Nog voordat Columbus de oude en nieuwe wereld aan elkaar verbond bestonden er al drukke uitwisselingsprogramma’s tussen de mondiale volkeren (lees hier nog maar eens na). We kennen bijvoorbeeld de behoefte van oude beschavingen om piramiden te bouwen zodat we nu van China tot Egypte en van de Canarische eilanden tot Zuid-Amerika deze wonderlijke bouwsels tegenkomen. Maar het is niet bij bouwwerken gebleven. Niet gehinderd door oceanen deelden ze ook verhalen. De meeste van die verhalen zijn verloren gegaan maar de afbeeldingen bestaan nog steeds.

(zelfde thema, zelfde verhaal?)

Hierboven ziet u vier afbeeldingen die hetzelfde tafereel lijken voor te stellen. Op het eerste gezicht lijken het gewoon vogels die een visje verschalken. Maar wie wat beter kijkt ziet overeenkomsten in de manier van afbeelden en is er wel sprake van eten? 

Met de klok mee van linksboven: Mimbres-cultuur (Nieuw-Mexico), oude Egyptische hiëroglief, Chimu-cultuur (Peru) en de laatste is afkomstig uit het oude China.

Natuurlijk zijn er voldoende visetende vogels om inspiratie aan te ontlenen maar deze vogels hebben een prooi die te groot is om te eten. Eigenlijk lijkt het ook helemaal niet op eten maar meer op zoenen (?). Het is gevaarlijk om 'lijkt-op-dus-is'-interpretaties te maken. Voordat je het weet is iemands fantasie tot waarheid verheven, maar de afzonderlijke makers lijken met het gekozen thema toch een verhaal te vertellen. Welk verhaal?

In de verre oudheid werden vogels nogal eens geassocieerd met het kosmische, wedergeboorte of goden/geesten en vissen met overvloed, wijsheid, geluk en zelfs transformatie. Wat denkt u?

Farley, Gloria; "World-Wide Occurrence of a Bird-and-Fish Motif," Pre-Columbiana, 1:187, 1999

Gayatri: Vogels en vissen worden in de spirituele alchemie ook wel gezien als twee tegenpolen: lucht en water. Als die zich verenigen ontstaat een gesloten tijdcyclus, net als een ouroboros. Op alle getoonde glyfen vormen de vogel en de vis een soort lus. Deze lus of gesloten tijdcyclus gedraagt zich als een soort tijdtunnel, zwart gat of Star-Gate, waarmee naar hogere dimensies en daarmee verwante andere werelden kan worden gereisd. En dit alles vindt plaats in je hoofd, in je verbeelding, in die Ene Mind waarin we met zijn allen 'leven'.
Op 05-07-2008 2:26:09 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden