Als test heeft een supermarkt van Albert Heijn betalen via vingerafdruk mogelijk gemaakt. Kassagrapjes als 'pinnen of vingeren, mevrouw?' Vingerafdrukmaakten hun intrede en het duurde niet lang vooraleer iemand met een gekopieerde/gekraakte afdruk op andermans kosten ging eten en drinken. Aan het kraken van een vingerafdruk denkt u misschien snel aan supermegananohightech, maar niets is minder waar. Met bijna uitsluitend gereedschap dat in uw nabijheid ligt komt u al een heel eind in het aanmeten van een andere identiteit.

We vonden een Engelstalige handleiding en namen die als uitgangspunt, zodat u ook in het Nederlands kunt lezen hoe gratis boodschappen te doen. Ga het vooral thuis proberen want door veel fraude, en dus herhaaldelijk aantonen van het falen van dit gebrekkige en privacyknagende systeem, is de kans groot dat het bij een test blijft en andere winkels of instanties het systeem laten voor wat het is. Het afnemen van vingerafdrukken mag wat mij betreft een voorrecht voor criminelen blijven...

Om een vingerafdruk te kopiëren heeft u allereerst de afdruk van iemand anders nodig; hoewel u natuurlijk om te oefenen prima uw eigen afdrukken kunt gebruiken. De bedoeling is om het vettige, meestal onzichtbare, laagje dat vingers op aangeraakte voorwerpen achterlaten te onderscheppen. Gladde niet-poreuze voorwerpen (een deurklink, een glas, een kopje, ...) zijn het meest geschikt omdat die het oppervlak van de vingerafdruk niet schaden.

Vingerafdrukken op een bril 

Om de vingerafdruk duidelijk te zien heeft u iets als koolstofpoeder nodig. Ideaal en goedkoop is het koolstof in potloden. Met een mesje kan de potloodpunt tot koolstofpoeder geschraapt worden. Vang het poeder op boven een stukje plastic, bijvoorbeeld afkomstig van een plastic zakje.  Gebruik voor het opvangen van het koolstofpoeder Koolstofpoeder van een potloodgeen papier want om dezelfde reden dat potloden schrijven blijft het poeder snel aan het papier kleven.

Strooi voldoende koolstofpoeder over de vingerafdruk en blaas het lichtjes rond. Om het poeder goed te verspreiden gebruikt men meestal een zacht borsteltje, een zacht schilderspenseel kan ook dienst doen. 

Een vingerafdruk kopiëren is natuurlijk geen alledaags werk en enige high-tech ontbreekt niet in het plaatje. De volgende stap bestaat er namelijk in om een foto van de vingerafdruk te maken en die op uw computer in te laden. In een tekenpakket bewerkt u de foto zodat de Vingerafdruk negatiefvingerafdruk het enige is dat nog te zien is. Nadat de afdruk geïsoleerd is moet een negatief van de afbeelding gemaakt worden. U kunt maar hoeft geen zwaar tekenpakket als Photoshop te gebruiken, Windows Paint (onder bureau-accessoires) volstaat.

Nu moet de vingerafdruk op ware grootte afgedrukt worden. In plaats van papier gebruikt u doorzichtig plastic, van het soort dat ook gebruikt wordt voor overhead-projectors. Als u een inkt- of laserprinter heeft dan zal het inkt- of tonerspoor voor een reliëf op het plastic zorgen en dat hebben we nodig.
Neem nu wat houtlijm en verdeel die over de vingerafdruk.

Brengt houtlijm aan
(Breng houtlijm aan. Bron foto)

Het beste spuit u onder- of bovenaan de afdruk een hoop houtlijm en rolt u met het potlood van daarnet de lijm goed verdeeld en licht aangedrukt naar de overkant. U kunt een klein beetje glycerine toevoegen aan de houtlijm, maar als u zonder probeert dan is de kans ook groot dat u een geslaagde kopie kunt maken.

Houtlijm spreiden en aandrukken voor een goede kopie van de vingerafdruk
(Verdeel de houtlijm en druk licht aan. Bron foto)

Eenmaal de lijm droog is kan het van de plastic printfolie worden getrokken. Het stukje plastic met daarop de vingerafdruk kan nu met een schaar worden uitgesneden.

Met lijm is het stukje plastic aan de vingertop te bevestigen. Zorg er natuurlijk voor dat de kant met het dunne extra laagje houtlijm zich niet aan de vingerkant bevindt. Theaterlijm waarmee acteurs nepbaarden aan de kin kleven werkt het best, maar met de gewone Pritt komt u ook al een heel eind. U merkt snel genoeg of de kopie aan uw vinger blijft kleven of niet. Gebruik sowieso doorzichtige lijm en absoluut géén secondenlijm.

Bevestig het afdruk aan uw vinger
(Bevestig de afdruk aan uw vinger. Bron foto)

Tijd voor een bezoekje aan de Albert Heijn?

Edmund: Daar ga ik ook eens wat mee prutsen.
I've got a plan so cunning, you could put a tail on it and call it a weasel
Op 02-07-2008 0:36:23 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
DaVince: Lijkt me wel handig een vingerafdruk te nemen die geregistreerd staat bij de Albert Heijn anders zou het betekenen dat bij iedereen zijn/haar vingerafdruk al gekoppeld is aan zijn/haar bankrekeningnummer.
(bericht gewijzigd op 2-7-2008 17:51:40)
Religion, a placebo which causes damage.
Op 02-07-2008 17:50:45 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
KC: Vingerafdruk op het paspoort gaat definitief niet door om deze reden.. Tenminste dat beweert onze overheid. Want dit wisten we natuurlijk al lang.

Ik denk dat het meer met Ierland en het Lisabon verdrag te maken heeft.

Hoe dan ook, hoera!
Ik ben omdat 'ik' is. 'Ik' heeft nooit niks en is voor altijd.
Op 02-07-2008 20:04:03 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gerard: Nu wil een Lul van het CDA dat we verplicht DNA gaan afstaan als de politie dat nodig heeft voor opsporing. ZO komt langzaam maar zeker het DNA van iedereen in een databank terecht, wordt het straks een kwestie van druk op de knop en je wordt achter de tralies gemieterd. Weer een stuk privacy/vrijheid naar de gallemiezen .
'Don't forget rule number 6'
Op 02-07-2008 22:53:29 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
TISWEERDRUKOPTW:
Edmund:

Daar ga ik ook eens wat mee prutsen.


Alvast een goede raad: met een inktjet drukken op doorschijnende plastic levert gegarandeerd een Picasso op.

Als je een paar jaar wacht is ook de inkt gedroogd...
't is weer druk op 't werk. Jaja.
Op 03-07-2008 8:51:18 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden