Omdat planten zich niet kunnen verplaatsen hebben ze allerhande strategieën moeten uitdokteren om zich op een efficiënte manier te kunnen voortplanten.Nee, dit is geen echte bij! De meest opvallende techniek is de manier waarop ze insecten en bijen lokken met zoete en voedingsrijke nectar. Het stuifmeel dat zich vastzet aan hun pootjes brengen ze over de ene bloem naar de stamper van een andere bloem. Daarna kan de geslachtelijke versmelting gebeuren.

Orchideeën hebben op geen inspanning gekeken om middels prachtige kleuren en geweldige geuren insecten te lokken, maar zoals overal in de natuur zijn er valsspelers in het spel: orchideeën zijn zeer aanlokkelijk maar bieden geen enkele beloning aan de bezoeker. En tegen de tijd dat de ongelukkige het doorheeft hangen zijn pootjes al vol stuifmeel.

In het vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences buigen Nicolas Vereecken en zijn team (Laboratorium voor Evolutionaire Eco-Ethologie aan de Université Libre de Bruxelles) zich over de opvallende misleidingtechnieken die orchideeën machtig zijn. Tactieken die ook Nederlandse en Belgische soorten toepassen.

Met hun bloemen bootsen sommige orchideeën een vrouwelijk exemplaar van de solitaire bij na waardoor de mannetjesbijen gelokt worden. Ze bootsen niet alleen de vorm en de kleur van de bij na, maar produceren ook een geur die sterk lijkt op de chemische lokstof die echte bijen inzetten.

Orchidee in bijenvorm

Nog opmerkelijk is dat de geur geen perfect nagemaakte parfum is, maar een geur die licht afwijkt van wat de mannelijke bijen gewoon zijn, waardoor de bloem van de orchidee nog aantrekkelijker wordt. In meer menselijke taal: de mannetjesbijen denken dat ze door een Italiaanse schone worden gelokt.

Gerelateerd aan deze publicatie:
aya: Eeen prachtige symbiose maar wat was er eerder het bloemetje of het bijtje??
Op 13-08-2008 10:37:35 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Broh-Koh Lee: Mooie planten, die orchideeën.
Nog wat mooie voorbeelden:

ophrys insectifera:


bijenorchis:


Andersom gebeurt ook:


Trouwens: de pollen worden (altijd?) als een pakketje (zie gele "draadjes bij bijenorchis) op de rug van het insect geplakt, en niet aan de poten...


(bericht gewijzigd op 13-8-2008 13:37:20)
Fruit dan?
Op 13-08-2008 13:35:13 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden