Grote paniek bij het NS-station van Schiphol Plaza. Een enorme duizendpoot joeg mensen de stuipen op het lijf. Camera's klikten en mobiele telefoontjes legde het dier vast op foto of film. Zo een vervaarlijk dier ziet men niet vaak. Met gevaar voor lijf en leden wisten medewerkers van de luchthaven het dier in een emmer te vangen. Maar dan, wat moet je met zo'n beest? De tamtam werkte gelukkig snel, en Koen kreeg een telefoontje met het verzoek zich over het dier te komen ontfermen. Niet veel later zat de illegale immigrant veilig in een goed afsluitbare container in de handen van een glunderende Koen.

duizendpoot

(Dode insecten worden geprepareerd om later te prijken in één van Koen's insectenvitrines.)

Vermoedelijk was het diertje als verstekeling meegereisd in een rugzak of tas van een nietsvermoedende, terugkerende tropenganger. Gezien de respectabele afmeting van het dier wist Koen op voorhand al te melden dat het een tropisch exemplaar was. Mogelijk uit Zuid Amerika dacht Koen zo op het eerste gezicht.

Duizendpoten, of Scolopendra, zijn snelle, nogal agressieve en giftige wezens die berucht zijn om hun roofzucht. Sommige tropische exemplaren kunnen makkelijk 30 centimeter lang worden. In Nederland zijn ze niet zo groot, maar vormen nog steeds de schrik van het microleven in uw tuin. De duizendpoot van Koen maakt een nogal lusteloze indruk. Normaal gesproken gaat deze diersoort in geval van stress nogal te keer, maar dit exemplaar niet. Een beetje dociel verschool het zich in een closetrol die Koen voor dat doel in zijn container had gedaan.


(Detail: gifkaak)

Eenmaal thuis richtte Koen een quarantaine bak in met een schone bodem, een fijne schuilplaats, een waterbakje en als snack een doodshoofdkakkerlak. Gelukkig voor de kakkerlak had de jongste bewoners van Koen's collectie geen trek. Ook de andere dag maakte het dier een lusteloze indruk. Koen maakte zich grote zorgen en controleerde het beestje bijna ieder uur.
Tegen de avond was het dood. Het water stond in Koen zijn ogen toen hij net zo lusteloos als de duizendpoot wat eerder het droeve nieuws kwam melden.

Voor ik het wist troostte ik hem me de woorden: “Ach jongen, na de vakantie krijg jij van mij een mooie Scolopendra gigantea”, en had direct spijt. Maar ja. Beloofd is beloofd.
Dus als u nog een mooi exemplaar heeft...

jspreen: Nou, kom maar langs. In m'n tuin zit er zowat één onder elke steen. Gelukkig zijn ze meestal wat kleiner maar pakweg 20 cm, daar hoef je niet zo lang naar te zoeken.
Op 14-07-2008 1:29:23 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Edmund:
Morgan:

Guido zei: "Ik had geen zin om hem naar buiten te brengen, dus mepte hem dood met een krant."

Guido wat een ongelooflijke lul ben jij!

vegetarier?
I've got a plan so cunning, you could put a tail on it and call it a weasel
Op 14-07-2008 0:04:54 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Picobyte: Altijd sneu als een huisdier het niet haalt
Stroom moet vloeien.
Op 15-07-2008 21:12:42 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ivoryke^: Mn dochtertjes hebben zich ook weer uitgeleefd met beestjes vandaag. Geen duizendpoten gezien, maar wel een heleboel pissebedden, spinnen, dikke aardwormen, en natuurlijk slakken.

Ook hebben we nog een soort kevertje ofzow gezien met oranje met zwart gevlekte vleugels. Mooi beestje! Ben benieuwd of Koen weet hoe die heet Ik wou er een fototje van maken, maar mijn camera is niet geschikt voor al dat kleine schoons.
Moeten is een keuze...
Op 18-07-2008 15:57:04 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden