We hebben voor u op het Internet een aantal opmerkelijke berichten en vertellingen gespot over mysterieuze knallen, 4.000 jaar oud touw dat maar niet wil vergaan een heuse 'firestarter' die uit het publieke oog is verdwenen, een vreemd radiosignaal uit deep space en een tip van onze eigen Koen de Insectenkampioen. Kortom, het is weer tijd voor een kopje koffie of thee. Laat u verwonderen.

Boem!

Al eeuwen lang verschijnen er verslagen over mysterieuze knallen. Het is een mondiaal fenomeen en ook in Nederland hoort men van tijd tot tijd onverklaarbare luidde knallen. In Nederland kan het KNMI kan dergelijke knallen wel bevestigen maar niet verklaren.

Het KNMI weet niet wat de oorzaak is van de knal en hevige trillingen die zich op 7 april 2003 hebben voorgedaan in het noordoosten van Nederland. Volgens het weerinstituut ging het in elk geval niet om een aardbeving, zoals veel mensen dachten. Diverse seismometers in Noord-Nederland en laagfrequente microfoons en micro-barometers in Witteveen en Deelen registreerden de knal, die rond kwart voor tien was te horen. Er was sprake van een 'drukgolf in de atmosfeer die zich met de geluidssnelheid voortplant', meldde het KNMI. Waardoor de knal is veroorzaakt, is nog niet bekend. Mogelijk ging het om een supersonisch vliegtuig, een meteoriet of een zware explosie. Voor geen van deze theorieën is echter volgens het KNMI op dit moment een duidelijk bewijs aan te voeren.
In Nederland zijn vaker grote knallen waargenomen. In sommige gevallen konden deskundigen die niet verklaren. Zo bleef de knal die op 19 augustus 1992 in Friesland voor de nodige beroering zorgde, een raadsel. Datzelfde gold voor de knal op 30 maart 1976 in Groningen.

Natuurlijk denkt men bij het horen van mysterieuze knallen waarbij de ramen in de sponningen rinkelen aan straaljagers die door de geluidsbarrière gaan of zware industriële activiteiten. Maar Charles Fort beschrijft in zijn boek New Lands uitgebreid over het fenomeen en die rapporten stammen uit 1890 tot 1920. De Romein Obsequens beschreef het fenomeen ook al en dat was 2.000 jaar geleden.

In Amerika kennen ze het fenomeen ook en grenswetenschappelijk auteur Brad Steiger schreef er een mooi overzicht over onder de veelzeggende titel "Things That Go Boom In The Night" dat u hier kunt nalezen.

Touw

Wat te denken van een archeologische vondst in een uitgehakte grot in de buurt van de eeuwenoude haven van Marsa Gawasis aan de Rode Zee? Men vond daar meer dan 30 keurig opgerolde touwen die vermoedelijk door Egyptische zeevaarders 4.000 jaar geleden waren achtergelaten. De touwen zijn niet alleen technisch perfect maar bleken ook nog eens de tand des tijds probleemloos doorstaan te hebben. Onderzoekers breken nu het hoofd over het materiaal soort dat gebruikt is om deze sterke touwen te maken.

touw
(4.000 jaar oud maar nog z.g.a.n.: ouderwetse kwaliteit)

Vuur

De blogsite Hecklerspray vraagt zich af wat er met Benedetto Supino is gebeurd. Deze Italiaan kwam in 1982 in het nieuws toen bleek dat hij louter door naar objecten te kijken deze in vuur en vlam kon doen uitslaan. Volgens Hecklerspray was de parapsycholoog Dr. Demetrio Croce de laatste die contact had met Supino en hem hielp om zijn 'wilde talenten' te beheersen. Kon deze knul destijds echt branden veroorzaken door louter naar iets te kijken? Uit een andere bron (Fortean Times 42 p.21) begreep ik dat de arts Ballesio uit Rome die de knaap destijds onderzocht geen 'elektrische eigenschappen' had en een lokale bisschop verklaarde de werken van de jongen als niet-miraculeus. Anderzijds zijn er de verklaringen die het tegendeel beweren. Misschien zijn er onder ons Italiaanse lezers die wat meer research willen doen?

firestarter
(Hoax of echt, Supino in 1982)

Vlinder

Koen Insectenkampioen stond erop dat ik het volgende ook even zou vermelden. Op de website van 'The Linnean Society' staat nu een enorme collectie vlinders on-line. De society is vernoemd naar Carl Linnaeus (1707-1778) die gezien wordt als de 'in-kaart-brenger' van flora en fauna. In Engels sprekende landen noemt men vlinders 'butterflies' of letterlijk 'botervlieg'. Het verhaal gaat dat men in de middeleeuwen dacht dat heksen zich konden veranderen in insecten om zo boter te stelen. Andere bronnen zeggen dat de naam 'butterfly' afkomstig is van de aanduiding 'boterkleurige vliegen uit de lente'. Denk er eens over na als u de on-line collectie bezoekt.

Wow

Blogsite Discovery gaat wat dieper in op het zogenaamde 'Wow-radiosignaal' dat men in 1977 vanuit de ruimte met de 'Big Ear' radio telescoop ontving. Het signaal duurde 72 seconden en had de eigenschappen van een kunstmatige radiotransmissie. Astronoom Jerry Ehman omcirkelde destijds de data uit de computer waaruit de transmissie moest blijken en schreef 'WOW' in de kantlijn, vandaar de naam. Het bleek om een eenmalig signaal te gaan afkomstig uit het galactisch centrum. Wat was het?

wow
(Het radiosignaal in getallen met veelzeggend commentaar)

Einde van de wereld

Eenmaal in de auto op vakantie zegt mevrouw Vanslagmulders altijd: "ik zou met jou wel naar het einde van de wereld willen reizen". Zou ze dit bedoelen?.

Lampie: Wow, dat iemand uit een paar cijfers en letters kan opmaken dat het om een radiosignaal gaat. Echt knap!
Op 18-07-2008 7:57:56 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
morgaine: http://www.mysteriouspeople.com/Witchcraft.htm
Erg intressant om te lezen dit artikel, het vreemdste vind ik nog het tijdstip dat dit plaatsvond.
Mensen worden nooit wijzer dan dit.
Maar over de beste dokter Giovanni Ballesio en Dokter Demetrio Croce is niets te vinden op het internet helaas.

http://www.bigear.org/6equj5.htm
Hier is te lezen wat die cijfers betekenen!

Leuk artikel!
Op 18-07-2008 0:54:17 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden