Op aarde zijn de ecologische processenSahara voortdurend in beweging. Zo is de Sahara, de grootste woestijn ter wereld, niet altijd een woestijn geweest. En het is juist die regio die de laatste 6.000 jaar heel wat ecologische veranderingen doormaakte.

Aanvankelijk was de Sahara een groen savannelandschap dat uitdroogde en een uitgestrekte zand- en steenwoestijn werd. De oorzaak daarvan is het zwakker worden van de moessonregens, die van boven de tropische oceaan kwamen aanzetten.

Dirk Verschuren (Universiteit Gent) meldt in het vakblad Science dat er iets niet klopt met het uitdrogingsproces.

Effect

Minder moessonregens had een effect met grote gevolgen: het dwong mensen er onder meer toe zich opnieuw als nomaden te gedragen of zich terug te plooien naar de vruchtbare vallei van de Nijl, waar ze het ons overbekende, maar nog steeds ondoorgronde, Egyptische Rijk stichtten.

Tijdschaal

Wetenschappers gingen er lang van uit dat het uitdrogingsproces vrij snel gebeurde en in enkele eeuwen tijd een feit was. Een internationale ploeg wetenschappers onder leiding van Dirk Verschuren meldt dat dit beeld niet klopt.

Na analyse van boorkernen uit het hart van de Sahara maakten ze een chronologische analyse van wat er te vinden was in de stalen zand van verschillende ouderdom. Daaruit blijkt dat er geen sprake kan zijn van een 'snelle' uitdroging maar van een geleidelijk proces dat uitgesmeerd was tussen 5600 en 2700 jaar geleden.

Sahara

Die periode volgde een logische ecologische lijn: eerst verminderde de vegetatie, dan fragmenteerde het savannelandschap en vervolgens kwam er op grote schaal fijn stof vrij. Een uitdrogingsproces over een periode van ruim drie millennia in plaats van enkele eeuwen dus.

Continu proces

Sinds de zomer van 2005 is er in het zuidelijke deel van de Sahara sprake van losse onweders. Hiermee lijkt het zuidelijk deel van de Sahara te transformeren in een Sahel zone. In de zomer van 2005 trok er zelfs een zwaar onweerscomplex dwars door de Sahara richting de Middellandse zee, iets wat veel meteorologen en klimaatdeskundigen tot voor kort voor onmogelijk hielden.

Tegelijkertijd lijkt de Sahara meer grip te krijgen op Zuid-Europa. Deze extreem warme bovenluchten uit de Sahara veroorzaken langdurige hittegolven in Europa. Hierdoor konden de laatste jaren apocalyptisch ogende bosbranden in Spanje, Portugal, Italië en recentelijk, in augustus 2007, in Griekenland ontstaan.

celtic: Ik denk dat dadelijk wat onvruchtbaar was vruchtbaar word en het vruchtbare onvruchtbaar. Alles word omgedraaid.Dadelijk is europe een derde wereld land en het derde wereld land een rijke welvarend land. Maar was dat ook niet zo voor de pool omkering. Toen was dit geen sahara maar wel een woestenij.Het wereldrijk lag waar nu de woestijnen liggen. terwijl ze in het westen nog vuur moesten leren maken. Kwam de leven,kennis en wijsheid niet uit het oosten? (De drie wijzen, de drie eenheid)
(bericht gewijzigd op 28-7-2008 10:29:22)
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 28-07-2008 10:25:29 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden