Haalt de aarde adem? Voor sommigen is de aarde niets meer dan een brok steen waar wat schimmel op groeit in de vorm van wat flora en fauna. Anderen gaan een stap verder en menen dat de aarde in feite één groot organisme is, ze noemen dat de Gaia-hypothese. Maar staan we nu met onze voeten op een dode rots of een levende bol?

Dat de aarde een 'hartslag' heeft wisten we al. De Schumannresonantie toont ons een mooi regelmatig patroon van elektromagnetische pieken en dalen. Dat de aarde ook 'ademt' is nieuw...

Levende aarde


Vijftig GPS (Global Positioning System) meetpunten in het noorden van Japan toonden aan dat de aarde, net als bij ademen, regelmatig uitzet en inkrimpt. De aardkorst heeft een oost-west georiënteerde 'ademhaling' met een verschil van 50 millimeter per jaar.

Opvallend genoeg gaat het samentrekken 15 procent sneller in de herfst en 15 procent langzamer in de lente. Hetzelfde ritmische samentrekken van de aarde heeft men gemeten in een 150 meter lange tunnel door een berg van graniet. Er lijkt een verband te zijn met de voorkeur van grote vulkanen om in de herfst, wanneer het samentrekken het grootst is, uit te barsten.

Bron: Kerr, Richard A.; "Earth's Breathing Lessons," Science, 291:584, 2001.

KC: Theorie "is nieuw"? Hoezo? De bron is uit 2001....
Ik ben omdat 'ik' is. 'Ik' heeft nooit niks en is voor altijd.
Op 04-07-2008 14:33:28 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden