Kapustin Yar was de meest geheime luchtmachtbasis van de vroegere Sovjet-Unie, waarbij het zelfs het niveau van geheimzinnigheid van Area 51 in Amerika ruim overschreed. De basis deed na de Tweede Wereldoorlog dienst als ontwikkelingsplaats voor het ruimteprogramma van de Sovjet-Unie. De basis moest zo geheim blijven dat zelfs de naburige stad Zhitkur ontruimd en met de grond gelijk gemaakt werd omdat de stad te dicht bij Kapustin Yar gelegen was.

Maar diep onder Kapustin Yar zou nog een geheime basis liggen waar diverse brokstukken van tal van gecrashte UFO’s bewaard en onderzocht worden.

Toengoeska, Siberië

Één Russische gebeurtenis overtreft alle gerapporteerde UFO-sightings over de hele wereld. Op 30 juni 1908 komt een reusachtige vuurbol aangeraasd boven de Siberische taiga en explodeert in de bossen dicht bij de stad Toengoeska. Meer dan 2000 vierkante kilometer toendra werd met de grond gelijk gelegd en schokgolven van de explosie werden door seismologen over de hele wereld geregistreerd.

Toengoeska

Aanvankelijk dacht men dat een meteoriet na het neerstorten op Aarde geëxplodeerd was. Toen 20 jaar later de eerste expedities ter plaatse kwamen dachten zij een enorme krater te vinden. Er werd geen krater gevonden, maar de verwoesting was nog duidelijk zichtbaar: bomen lagen als omgevallen lucifers in een groot cirkelwiel rond het centrum van de explosie.

Uit het vernietigingspatroon kon men opmaken dat het object ver boven de grond geëxplodeerd was, vergelijkbaar met de atoombommen die in 1945 boven Japan gedropt werden, maar dan met veel grotere magnitude.

De meeste niet-Russische onderzoekers, met inbegrip van Stanton Friedman, waren ervan overtuigd dat dit een natuurlijk fenomeen was en niets van doen had met aliens of UFO's. Maar Russische ufologen, zoals Nikolai Subbotin van het Russian UFO Research Station, waren daar niet zo zeker van.

Subbotin verklaarde dat het object tweemaal van koers veranderde alvorens te exploderen, iets dat een natuurlijk object zoals een meteoriet of komeet onmogelijk kan. In de hele regio waren er onverklaarbaar hoge stralingsniveaus en het lijkt een feit dat de plantenwereld door die straling veranderde.

Kapuskin Yar Map

Ook Jozef Stalin scheen overtuigd te zijn dat de gebeurtenis in Toengoeska betrekking had met één of ander soort wapen, misschien wel van buitenaardsen. Hij gaf Sergei Korolev, de vader van de Sovjet raketten, de taak om antwoorden te vinden.

Korolev financierde een team om met helikopters naar Toengoeska te reizen. Zij vonden radioactieve metaalfragmenten en ontdekten een gebied dat later bekend raakte als 'The Devil's Graveyard', een plaats dicht bij het epicentrum van de explosie waar geen enkele plant groeit en dieren sterven.

Hoewel men veronderstelt dat Korolev aan Stalin vertelde dat hij dacht dat de explosie veroorzaakt werd door een buitenaards ruimtevaartuig: in zijn officieel rapport geeft Korolev vierkant de schuld aan een meteoriet.

Amerikaanse spionage

Naarmate er in Washington D.C. geruchten doorsijpelden dat gevonden brokstukken in Toengoeska, van het Kapustin Yar UFO Incident en andere UFO-crashes allemaal waren ondergebracht in Zhitkur, werd het voor de intelligentiediensten van Amerika duidelijk dat ze snel moesten achterhalen wat er in Kapustin Yar gebeurde.

Amerikaanse spionnen ontdekten dat de Sovjet-Unie er enorme raketten aan het bouwen was, die niet alleen grote nucleaire ladingen konden meenemen, maar ook de toen nog maagdelijke ruimte konden bereiken. En dat was ook zo. De vooruitgang van de Sovjets was zo groot dat ze op hun eigen voorziene schema van ontwerpen en ontwikkelen vooruit liepen.

Tegen de tijd dat Amerikaanse U-2 verkenningsvliegtuigen het Kapuskin Yar Sitecomplex in Kapustin Yar fotografeerden waren er al minstens vier ballistische lanceringsplaatsen, veertien lanceringstorens, een hoogst verfijnde radarinstallatie, drie lange start- en landingsbanen en een groot aantal niet geïdentificeerde plaatsen en gebouwen.

Over het hele terrein van de basis waren grote en vreemde geometrische patronen aangebracht. Vele UFO-onderzoekers denken dat deze ontwerpen UFO's moesten aantrekken en in vorm gekopieerd zijn naar duizenden jaren oude monumenten en ingewikkeld ogende graancirkels.

Wat de verkenningsvliegtuigen niet konden zien was Zhitkur, de ondergrondse faciliteit. Volgens een beschrijving van de Russische ufoloog Anton Anatof zou de installatie zich 400 meter onder de grond bevinden. Donkere gangen en tunnels zouden er verschillende ruimtes verbinden waar diverse types van UFO's ontmanteld werden.

Verder waren er laboratoria voor autopsies op aliens en andere secties waar mogelijk buitenaardse aandrijfsystemen werden gereconstrueerd. Als laatste zouden er ook nog verschillende hangaars zijn, niet met vliegtuigen, maar met grote sigaarvormige of cilindrische tuigen.

De vooruitgang in Kapustin Yar liet de Sovjets toe om Amerika voor te zijn in de ruimtewedloop. In 1957 werd de Spoetnik met succes in een baan rond de aarde gebracht. Een maand later werd de hond Laika het eerste dier in de ruimte. In 1961 was Yoeri Gagarin de eerste mens die in een baan om de aarde cirkelde. Valentina Teresjkova was in 1963 de eerste vrouw die een ruimtereis maakte en in 1965 deed Aleksej Leonov de eerste ruimtewandeling.

Russische kosmonauten waren ook de eersten op de afspraak om in de ruimte twee ruimtetuigen te koppelen voor een rendez-vous. Als we geen rekening houden met het Apollo-programma  van de Verenigde Staten, dan won de Sovjet-Unie de ruimtewedloop tot het eerste Space Shuttle in 1981 werd gelanceerd.

Feniks:
wow:

1000 m² bij de toengoeska-explosie? hmmm, da's de grootte van mijn tuin. dacht eerder iets in de buurt van 2150 km², een gebied waar geen enkele boom nog rechtstond. en "dicht bij de stad Toengoeska" is ook nogal relatief, zelfs naar russische normen, iets van 920 km. ff googelen en wikiën kan veel helpen :-)
iig, er is daar inderdaad iets heel vreemds gebeurd...

De explosie van een meteoriet is niet echt vreemd te noemen .....

Als de mensen maar kunnen fantaseren over UFO's, als het maar spectaculair is.

1000m² ? Waar staat dat dan ? In het artikel staat 2000 vierkante kilometer, dat is helemaal iets anders.

Naast de meteoriet kan er natuurlijk nog een andere verklaring zijn, nl. militaire experimenten. De toenmalige Sovjets hebben dit eventueel handig willen wegmoffelen door berichten over exploderende UFO's en exploderende meteorieten de wereld in te sturen. Vergeet niet dat Toengoeska een zeer verafgelegen gebied is, ideaal voor experimenten.
(bericht gewijzigd op 23-8-2008 14:05:42)
Op 23-08-2008 13:54:11 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden