We hadden eerder al het zéér uitgebreide blog 'Privacy op een rij,' waarin we tientallen nieuwsberichten omtrent het verminderen van de Nederlandse en globale privacy verzamelden. Omdat er zoveel aan de privacy geknaagd wordt hebben we besloten er een maandelijks item van te maken. Dan heeft u van ons enkel nog het privacy-gerelateerd nieuws van afgelopen maand te goed:

ssssst

 • Oogje op reclameborden - Een bedrijf uit Parijs heeft reclameborden met ingebouwde camera's die kunnen analyseren hoe lang iemand de reclame bekijkt, welk geslacht de potentiële klant heeft en tot welke leeftijdsgroep de persoon behoort. De camera's 'lezen' enkel de lichaamslengte en gezichtsuitdrukkingen zoals de afstand tussen neus en kin om zo te bepalen met welke klant ze te maken hebben. Ras wordt nog niet in de resultaten meegenomen.
 • Amerikaans stadje wil niet op Google staan - Het 4500 inwoners tellende stadje North Oaks in de Amerikaanse staat Minnesota heeft Google gevraagd om uit de Street View-dienst gehaald te worden om de privacy van inwoners te beschermen. Google heeft het verzoek ingewilligd.
 • Transformers T-Shirt is veiligheidsrisico - Een man die een Transformers T-Shirt met daarop de afbeelding van een pistool droeg mocht niet meevliegen van de Heathrowse beveiliging.
 • Treinen NS komende jaren uitgerust met camera's - Alle treinen van de Nederlandse Spoorwegen worden de komende jaren uitgerust met cameratoezicht.
 • Politie gebruikt gsm burger bij opsporing - De politie gaat structureel gebruikmaken van de camera in de mobiele telefoon van burgers. Met foto’s en filmbeelden van overtredingen, ongelukken en verdachte situaties zouden burgers een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan misdaadbestrijding.
 • Duitse politie mag online computers doorzoeken - In de strijd tegen het terrorisme mag de Duitse federale recherche (BKA) voortaan online computers van particulieren doorzoeken. Ook kan de politie woningen in de gaten houden met videocamera's. 
 • 'Rapport ov-chipkaart werd afgezwakt voor publicatie' - De onderzoekers oordeelden dat de kaart dusdanig slecht beveiligd was dat men er beter geen moeite meer aan kon besteden. Ze gaven het advies om zo snel mogelijk op een nieuwe technologie over te stappen. In de versie van het rapport die de Kamer onder ogen kreeg, was deze harde conclusie echter vervangen door het advies om de door TNO voorgestelde verbeteringen zo snel mogelijk op hun bruikbaarheid te onderzoeken.
 • Marechaussee neemt meer DNA af op Schiphol - De Koninklijke Marechaussee op Schiphol neemt bij steeds meer mensen die de grens willen passeren DNA af. 
 • Internet in 2012 op zijn einde - Internet Service Providers moeten steeds meer gegevens afstaan.
 • Vingerafdruk niet meer verplicht voor Duits paspoort - Duitsers kunnen straks kiezen of ze hun vingerafdruk willen toevoegen aan het nieuwe paspoort of niet. Alleen de foto zal verplicht gedigitaliseerd aan het document worden toegevoegd, de rest is optioneel.
 • AH doet proef met biometrische betalingen - Albert Heijn is gestart met een proef waarbij klanten de boodschappen aan de kassa met hun vingerafdruk kunnen afrekenen.
 • Zweden gaat meer afluisteren - Het Zweedse parlement is akkoord gegaan met staatscontrole van het complete internet-, telefoon-, sms- en faxverkeer met het buitenland. 
 • Amerikaans wetsvoorstel tegen spyware bevat mazen - Een wetsvoorstel om spyware aan banden te leggen, zou volgens belangenorganisatie Affect juist een averechts effect kunnen hebben. De uitzonderingen in de wet zouden te ruim zijn geformuleerd.
 • The Pirate Bay in actie tegen Zweedse aftapwet - The Pirate Bay gaat actie voeren tegen de controversiële Zweedse aftapwet. De torrent-site gaat isp's oproepen om verkeer met Zweden te blokkeren en het publiek informeren over encryptie.
 • Jeugdstrafrecht geen obstakel bij DNA-afname - Het jeugdstrafrecht staat het verzamelen en bewaren van DNA-materiaal van minderjarigen niet in de weg. Het verhoogt juist de pakkans. 
 • EU en VS bijna klaar met privacyakkoord - De Europese Unie en de Verenigde Staten zijn bijna klaar met een juridisch akkoord waardoor veiligheidsdiensten gegevens kunnen raadplegen van elkaars burgers, zoals uitgaven met creditcards en internetgedrag. 
 • Vergaande gegevensuitwisseling tussen EU en VS bijna rond - De EU en de VS zijn bijna klaar met een overeenkomst waardoor veiligheids­instellingen persoonlijke gegevens van burgers aan de andere kant van de oceaan mogen inzien. De strijd tegen terrorisme zou hierdoor makkelijker worden.
 • Duitsland en Nederland: test met uitwisselen DNA-data succesvol - Duitse en Nederlandse justitiële diensten hebben recent DNA-profielen met elkaar vergeleken. De betrokken ministers hebben verheugd gereageerd en zien mogelijkheden voor meer internationale samenwerking.
Heeft u zelf iets gevonden? Aarzel dan niet om het in de reacties te droppen zodat we het kunnen meenemen in de update van volgende maand.
Ward Aal:
EOI:

niet dat het iets "gevonden op internet" betreft.

Maar ik zie tegenwoordig overal cameras de kop op steken langs tankstations van ene bv "bigbrother" met als symbool een oog.

Niet onbekend, inderdaad........

Ward
Op 04-07-2008 0:39:55 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gerard:
Oz:

Iemand zei laatst: Waar maakt men zich druk om? Laat ze ons in de gaten houden so what?

Iemand antwoord op?

Dat zal ik je vertellen: Er wordt hiermee van uitgegaan dat je niet te vertrouwen bent. Denk er maar eens over na welke invloed dat op onze samenleving heeft. Kom je er niet uit, dan wil ik je er wel eens meer over vertellen.
'Don't forget rule number 6'
Op 04-07-2008 8:41:52 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
DaVince: Als ik hier op de site kijk is zo een beetje iedereen tegen camera's, maar ik weet zeker dat wanneer je een enquete onder de bevolking houdt dat merendeels het een goede zaak vindt vooral onder ouderen. Daarom is het ook zo moeilijk om een front te vormen om deze praktijken tegen te gaan.
Religion, a placebo which causes damage.
Op 04-07-2008 17:28:45 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gerard: @Oz: ik zal het anders proberen uit te leggen:
we worden aangesproken op normen en waarden. Dat is op zich een mooi iets, het gaat uit van eigen verantwoordelijkheid, ook zo'n mooi iets. Wat kan daar nou van terecht komen als alles steeds meer onder controle komt te staan, dan is die eigen verantwoordelijkheoid toch totaal overbodig geworden. dat voel dan zo zinloos, wel op je verantwoordelijkheid aanspreken, maar je niet tegelijkertijd vertrouwen, dat bijt elkaar. Zeg het gerust als je het nog niet begrijpt, dit is op 1000 manieren te vertellen.
'Don't forget rule number 6'
Op 05-07-2008 22:11:11 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gerard:
tigron:

weten we nog de introductie van de giro pas?
men zei dat het veel veiliger was dan contant geld op zak en ook makkelijk.
het is oa de bank te doen om geen renteverlies te hebben, het geld gaat immers direct van de ene rekening naar de andere.
als je de afschrift binnen krijgt zie je zelfs de tijd waarop je in de winkel was.
maar ook anderen kunnen dat zien a fiscus,BVD,FIOD,sociale dienst
UWV,justitie,gemeente enz enz
tegenwoordig worden veel bestanden gekoppeld zodat de "bevoegde instantie" een tamelijk compleet beeld van je heeft.
knip

Voeg er nog de DNA bak aan toe, deze wordt sluipenderwijs gevuld, via hielprikken van baby's, onderzoeken van de politie, toekomstige verplichte onderzoeken van e politie, en zo verder. Nog enkele jaren en het DNA profiel van het grootste deel van de NL bevolking is geregistreerd.
'Don't forget rule number 6'
Op 05-07-2008 22:18:21 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Edmund:
dangerous:

oz
waarom gebruik jij een schuil naam ??????????????????????????
jij hebt toch niks te verbergen he?????

of toch wel??????


Wat een onzin. Op internet (en vóór internet) was het gebruik van nicknames in de digitale wereld heel gewoon. Ik zal het je nog sterker zeggen, je bent een grote idioot als je op het net je echte naam teveel laat rondslingeren.
I've got a plan so cunning, you could put a tail on it and call it a weasel
Op 06-07-2008 20:14:17 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Edmund:
dangerous:

ik denk dat de overheid ons gewoon gestrest wil hebben, vandaar dat ze willen hebben dat we nergens mogen roken
niet mogen eten wat we willen
de onnodige weg versmallingen
de vaak nutteloze 30 kilometer zone's
waarom ???????????????????????????????????????
nieuwe big business misschien

Na 3 weken niet roken is dat stressen wegens nicotinegebrek vanzelf wel weg. Big Business zou ik deze ingreep niet noemen want de gemiste belastingen zijn groot. In Belgie werd er 30 miljoen euro minder belastingen opgehaald doordat velen zijn gestopt. Daarnaast verbiedt men niet om te roken, maar wel om anderen te laten meeroken op hoofdzakelijk plaatsen waar het niet de open lucht in kan. Ik ben zelf roker en als anderen last hebben van mijn gerook dat dien ik daar als vervuiler rekening mee te houden.
Roken is nu eenmaal ongezond en het ontspannende aspect is ook zwaar discutabel. Daar moet je als roker anderen niet mee lastig vallen dus met dat deel van de wet kan ik prima meeleven. Ik heb echter graag dat ik dat zelf bepaal waar het hoffelijk is en waar niet, in plaats dat het afgedwongen wordt.

Dat men steeds verder in het persoonlijke leven ingrijpt en keuzes ontneemt als waren ze goden, dat is stukken zorgelijker dan het rookbeleid op zich. Mag ik het even zelf bepalen, ja?!
(bericht gewijzigd op 6-7-2008 21:11:10)
I've got a plan so cunning, you could put a tail on it and call it a weasel
Op 06-07-2008 21:09:15 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden