Wetenschappers houden ervan om te experimenteren met computermodellen.Spookenergie Soms kan dat tot wrede conclusies leiden (met lange ij dus).

Deze keer stootten wetenschappers (volgens het vakblad Physical Review D) tijdens hun zoektocht naar hoe ruimtetijd kan 'uitrekken' op de mogelijkheid dat ons heelal momenteel druk bezig is met het verzwelgen van een ander heelal. Daartegenover staat dat een ander heelal deze kannibalistische eigenschap toepast op het onze.

Reden tot paniek? Ons voortbestaan zou om bovengenoemde reden héél precair kunnen zijn, maar we zouden zo snel kunnen verdwijnen dat we het niet eens zouden merken. Geen kosmologische kopzorgen dus.

Het verhaal in een notendop

Onderzoekers waren aan het nagaan wat er zou kunnen gebeuren, mochten geïsoleerde zones van de ruimtetijd een snellere expansie ondergaan; dezelfde expansie die mogelijk met het hele heelal vlak na de oerknal is gebeurd. Deze 'opgeblazen' zones zouden dan kunnen afscheuren en een eigen leven en bestaan als een 'aparte' ruimte gaan leiden (ook met lange ij?).

Berekeningen wijzen uit dat deze zones alleen kunnen bestaan als ze over een vorm van spookenergie beschikken. Die spookenergie zou de eigenschap hebben om het hele heelal uit elkaar te rukken.

Het is volgens de wetenschappers niet uitgesloten dat ons hoogsteigen heelal zelf al zo een afgescheurd universum met spookenergie is. Spijtig genoeg zijn we niet bij machte om dit na te gaan. Wat evenveel betekent als: de theorie is gedoemd om een theorie te blijven. Tenzij de bevestiging daadwerkelijk plaatsvindt en ons heelal toch ineens uit elkaar wordt gerukt. Maar dan zullen we zelf niet meer aanwezig zijn om het te registreren.

Edmund: Doet me denken aan dat blog van een tijd geleden, dat we niet in de melkweg zouden zitten maar in een ander sterrenstelsel.

Dit is em: http://www.grenswetenschap.nl/permalink.asp?grens=1250
I've got a plan so cunning, you could put a tail on it and call it a weasel
Op 02-07-2008 0:17:08 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ivoryke^: Gaaf
Moeten is een keuze...
Op 02-07-2008 10:03:41 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
randell: Leuk dat getheoretiseer.
Maar wanneer gaan die wetenschappers hun eigen gedachtenuniversum nou eens met wiskundige modellen te lijf?
Zulke universa zijn misschien wel werkelijker dan het fysieke universum, of ben ik nu spooky?
Op 02-07-2008 13:04:54 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden