uitstek om mooie plaatjes te schieten. Vele filmmakers lieten zich verleiden door de pracht van de natuur. Het 'James Bond'-eiland hoeft eigenlijk geen verdere uitleg meer: hier draaide men 'The Man with the Golden Gun'.

James Bond Eiland

Iets meer naar het zuidoosten liggen de Phi-Phi eilanden (uitspreken als pipi). Eén van de eilanden werd gebruikt als decor voor de film 'The Beach' met Leonardo di Caprio. Nog in dezelfde omgeving werd 'Good Morning Vietnam' op gevoelige plaat vastgelegd.

Op het eiland Phuket werd een 100 jaar oude Chinese mansion afgehuurd om opnames te schieten die gebruikt werden in films als 'The Young Indiana Jones Chronicles', 'The Killig Fields' en 'Heaven and Earth'.

Chinese Mansion

Natuurfenomeen

200 miljoen jaar geleden was de omgeving van Thailand een koraalrif in de grootte van het Great Barrier Reef. Het huidige landschap - met pieken tot 1000 meter hoog - werd 65 miljoen jaar geleden gevormd, toevallig in de periode toen een meteoriet aan de andere kant van de aardbol insloeg.

Natuurfenomenen 1

Sommige van deze kalksteenformaties bevinden zich in open zee. Toen de zeespiegel hier 6000 jaar geleden circa 5 meter hoger was, zorgde erosie voor stalactieten onderaan de uitgesleten formaties.

Natuurfenomen 2

Olifanten

Overal in Thailand zijn olifanten vereerde dieren. In het noorden en zuiden van Thailand werden ze ingezet als werkdieren. Een bijzondere status had de witte olifant in het tijdperk van het oude Siam. Koningen van die tijd schaften zich een witte olifant aan om het voortbestaan van hun rijk te garanderen.

Toeristenjogging

Vandaag hebben de olifanten in Thailand een luxeleven: in plaats van met zware boomstammen te sleuren mogen ze nu aan toeristenjogging doen.

Roze olifant?

Geestenverschijningen hoax

Deze namiddag lag ik lekker aan het strand te genieten van mijn laatste dag op Phuket toen ik plotseling een visueel beeld kreeg van de geesten. Mijn eigen ogen niet gelovend huurde ik een jetski en als een raket scheurde ik naar de mensenfiguren.

Anticlimax 1

Eenmaal op zo'n 50 meter afstand zag ik doodleuk vissers. Doorheen het water zag ik dat de diepte van het water hier amper een 20-tal centimeter was en bestond uit keien. Deze anticlimax aanschouwende deed mij in tranen uitbarsten. Het waren geen tranen van verdriet: ik heb er de slappe lach aan overgehouden.

Anticlimax 2

Maar op dit ogenblik heb ik nog altijd iets dat me dwars zit: de zwevende 'visser' die net doet of hij een plasje maakt. Iets zegt me dat ik hier iets over het hoofd zie, maar misschien kunt u me daar bij helpen?

Plassende geest of visser?

aya: Als je in water staat te vissen en je moet pissen dan ga op een rots staan zodat je niet is je eigen pis staat! Simpeler kan ik het niet verklaren Thomas! Klootzak... lekker op vakantie ! Ik ben jaloers! Lekker hoor!
(bericht gewijzigd op 6-7-2008 1:55:52)
Op 06-07-2008 1:54:54 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gerard: Grappig dat ik alleen het fotootje uit een eerder verslag nodig had om te zien dat het vissers waren. Misschien mis je daar de luchtvervuiling wel, waardoor je geest in een andere toestand was?
'Don't forget rule number 6'
Op 06-07-2008 9:59:54 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden