Enige tijd geleden was ik te gast bij de crème de la crème van ''andersdenkend'' Nederland en kon eens rustig mijn oor te luister leggen. Het viel mij op dat buiten de spirituele en grenswetenschappelijke onderwerpen men zo af en toe opmerkingen maakte over de AIVD. Sommigen meenden zelfs dat de overheid wel eens een speciale interesse voor ons ''aluhoedjes'' zou hebben. Zou dat waar kunnen zijn? Zouden de inlichtingdiensten in het geniep de verrichtingen van ondergetekende in kaart brengen? Ik besloot het ze gewoon aan de heren spionnen te vragen. Buiten een jaarverslag, dat leest als een goed boek, kreeg ik een nogal cryptische brief. Spannend.

Inzake de WIV 2002 (Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten) kan en mag iedereen inzage vragen in zijn of haar dossier. Met een beetje mazzel krijgt men dan al dan niet een gedeeltelijk antwoord. Ik besloot gebruik te maken van de WIV om eens te kijken hoe interessant een blogger van Grenswetenschap.nl is voor de Staat de Nederlanden. Ongeveer twee maanden na mijn aanvraag kon ik bij het postkantoor een dikke aangetekende envelop ophalen.

Aan het gewicht van de vette enveloppe te oordelen hadden de dames en heren in regenjas een behoorlijk dossier over mijn persoontje. Groot was dan ook mijn teleurstelling dat het niet mijn dossier was maar een jaarverslag van de AIVD. Ik smeet het huiswerk van de AIVD opzij en toverde 4 volgeschreven A4''tjes te voorschijn. Vier pagina''s, ook niet slecht dacht ik nogal naïef. Helaas, eenmaal ontdaan van alle ambtelijke volzinnen bleef er uiteindelijk bar weinig over dat daadwerkelijk over mij en mijn subversieve activiteiten ging.


(Wel of geen gegevens, dat is en blijft de vraag.)

De AIVD onderscheidt actuele en niet-actuele zaken. Over de actuele stand van zaken deed men geen uitspraak, wat volgens de begeleidende tekst in de brief niet hoeft te betekenen dat er wel zoiets is als ''actuele zaken''.  Wat dat betreft weet ik dus eigenlijk nog steeds niets. Over het verleden of ''niet-actuele deel'' bestaat er wel iets. Maar op één stukje na blijven ook die gegevens gesloten voor mijn ogen omdat vrijgave zou betekenen dat er mogelijk ook bronnen zouden worden vrijgegeven.

Nu zijn die niet-actuele zaken voor mij niet boeiend omdat ik wéét waar het over gaat en stammen uit de tijd dat de schepen nog van hout waren en de mannen van ijzer en de AIVD nog gewoon BVD (binnenlandse veiligheidsdienst) heette. Ik had eigenlijk gehoopt dat ik wat licht zou kunnen laten schijnen op de ''actuele zaken''. Nee dus. Formeel weet ik niet eens of men überhaupt wel wat te melden heeft.


( Gelukkig mag ik nog wel het land verlaten... maar ook dat wist ik al. )

Tja, dan maar het jaarverslag lezen. Het jaarverslag bleek een zeer interessant boekwerkje, waarbij over bijna alle groeperingen wel wat te lezen viel. Zowel linkse als rechtse groeperingen komen aan bod, bepaalde landen worden genoemd en natuurlijk de dreiging vanuit de vele Islamitische hoeken en gaten. Zware details zult u in het boekje niet aantreffen maar wel genoeg aanknopingspunten om eens bij stil te staan. Er staat ook wat de lezen over onze energievoorziening en de rol die de Russen gaan spelen. Kortom, altijd leuk. U kunt het jaarverslag als PDF hier ook downloaden.

En terwijl u zich verdiept in het jaarverslag ga ik nog maar eens ouderwets op zoek naar microfoontjes in de lampen en achterdeurtjes in mijn PC.

Edmund: Stel dát ze iets over je hebben, zouden ze het echt geven of tonen? I think not.
I've got a plan so cunning, you could put a tail on it and call it a weasel
Op 16-07-2008 0:29:36 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Cheshire Cat: Mijn dossier is verboden, het bleek dodelijk saai te zijn.
Dit heeft ze 5 medewerkers gekost voor ze het door hadden.
"We're all mad here."
Op 16-07-2008 4:39:09 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi: wilt u ook wat doen voor uw land? word burger-informant!
Op 16-07-2008 18:16:55 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Edmund:
Rob:

Nou dat lijkt me wel wat zeg. Bij de AIVD werken. Echt een spannend beroep lijkt me dat. Totaal niet saai en je leert er toch ook weer een hele hoop. Ga zo door mensen van de AIVD, jullie zijn werkelijk creatief bezig! Uh waar kan ik solliciteren of is dat ook geheim?

Staat gewoon op hun site. Betaalt nog redelijk ook.
I've got a plan so cunning, you could put a tail on it and call it a weasel
Op 20-07-2008 1:08:45 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden